Καθαρίστριες ΟΣΥ: Πληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων! Ο αγώνας συνεχίζεται!

ελενη  newego_large_t_1101_54571469-jpg
Ελένη Μήτσου
Αποστόλης Κασιμέρης

 

 

 img_3201

Το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τους κατάφεραν να πάρουν οι απολυμένες[*] καθαρίστριες της ΟΣΥ μετά από πολλούς μήνες αγώνα. Αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική νίκη και δείχνει ότι και στις πιο δύσκολες εποχές οι επίμονοι και ενωτικοί αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα!

Η καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών ξεκίνησε την επομένη της διαμαρτυρίας τους στο Μαξίμου. Συγκεκριμένα στις 2 Φλεβάρη οι απολυμένες καθαρίστριες είχαν οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «σπίτι του Πρωθυπουργού». Προσπαθώντας να προσεγγίσουν το Μαξίμου οι καθαρίστριες ήρθαν αντιμέτωπες με αστυνομικούς καθώς και με διμοιρία των ΥΜΕΤ που δεν δίστασαν να τις χτυπήσουν. Αυτή η εικόνα έκανε το γύρο του διαδικτύου και των δελτίων ειδήσεων καυτηριάζοντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν γίνει κυβέρνηση είχε στηρίξει (και σωστά) τον αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ τώρα αντιμετωπίζει με καταστολή τον αγώνα των καθαριστριών των λεωφορείων της ΟΣΥ.

Λίγο αργότερα από τη σύγκρουση με τα ΥΜΕΤ αντιπροσωπεία των καθαριστριών και αλληλέγγυων συναντήθηκε με τον Υπ. Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και τους συνεργάτες του.

Ο Βερναρδάκης δεσμεύτηκε για άμεση πολιτική λύση του προβλήματος – παραμερίζοντας όλες τις νομικίστικες δικαιολογίες που προβάλλονταν για μήνες τώρα για να μην πληρωθούν οι καθαρίστριες τα δεδουλευμένα τους.

Την επομένη της συνάντησης άρχισε η καταβολή των δεδουλευμένων. Από την Παρασκευή 3 Φλεβάρη έως την Δευτέρα 6 Φλεβάρη οι καθαρίστριες πήραν από 3.000 έως 4.000 ευρώ! Αρκετές ξοφλήθηκαν, ωστόσο σε πολλές οφείλονται ακόμα από 700 έως 1500 ευρώ.

Η Διοίκηση της ΟΣΥ συνεχίζει να βάζει εμπόδια και τρικλοποδιές στις καθαρίστριες

Οι καθαρίστριες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να εξοφληθούν πλήρως όλες οι συναδέλφισσες τους. Για πολλοστή φορά έχουν να αντιμετωπίσουν την εχθρική στάση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΣΥ κ. Αναγνωστόπουλου (και της προέδρου κ Γεωργίου) ο οποίος δηλώνει ότι ξεχρέωσε τις καθαρίστριες. Αυτό που δεν λέει ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι ότι πλήρωσε τις καθαρίστριες με βάση τα στοιχεία που του έδωσε ο εργολάβος, ενώ αρνήθηκε να συνεννοηθεί με τις ίδιες τις εργαζόμενες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και μήνες οι καθαρίστριες δεν μπορούν να βρουν τον εργολάβο, ο οποίος έχει αδειάσει τα γραφεία του και έχει εξαφανιστεί. Ο κ. Αναγνωστόπουλος όμως… κατάφερε και τον βρήκε, συναντήθηκε μαζί του και δέχτηκε όλα τα έγγραφα που του προσκόμισε για τα δεδουλευμένα των καθαριστριών, αδιαφορώντας για μια ακόμα φορά για την εγκυρότητά τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραποιημένα έγγραφα του εργολάβου η ΟΣΥ ξεχρέωσε τις καθαρίστριες. Σύμφωνα με το νόμιμο μισθό που θα έπρεπε να λαμβάνουν όμως η ΟΣΥ χρωστά σε πολλές καθαρίστριες ακόμα από 700 έως 1500 ευρώ.

Ένας χρόνος επιτυχημένων αγώνων

Όλο αυτό το διάστημα οι καθαρίστριες άκουγαν πολύ συχνά από πολλούς «καλοθελητές» εντός και εκτός ΟΣΥ «τα χάσατε τα λεφτά σας», «δεν θα καταφέρετε τίποτα», «δεν θα κερδίσετε τίποτα».

Η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των δεδουλευμένων είναι η καλύτερη απάντηση σ’ όλους αυτούς που προσπαθούσαν να σπάσουν το ηθικό των καθαριστριών και να τις κάνουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα!

Ο αγώνας των καθαριστριών ξεκίνησε τον Γενάρη του 2016 καθώς η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ που τις εργοδοτούσε τις άφηνε απλήρωτες επί μήνες, δεν τους κατέβαλε τους νόμιμους μισθούς, τις ανάγκαζε να καθαρίζουν μέχρι και διπλάσιο αριθμό λεωφορείων κάθε βράδυ (από το νόμιμο), ενώ δεν τους χορηγούσε ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, παπούτσια εργασίας κλπ) ούτε καν επαρκή καθαριστικά – για πολλούς μήνες τα λεωφορεία «καθαρίζονταν» με σκέτο νερό. Ο πρώτος κύκλος αυτού του αγώνα ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 όταν μέσα από σκληρές κινητοποιήσεις κατάφεραν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους καθώς και καλύτερους μισθούς – μέχρι τότε ο εργολάβος έδινε 450 ευρώ το μήνα που απέχουν πολύ από το νόμιμο μισθό που θα έπρεπε να παίρνουν.

Ο δεύτερος κύκλος του αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ αφορούσε την ψήφιση νομοθεσίας που να επιτρέπει στους φορείς να κάνουν συμβάσεις απευθείας με τις καθαρίστριες και να διώξουν τους εργολάβους, όπως είχε υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία. Πολλές από τις καθαρίστριες των λεωφορείων δουλεύουν 10, 15 μέχρι και 23 συνεχόμενα χρόνια, περνώντας από τον έναν εργολάβο στον άλλο και μην έχοντας κανένα από τα δικαιώματα που έχουν οι συνάδελφοι τους οδηγοί, τεχνικοί, φύλακες κλπ που εργοδοτούνται απευθείας από την ΟΣΥ.

Τον περασμένο Αύγουστο, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στους φορείς που επιβλέπει το Υπουργείο Μεταφορών να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες και να διώξουν τους εργολάβους, ενώ τον Οκτώβρη ψηφίστηκε αντίστοιχος νόμος για το Δημόσιο συνολικά.

Οι νόμοι αυτοί δεν «μονιμοποιούν» τις καθαρίστριες όπως προβάλλεται σε κάποια ΜΜΕ, παρόλο που αυτό θα ήταν το δίκαιο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται δεκαετίες τώρα οι καθαρίστριες στα λεωφορεία και συνολικά στο δημόσιο και να τους διασφαλίσει μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι προαναφερόμενοι νόμοι παρότι δεν διασφαλίζουν μόνιμη και σταθερή εργασία είναι ένα σημαντικό προχώρημα για τις καθαρίστριες, αφού τις απελευθερώνει από την τρομοκρατία, το κλέψιμο αποδοχών και τις μαφιόζικες μεθόδους των εργολάβων.

Επιστρέφοντας όμως στο θέμα της ΟΣΥ, η Διοίκηση Αναγνωστόπουλου και Γεωργίου δεν θέλησε να εφαρμόσει μέχρι σήμερα κανέναν από τους παραπάνω νόμους. Έτσι οι καθαρίστριες έμειναν στη δούλεψη της εργολαβικής Λινκ Απ μέχρι τον Δεκέμβρη (όταν και πετάχτηκαν στο δρόμο) η οποία τις άφηνε και πάλι απλήρωτες…

«Θέλουμε πίσω τη δουλειά μας»

Ο τρίτος αυτός κύκλος του αγώνα, με καθημερινές σχεδόν κινητοποιήσεις σε Υπουργεία, στην Βουλή και στην ΟΣΥ και με αποκλεισμούς αμαξοστασίων της ΟΣΥ τα βράδια δεν έχει κλείσει ακόμα. Η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους των δεδουλευμένων είναι μια σημαντική νίκη που γεμίζει αυτοπεποίθηση τις καθαρίστριες.

Επόμενος στόχος είναι (πέρα από την πλήρη εξόφληση όλων των εργατριών) να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους και να διώξει τους εργολάβους από την ΟΣΥ.

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών!

 

Στιγμιότυπο 2017-02-03, 10.49.24 π.μ.

Στιγμιότυπο 2017-02-03, 10.43.51 π.μ.

 

 

 

Σημειώσεις:
[*] 22 Δεκεμβρίου, 3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα οι καθαρίστριες της ΟΣΥ βρέθηκαν στο δρόμο. Η διοίκηση της ΟΣΥ ( Αναγνωστόπουλος – Γεωργίου) , αντί να προχωρήσει σε συμβάσεις με τις καθαρίστριες (εφαρμόζοντας το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο ή τον αντίστοιχο που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη για όλο το Δημόσιο) έφερε νέο εργολάβο με νέο προσωπικό. 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα