Ο.ΣΥ. – Η νέα διοίκηση τρομοκρατεί! Στέλνει εργαζόμενους και συνδικαλιστές στα πειθαρχικά συμβούλια για απόλυση!

Τον περασμένο Νοέμβρη στην Ο.ΣΥ. (Οδικές Συγκοινωνίες – λεωφορεία και τρόλεϊ αστικών συγκοινωνιών Αθήνας) τοποθετήθηκε νέος διευθύνοντας σύμβουλος. Ο κ. Γλυκός αντικατέστησε τον κ. Αναγνωστόπουλο ο οποίος είχε εκτεθεί στην κοινωνία με το ζήτημα των βλαβών στα λεωφορεία (επί θητείας του εκτινάχθηκαν σε αριθμό ρεκόρ) αλλά και με τις κινητοποιήσεις των απλήρωτων καθαριστριών των λεωφορείων που κράτησαν 1,5 περίπου χρόνο. Ο νέος διευθύνοντας σύμβουλος εργάστηκε ως σύμβουλος σε μια σειρά πολυεθνικές όπως η Coca Cola και η Frieslandcambina (Νουνού) καθώς και στην Eurobank. Και μ’ αυτή την εμπειρία και την νοοτροπία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων ήρθε να διοικήσει την Ο.ΣΥ.

Η διαφορά έγινε αμέσως αισθητή… Στα πρώτα πειθαρχικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν επί Γ. Γλυκού συζητήθηκαν και προτάθηκαν απολύσεις εργαζομένων για ουσιαστικά ανύπαρκτα παραπτώματα! 

Απόλυση γιατί δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα με τα χειρόφρενα των λεωφορείων!

Η πρώτη περίπτωση αφορά τον οδηγό Ν.Τ. ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2016 κατήγγειλε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που παρουσίασε το χειρόφρενο στο λεωφορείο που οδηγούσε. Συγκεκριμένα το λεωφορείο 102 (αριθμός λεωφορείου όχι λεωφορειακής γραμμής) έφευγε μόνο του, παρότι και το χειρόφρενο ήταν «δεμένο» και το ηλεκτρόφρενο ήταν σε λειτουργία. Ο Ν.Τ. οδήγησε το λεωφορείο στο αμαξοστάσιο και συμπλήρωσε ένα «δελτίο συμβάντων» για να επισκευαστεί η βλάβη. Την επόμενη μέρα ωστόσο το επισκευασμένο λεωφορείο παρουσίασε το ίδιο πρόβλημα!

Δεν ήταν μόνο το λεωφορείο 102 που παρουσίασε πρόβλημα με το χειρόφρενο… Λίγες μέρες αργότερα (13/12/2016) στον Πειραιά, ένα λεωφορείο solaris «έφυγε» μόνο του παρότι ο οδηγός είχε τραβήξει το χειρόφρενο και είχε αφήσει τις πόρτες του λεωφορείου ανοιχτές (ενεργοποιώντας έτσι το ηλεκτρόφρενο). Εκεί τα πράγματα πήραν δραματική τροπή, με το λεωφορείο να ακρωτηριάζει έναν 80χρονο, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα κατέληξε… 

Η Ο.ΣΥ. ωστόσο φόρτωσε την ευθύνη του ατυχήματος στον οδηγό και τον άφησε να τραβιέται στα δικαστήρια!

Μετά από το περιστατικό στον Πειραιά και μετά από παροτρύνσεις της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» (της συνδικαλιστικής παράταξης στα λεωφορεία, στην οποία συμμετέχει το «Ξ») ο Ν.Τ. δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που είχε τραβήξει για να μπορεί να αποδείξει το πρόβλημα του λεωφορείου 102.

Ένα χρόνο αργότερα και επί Διοίκησης Γλυκού, ο Ν.Τ. κλητεύεται, περνάει πειθαρχικό και του επιβάλλεται (σε πρώτο βαθμό) η ποινή της απόλυσης! Ο λόγος; «Χρησιμοποίησε το λεωφορείο για σκοπό ξένο προς τον προορισμό του» (παράγραφος Η2 του κανονισμού εργασίας της Ο.ΣΥ.)! Ποιος ήταν ο ξένος σκοπός; Το βίντεο που τραβήχτηκε (πιθανά σε κάποιο τερματικό σταθμό ανάμεσα σε δρομολόγια)!

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο λεωφορείο είχε «πρωταγωνιστήσει» και παλιότερα σε ατύχημα λόγω του ίδιου προβλήματος! Σύμφωνα με την καταγγελία της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» το 2013 το λεωφορείο 102 έφυγε, παρότι το χειρόφρενο ήταν «δεμένο» και έπεσε πάνω σε μια καφετέρια στην Ηλιούπολη.

Αυτό που ανησύχησε όμως περισσότερο τη νέα διοίκηση της ΟΣΥ ήταν η δημοσιοποίηση του προβλήματος και όχι το ίδιο το πρόβλημα, η έκταση του, και αν έχει πράγματι λυθεί…

Κλήτευση συνδικαλιστή με το ερώτημα της απόλυσης

Κλήση για πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης έχει πάρει και ο εκλεγμένος στο ΔΣ του σωματείου συνδικαλιστής Μ. Χριστοφορίδης, μαζί με έναν εργαζόμενο. Ο Μ. Χριστοφορίδης πήρε ένα λεωφορείο από το αμαξοστάσιο των Λιοσίων και έναν οδηγό για να ελέγξει μια προβληματική διαδρομή. Το θέμα αφορούσε την γραμμή 727 στην περιοχή του Ζυγού όπου άγνωστοι έριχναν κάθε βράδυ πέτρες στα διερχόμενα λεωφορεία. 

Με την Διοίκηση της ΟΣΥ να μην κάνει τίποτα για το θέμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ αποφάσισε να μην εκτελούν οι οδηγοί το δρομολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή από τις 18.00 το απόγευμα και μετά, μέχρι να βρεθεί λύση.

Η Διοίκηση Γλυκού αδιαφορώντας για το πρόβλημα και εάν αυτό έχει λυθεί στέλνει σήμερα τον συνδικαλιστή και τον οδηγό του λεωφορείου στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης γιατί χρησιμοποίησαν το λεωφορείο εκτός της προκαθορισμένης δρομολόγησης! 

Εν αναμονή μιας ακόμα προαναγγελθείσας κλήσης συνδικαλιστή με το ερώτημα της απόλυσης

Κατά τη διάρκεια του πειθαρχικού συμβουλίου που συζητήθηκε η υπόθεση του Ν.Τ. αναφέρθηκε και η πρόθεση δίωξης του συντρόφου συνδικαλιστή Α. Κασιμέρη. 

Ο Π. Κατσιάδας, εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ στο πειθαρχικό συμβούλιο ενημέρωσε τον Α. Κασιμέρη πως ο διευθυντής της Ο.ΣΥ. και μέλος του πειθαρχικού κ. Φωτάκης ανέφερε ότι ψάχνουν τρόπο να αρθεί η συνδικαλιστική του ασυλία (μέσω του άρθρου 15 του ν. 1264/82) και να του επιβληθεί έτσι η ποινή της απόλυσης. 

Ο δε λόγος που αναφέρθηκε ήταν η δημόσια καταγγελία του Α. Κασιμέρη για την έκρηξη (κυριολεκτικά και όχι ως σχήμα λόγου) του κινητήρα λεωφορείου στη γραμμή 608 στις 30 Νοεμβρίου 2017 και η τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε για το θέμα.

Το μήνυμα της νέας διοίκησης: Τα προβλήματα κουκουλώνονται! Όποιος τα δημοσιοποιεί απολύεται!

Το μήνυμα της νέας Διοίκησης της Ο.ΣΥ. είναι σαφές. Όποιος δημοσιοποιεί τα προβλήματα της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας κινδυνεύει με απόλυση! 

Στο στόχαστρο αυτής την πολιτικής δεν βρίσκονται στην πραγματικότητα οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίες σπάνια μιλάνε δημόσια για τα προβλήματα των συγκοινωνιών και καταλήγουν πάντα σε συμβιβασμό, υποταγή και «συνεργασία» με τις διοικήσεις. Και φυσικά δεν βρίσκεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ), η οποία στηρίζει την κυβέρνηση και την διοίκηση με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Βρίσκονται οι παρατάξεις που κάνουν μαχητικό συνδικαλισμό, αποκαλύπτουν τα προβλήματα της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας και μάχονται για την επίλυσή τους. Οι πρώτες κλήσεις σε πειθαρχικό και οι καταδίκες με την ποινή της απόλυσης αποτελούν μια προειδοποίηση προς αυτούς.

Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (η συνδικαλιστική παράταξη στην οποία συμμετέχει το «Ξ») βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτικής του κ. Γλυκού. 

Η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» στήριξε ενεργά τον Ν.Τ. (παρότι δραστηριοποιείται σε άλλη συνδικαλιστική παράταξη) ενώ έχει προχωρήσει σε δεκάδες δημόσιες καταγγελίες, με άρθρα, ανακοινώσεις ή συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς για σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στην Ο.ΣΥ. και τα οποία αντί να επιλύονται, κουκουλώνονται. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα λάστιχα με τα πλαστά πιστοποιητικά (θέμα για το οποίο η Ανεξάρτητη Παρέμβαση, πέραν των άλλων ενεργειών, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα), ο αγώνας για την υπεράσπιση των απλήρωτων καθαριστριών των λεωφορείων, η καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για την άρνηση χορήγησης αδειών σε οδηγούς (επιβλήθηκε πρόστιμο στην ΟΣΥ ύψους 60.200 ευρώ) η μάχη για την επίλυση του προβλήματος στη Γ. Ζωγράφου από όπου περνάει η λ/γ 235 (μετά την πίεση στο προεδρείο του συνδικάτου για διακοπή της γραμμής επί ένα μήνα και καθημερινή παρουσία στην περιοχή το πρόβλημα έχει λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό), η δημόσια καταγγελία για τοποθέτηση μηχανημάτων τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε παροπλισμένα λεωφορεία κ.α.

Ποιος χρειάζεται Μητσοτάκη όταν έχει ΣΥΡΙΖΑ;

Η τελευταία κυβέρνηση που προχώρησε σε τέτοιου είδους απολύσεις (μέσω πειθαρχικών και με κατηγορίες χρησιμοποίησης λεωφορείων προς αλλότριους σκοπούς κλπ) ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992 η οποία είχε στόχο το κλείσιμο της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας.

Τότε οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ (πρόδρομος της σημερινής ΟΣΥ) είχαν δώσει μια μεγάλη μάχη. Σήμερα το βάρος της οργάνωσης της αντίστασης σ’ αυτή την πολιτική πέφτει στις παρατάξεις της Αριστεράς και τους μαχητικούς συνδικαλιστές. Η παράταξη του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) διαδίδει πως δεν υπάρχουν διώξεις και πως όλα είναι ψέματα. Οι υπόλοιπες μεγάλες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, κλπ) δεν κατανοούν την ανάγκη άμεσης και δυναμικής αντίδρασης. Κρυφοχαίρονται βλέποντας στα πειθαρχικά και τις απολύσεις την ευκαιρία να εξοντωθούν κάποιοι αντίπαλοι και δεν καταλαβαίνουν ότι ο λάκκος σκάβεται για όλους, ακόμη και γι’ αυτούς, καθώς και για την δημόσια αστική συγκοινωνία συνολικά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα