Πρόστιμο 60.200€ στη (δημόσια!) Ο.ΣΥ. για καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων!

Η Ο.ΣΥ. (η δημόσια εταιρία των αστικών λεωφορείων στην Αθήνα) έφαγε πρόστιμο 60.200 από το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) για καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων, μετά από καταγγελία της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης» – της συνδικαλιστικής παράταξης στην Ο.ΣΥ, στην οποία συμμετέχει το «Ξ». Μετά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εργατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται και στις δημόσιες…! Διαβάστε αναλυτικά τι συνέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Παρέμβασης.

 

Ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης»

 

Στις 28 Μαρτίου 2017 η Ανεξάρτητη Παρέμβαση προχώρησε σε τηλεφωνική καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) κατά της Ο.ΣΥ.

Η καταγγελία αφορούσε την προσπάθεια και μεθόδευση της Διοίκησης της Ο.ΣΥ. να «φάει» υπόλοιπα κανονικών αδειών πάρα πολλών οδηγών!!

Τις πρώτες βδομάδες του 2017 οδηγοί από τα αμαξοστάσια του Ελληνικού, του Αγίου Δημητρίου, των Λιοσίων και της Πέτρου Ράλλη κατήγγειλαν στην Ανεξάρτητη Παρέμβαση ότι όταν αιτήθηκαν να τους χορηγηθεί υπόλοιπο κανονικής άδειας προηγούμενων ετών, οι υποδιευθύνσεις κίνησης τους απαντούσαν ότι: τα υπόλοιπα κανονικών αδειών έχουν παγώσει με απόφαση της Διοίκησης και δεν θα χορηγηθούν αν δεν ληφθεί διαφορετική απόφαση.

Η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. όχι μόνο δεν έδινε τα υπόλοιπα των κανονικών αδειών αλλά επιπλέον αρνούνταν να εφαρμόσει το νόμο και να αποζημιώσει τους οδηγούς για την άδεια που δεν είχαν πάρει.

Τι λέει ο νόμος

Ο νόμος για τις κανονικές άδειες είναι πολύ σαφής!

  • Άδεια που δεν δίνεται σε εργαζόμενο μέσα στο ημερολογιακό έτος που την δικαιούται, αποζημιώνεται! Επιπλέον όταν η άδεια δεν χορηγείται λόγω άρνησης του εργοδότη, αποζημιώνεται με προσαύξηση 100%!
  • Η χορήγηση της άδειας στον εργαζόμενο είναι ευθύνη του εργοδότη και δίνεται μετά από διαβούλευση μαζί του και όχι με μονομερή πράξη (δηλαδή όποτε θέλει το γραφείο κίνησης).
  • Επίσης ο εργαζόμενος πρέπει να υπογράψει και στο βιβλίο αδειών για την συμφωνηθείσα χορηγηθείσα άδεια (εδώ μπορείτε να δείτε και μια πρόσφατη απόφαση του ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Δάφνης που αφορά τον συνάδελφο Λαμπαδαράκη Κώστα από το Α/Σ Αγίου Δημητρίου).

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ανεξάρτητη Παρέμβαση ήταν η πρώτη που ανάγκασε την Διοίκηση της Ο.ΣΥ. να δώσει αποζημίωση για μη ληφθείσα άδεια προηγούμενου έτους, μέσω της καταγγελίας που είχε κάνει στο ΣΕΠΕ το μέλος μας Λάζαρος Καράκουλας για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε – η «εργατική διαφορά» έγινε στο ΣΕΠΕ στις 24/3/2016.

Ποιες παραβάσεις διαπίστωσε το ΣΕΠΕ στην Ο.ΣΥ.

Μετά από την τηλεφωνική καταγγελία της Ανεξάρτητης Παρέμβασης στις 28 Μαρτίου 2017 το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας Δαφνης-Γλυφάδας πραγματοποίησε έλεγχο στα αμαξοστάσια Ελληνικού και Μπραχαμίου όπου διαπίστωσε ότι οι υποδιευθύνσεις κίνησης έπρατταν σωρεία παραβάσεων κατά των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι:

  • 313 εργαζόμενοι στη κίνηση από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού και 193 από το αμαξοστάσιο του Αγίου Δημητρίου είχαν υπόλοιπα κανονικών αδειών ακόμα κι’ από το 2013!
  • Δεν τηρούνταν βιβλίο αδειών σε κανένα από τα δυο αμαξοστάσια,
  • Παραβιάζονταν συστηματικά η βούληση των εργαζομένων να λαμβάνουν την άδεια στα χρονικά διαστήματα που επιθυμούν και οι υποδιευθύνσεις χορηγούσαν άδειες μονομερώς (χωρίς διαβούλευση) σε πάρα πολλούς εργαζόμενους στην κίνηση.

Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα 2 αμαξοστάσια το ΣΕΠΕ επέβαλε στην Ο.ΣΥ. πρόστιμο ύψους 60.200€!

Το τραγελαφικό είναι ότι το πρόστιμο αυτό θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους – στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι οδηγοί που δεν πήραν άδεια!

Διοίκηση Ο.ΣΥ., ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ: συνένοχοι

Οι παραπάνω διαπιστώσεις του ΣΕΠΕ είναι πρώτα απ’ όλα ντροπή για το Συνδικάτο μας. Όχι μόνο γιατί επιτρέπει στις Διοικήσεις ενός δημόσιου φορέα να καταπατά και να ευτελίζει τα εργατικά δικαιώματα… αλλά και γιατί σ’ αυτή την καταπάτηση των δικαιωμάτων συμμετέχουν και συνδικαλιστές των «μεγάλων» παρατάξεων. Χρησιμοποιούν τα Γραφεία Κίνησης και τις άδειες σαν μέσο για να μαζέψουν ψήφους και μ’ αυτό τον τρόπο στρώνουν το δρόμο στη Διοίκηση για να κάνει πάρτι με ότι έχει απομείνει από τα εργατικά μας δικαιώματα…

Οι ευθύνες των Υπουργείων Μεταφορών και Εργασίας

Τα ερωτήματα που τίθενται προς τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Μεταφορών και Εργασίας είναι πολλά. Μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ο.ΣΥ. τρώει πρόστιμα εξαιτίας της αλαζονικής, αυθαίρετης και παραβατικής συμπεριφοράς στελεχών που έχουν συντεχνιακή και κομματική προστασία.

Ειδικά τον υποδιευθυντή του αμαξοστασίου Ελληνικού και πρώην πρόεδρο του Συνδικάτου τον έχουν «πληρώσει» πολλάκις οι φορολογούμενοι (π.χ. πρόστιμο 22.575 € για μη χορήγηση μειωμένου ωραρίου για φροντίδα παιδιού κ.α.)… Παρόλα αυτά τα στελέχη αυτά της Διοίκησης παραμένουν στις θέσεις τους – θέσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αν όχι στην πλειοψηφία, έχουν καταλάβει με «ανάθεση» και όχι μέσω κρίσης από (Δευτεροβάθμιο) Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Οι μόνοι που «διώκονται» συστηματικά στην Ο.ΣΥ. είναι οι οδηγοί…

Θα αποδοθούν έστω αυτή τη φορά οι ευθύνες για τις παραπάνω παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που οδήγησαν και στο βαρύτατο πρόστιμο των 60.200€;

Οι ΣΕΠΕ Παλλήνης, Αγησιλάου, Καλλιθέας, Νίκαιας και Ζωφριάς θα προχωρήσουν σε έλεγχο στα υπόλοιπα 5 αμαξοστάσια όπως έκανε η ΣΕΠΕ Δάφνης-Γλυφάδας για τα αμαξοστάσια που ήταν στην αρμοδιότητά της;

Τα δικαιώματα κρατιούνται με αγώνες

Θα τελειώσουμε καλώντας τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε καταγγελίες στις Επιθεωρήσεις Εργασίας για μη χορήγηση υπολοίπου άδειας προηγούμενου έτους, καθώς και για αυθαίρετη τοποθέτηση αδειών σε ημερομηνίες άσχετες απ’ αυτές που επιθυμούσαν!

Επισημαίνουμε στους συναδέλφους ότι η αυθαίρετη τοποθέτηση άδειας σε άσχετη ημερομηνία από αυτή που επιθυμούσε εργαζόμενος μπορεί να κριθεί άκυρη και ως μη ληφθείσα ακόμα κι’ αν έχει ληφθεί. Επίσης, ενημερώνουμε ότι η διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης για μην ληφθείσα άδεια παραγράφεται μετά από 5 χρόνια.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση είναι στη διάθεση και θα σταθεί δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να αγωνιστεί και να μην σκύψει το κεφάλι απέναντι στην αυθαιρεσία και τραμπουκισμό των διοικούντων και των «μεγαλοσυνδικαλιστών».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,196ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα