ΟΣΥ: Εκρήξεις κινητήρων, πειθαρχικά, απολύσεις… και στο βάθος ιδιωτικοποίηση

Ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης», συνδικαλιστικής παράταξης στις αστικές συγκοινωνίες-λεωφορεία της Αθήνας, στην οποία συμμετέχει το «Ξεκίνημα». 

 

Στις 17 Γενάρη σημειώθηκε νέα έκρηξη κινητήρα λεωφορείου. Το περιστατικό έγινε στην λ/γ 608 επί της Πατησίων. Η μπιέλα του κινητήρα έσπασε εντελώς και κομμάτια της εκσφενδονίστηκαν στο δρόμο! Από την πίεση έσπασε και το πάτωμα της γαλαρίας και 2 καθίσματα πετάχτηκαν στον αέρα. Από καθαρή τύχη δεν είχαμε τραυματισμό επιβάτη ή διερχόμενου πεζού / οδηγού (δικύκλου) κλπ.

Πριν από τρεις μήνες είχε γίνει παρόμοιο περιστατικό πάλι στη λ/γ γραμμή 608 στην Γ. Κουσίδη στο Δήμο Ζωγράφου. Τότε η έκρηξη του κινητήρα είχε ως αποτέλεσμα να πεταχτούν μέσα στην καμπίνα του λεωφορείου καυτά λάδια και να γεμίσει το εσωτερικό του οχήματος καπνό. Επιπλέον μπλόκαρε το ηλεκτρικό σύστημα που ανοίγει τις πόρτες. Ο οδηγός κράτησε την ψυχραιμία του, άνοιξε τις πόρτες χειροκίνητα και οι τρομοκρατημένοι επιβάτες έτρεξαν να φύγουν.

Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» είχε καταγγείλει και τότε το γεγονός και είχε προειδοποιήσει ότι αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει δραστικά τη χρηματοδότηση των αστικών συγκοινωνιών τέτοια περιστατικά θα ξανασυμβούν αφού ο στόλος των λεωφορείων είναι γηρασμένος και κακοσυντηρημένος λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Σ’ έναν λογικό κόσμο αυτά τα δυο περιστατικά (που συνέβησαν μάλιστα και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα) θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό τόσο στη διοίκηση της εταιρείας όσο και στο προεδρείο του συνδικάτου. Ωστόσο, στο «βασίλειο» των κλικών, της διαφθοράς και του βολέματος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η επίσημη απάντηση της διοίκησης στα ΜΜΕ είναι ότι πρόκειται για «μια συνηθισμένη βλάβη», ενώ το προεδρείο του συνδικάτου θεωρεί ότι το πιο σημαντικό θέμα αυτή τη στιγμή είναι το μοίρασμα των δωροεπιταγών…

Δεν πρέπει να υπάρξει 3η έκρηξη και κυρίως δεν πρέπει να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός από έκρηξη. Τέτοια περιστατικά είναι άλλωστε που δίνουν άλλοθι για «εξυγίανση» express και ξεπούλημα με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ΟΣΥ οφείλει να προχωρήσει σε άμεσο έλεγχο όλων των κινητήρων των λεωφορείων, με προτεραιότητα στα mercedes καθώς και τα δυο οχήματα στα οποία έγινε έκρηξη ήταν «νταλίκες» mercedes. Επιπλέον τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε ακόμα 3 αντίστοιχα πολύ σοβαρά περιστατικά με mercedes, όπου 2 από τα 3 λεωφορεία καταστράφηκαν ολοσχερώς από την φωτιά που έπιασαν.

Κάποιοι προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη στους οδηγούς

Συγκεκριμένοι κύκλοι προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για την έκρηξη των κινητήρων στους οδηγούς! 

Το ίδιο έγινε και με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα χειρόφρενα – στα λεωφορεία που φεύγανε παρότι το χειρόφρενό ήταν «δεμένο» και το ηλεκτρόφρενο ενεργό! Μέσα σ’ ένα χρόνο είχαμε δυο τέτοια περιστατικά (δείτε το σάιτ μας για περισσότερα πάνω σ’ αυτό το θέμα).

Ο ένας από τους δυο οδηγούς οδηγήθηκε στο πειθαρχικό, το οποίο (σε πρώτο βαθμό) αποφάσισε την απόλυση του!

Ο δεύτερος οδηγός τραβιέται στα δικαστήρια! Πρόκειται για το λεωφορείο στη γραμμή …. στον Πειραιά. Παρότι ο οδηγός είχε τραβήξει το χειρόφρενο και είχε ανοίξει την πόρτα (ενεργοποιώντας έτσι το ηλεκτρόφρενο) το λεωφορείο έφυγε, με αποτέλεσμα να ακρωτηριάσει έναν 80χρονο, ο οποίος μία βδομάδα αργότερα κατέληξε. Και επειδή η ΟΣΥ δεν φταίει ποτέ, έριξε την ευθύνη για το ατύχημα στον οδηγό….

Η πρώτη δικάσιμος του συναδέλφου είναι: 1η Φλεβάρη, στο Α τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά (Σκουζέ 3, Πειραιάς)

Πρέπει όσοι μπορούμε να είμαστε εκεί! 

Να στηρίξουμε τον συνάδελφο! 

Αύριο, στη θέση του μπορεί να είμαστε εμείς!

Nα στείλουμε το μήνυμα ότι σαν κλάδος δεν θ’ αφήσουμε κανέναν συνάδελφο να γίνει εξιλαστήριο θύμα για να καλυφθούν οι ευθύνες όσων έχουν χρόνια τώρα διαλύσει τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες! 

Δυο λόγια για τα πειθαρχικά και την λογική της «σιωπής»

Ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος της Ο.ΣΥ. έφερε μαζί του τις λογικές των πολυεθνικών για τις οποίες δούλευε και αποφάσισε να στέλνει στο πειθαρχικό εργαζόμενους και συνδικαλιστές με το ερώτημα της απόλυσης!

Μέχρι στιγμής στο πειθαρχικό έχουν παραπεμφθεί 2 οδηγοί και 1 συνδικαλιστής -δείτε περισσότερα για το θέμα στο σάιτ μας- ενώ κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα πειθαρχικά ο διευθυντής κ. Φωτάκης δήλωσε ότι θέλουν να ασκήσουν δίωξη και στον Α. Κασιμέρη επειδή δημοσιοποίησε το θέμα της έκρηξης κινητήρα στην λ/γ 608.

Οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες είναι κοινωφέλεια. Δεν είναι μαφία που να κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής. Η δημοσιοποίηση των προβλημάτων των συγκοινωνιών επιβάλλεται. Γιατί διαφορετικά κυβέρνηση και διοίκηση δεν νιώθουν καμία πίεση για να δώσουν λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα… 

Να σημειώσουμε επίσης ότι πολλές από τις τραγωδίες στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν κυριαρχούσε ο νόμος της σιωπής που επιβάλλουν τα αφεντικά. Από την Ρικομέξ μέχρι τα ΕΛΠΕ οι εργαζόμενοι ήξεραν αλλά δεν τολμούσαν να μιλήσουν…

Σήμερα στην ΟΣΥ προσπαθούν να επιβληθούν λογικές ιδιωτικού τομέα γιατί το σχέδιο είναι να μας ιδιωτικοποιήσουν. Άλλωστε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή ενταχθήκαμε μαζί με πολλές άλλες ΔΕΚΟ στο υπερταμείο για «αξιοποίηση»… Για το προεδρείο του συνδικάτου η μάχη είναι χαμένη, γι’ αυτό και πρότειναν μόνο μια εθιμοτυπική 24ωρή απεργία.

Για εμάς η μόνη χαμένη μάχη είναι η μάχη που δεν δόθηκε. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση για αγώνα, σχέδιο και συντονισμός με άλλους κλάδους. Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται με κάθε δυνατό τρόπο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ελευθερία του λόγου και για την διάσωση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα