ΣΕΡΚΑ: Πολιτική λύση στο πρόβλημα των απλήρωτων καθαριστριών-τών, τώρα!

Οι απλήρωτες εδώ και 7 μήνες καθαρίστριες των λεωφορείων της Αθήνας μπαίνουν από σήμερα στην 7η βδομάδα επίσχεσης εργασίας και καθημερινών κινητοποιήσεων! Μοιράζουν καθημερινά χιλιάδες αντίγραφα της ανακοίνωσης του σωματείου τους, (Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα – ΣΕΡΚΑ) που εξηγεί στην κοινωνία το θέμα και διεκδικεί πολιτική λύση στο πρόβλημα.
 Η ανακοίνωση του ΣΕΡΚΑ έχει ως εξής

 

Οι καθαρίστριες & καθαριστές των λεωφορείων της Αθήνας είμαστε 7 μήνες απλήρωτες/οι

 

greek-cleaners-demo-dec-16

Οι καθαρίστριες/ές των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (αστικές συγκοινωνίες Αθήνας) είμαστε (και πάλι) απλήρωτες/οι. Έχουμε να πάρουμε λεφτά από την Λινκ Απ, την εργολαβική εταιρία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων της ΟΣΥ και μας εργοδοτεί, από τον Ιούνιο. Τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε επίσχεση εργασίας και κινητοποιήσεις για να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας που αντιστοιχούν σε εργασία 7 μηνών.

Από το φθινόπωρο κινηθήκαμε ενάντια στην Λινκ Απ δικαστικά έτσι ώστε να μπορεί η Ο.ΣΥ. να μας πληρώσει απευθείας τα δεδουλευμένα μας – όπως είχε γίνει και για τους μισθούς μας μέχρι τον περασμένο Μάιο. Καταφέραμε και εκδόθηκε διαταγή πληρωμής για τους 3 πρώτους μήνες και είχαμε σκοπό να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους.

Η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ έχει βάλει όμως το εργολαβικό αντάλλαγμα (τα χρήματα δηλαδή που θα έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. για τον καθαρισμό των λεωφορείων) ενέχυρο για ένα δάνειο που πήρε από την Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ο εργολάβος έχει αφήσει φέσια, μπλόκαρε την πληρωμή μας, διεκδικώντας τα χρήματα.

Επιπλέον, η εργολαβική εταιρία Λινκ Απ έχει χρέη στο ΙΚΑ ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ! Το ΙΚΑ έχει εκδώσει κατασχετήριο και έχει το δικαίωμα να κατασχέσει όλο το εργολαβικό αντάλλαγμα (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αντιστοιχεί στους μισθούς μας).

Οι ευθύνες της διοίκησης της Ο.ΣΥ. σε αυτή την ιστορία είναι τεράστιες

Επί κυβέρνησης ΠαΣοΚ, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Καραγιαννόπουλος, επέτρεψε σ’ έναν εργολάβο που χρωστούσε εκατομμύρια στο ΙΚΑ να πάρει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων. Το 2014 ο Διευθύνοντας Σύμβουλος που τοποθέτησε η ΝΔ, ο Γ. Οικονόμου, ανανέωσε την σύμβαση του μεγαλοοφειλέτη-εργολάβου και συνυπέγραψε την ενεχυρίαση του εργολαβικού ανταλλάγματος στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ευθύνες όμως έχει και η σημερινή Διοίκηση της ΟΣΥ. Η Διοίκηση Αναγνωστόπουλου γνώριζε τι συμβαίνει από τον πρώτο μήνα που ανέλαβε, όμως πάντα αρνιόταν να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Ασχολιόταν μόνο όταν προχωρούσαμε σε απεργία ή επίσχεση εργασίας, βρώμιζαν τα λεωφορεία και η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο. Αυτό έκανε το Γενάρη (στον πρώτο γύρο κινητοποιήσεων) αυτό και τον Μάη (στον 2ο γύρο). Στη συνέχεια όμως έκανε κάτι πολύ χειρότερο. Μας είπε πως αν κάναμε τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες θα μας έδινε τα δεδουλευμένα μας. Όταν κάναμε όλες τις ενέργειες (πληρώνοντας και δικηγόρο από τα λεφτά που δεν έχουμε) μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την Τράπεζα και το ΙΚΑ και δεν μπορεί να πληρώσει! Δεν ήξερε ως διευθύνων σύμβουλος τι συμβαίνει ή μας κορόιδευε αφήνοντας μας να δουλεύουμε τζάμπα τόσους μήνες;

Επιπλέον η διοίκηση Αναγνωστόπουλου αρνήθηκε να εφαρμόσει το νόμο 4413/2016 που ψηφίστηκε στις 4 Αυγούστου και ο οποίος της επέτρεπε να διώξει τον κλέφτη-εργολάβο και να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις μαζί μας.

Τώρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα ετοιμάζεται να μας πετάξει στο δρόμο.

Διεκδικούμε πολιτική λύση στο πρόβλημα

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα μας. Μετά από 7 μήνες απλήρωτες/οι πολλές/οι από εμάς αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα πείνας, εξώσεις, κομμένο ρεύμα κλπ. Για πολλές οικογένειες αυτός ο μισθός είναι τα μόνα χρήματα που έμπαιναν στο σπίτι. Και εδώ και 7 μήνες δεν μπαίνει τίποτα.
  • Να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί μας, όπως προέβλεπε η νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου. Καθαρίζουμε τα λεωφορεία εδώ και 10, 15 μέχρι και 23 χρόνια, περνώντας από τον έναν εργολάβο στον άλλο, ζώντας σε καθεστώς τρομοκρατίας και με πολύ χαμηλές αμοιβές. Πρέπει η αδικία σε βάρος μας να αποκατασταθεί.
  • Να μην έρθει νέα εργολαβική εταιρία με άλλο προσωπικό. Να εξασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη εργασία μας στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ.

 

 

 

Σ.Ερ.Κα. – Συνδικάτο Εργαζομένων στην Καθαριότητα
Δεκέμβρης 2016
[email protected]   Tηλ. Επικοινωνίας: 6979183693

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα