Ο αγώνας των καθαριστριών των λεωφορείων έκλεισε ένα χρόνο!

ελενη
Ελένη Μήτσου

 

Στις 26 Ιανουαρίου οι απλήρωτες και πλέον απολυμένες καθαρίστριες των λεωφορείων της ΟΣΥ (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα) κλείνουν έναν χρόνο κινητοποιήσεων!

Ο αγώνας ξεκίνησε από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού και σταδιακά απλώθηκε και στα 7 αμαξοστάσια της ΟΣΥ. Η Λινκ Απ, η εργολαβική εταιρία που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των λεωφορείων της ΟΣΥ άφηνε συστηματικά τις εργαζόμενες απλήρωτες.

15741184_381688935506959_78144079262004474_n

Κανένας μισθός δεν καταβλήθηκε μέσα στο 2016 χωρίς να έχει προηγηθεί σκληρή μάχη: απεργία, επίσχεση εργασίας, δικαστικές ενέργειες και βέβαια παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από την Λινκ Απ, τη Διοίκηση της ΟΣΥ, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη Βουλή και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή στις καθαρίστριες οφείλονται ακόμα 5-6 μισθοί (διαφέρει ανάλογα με το αμαξοστάσιο) το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα άδειας καθώς και δεκάδες μέρες μη χορηγηθείσας άδειας.

Στην τελευταία κινητοποίηση στο Υπουργείο Μεταφορών αντιπροσωπεία των καθαριστριών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη. Ο κ. Μαυραγάνης επικοινώνησε επί τόπου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ Γ. Αναγνωστόπουλο και απαίτησε να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες μέσα σε 20 μέρες.

Θα προχωρήσει όμως όντως η ΟΣΥ άμεσα σε πληρωμή των καθαριστριών; Μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις, η Διοίκηση της ΟΣΥ έχει ανακόψει την καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών πολλές φορές, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα (βλ. για περισσότερα την τελευταία ανακοίνωση του σωματείου των καθαριστριών – Σ.ΕΡ.ΚΑ.).

Νέος εργολάβος αντί για απευθείας συμβάσεις

Οι καθαρίστριες διεκδικούν επιπλέον να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους, διώχνοντας τους εργολάβους, όπως είχε δεσμευτεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και προέβλεπε ο νόμος 4413/2016 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2016.

Κι’ όμως η Διοίκηση της ΟΣΥ αντί να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες από τον Αύγουστο, συνέχιζε να χρησιμοποιεί την εργολαβική Λινκ Απ γνωρίζοντας ότι δεν πλήρωνε τις καθαρίστριες.

Όταν η Λινκ Απ αποχώρησε από το έργο στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, η διοίκηση της ΟΣΥ έφερε νέα εργολαβική εταιρία, την ΕΥΚ Α.Ε., η οποία έχει φέρει νέο προσωπικό.

Εδώ και δεκαετίες όλοι οι εργολάβοι που έπαιρναν το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων, προσλάμβαναν τις ήδη υπάρχουσες εργαζόμενες. Έτσι πάνω από τις μισές εργαζόμενες βρίσκονται στην ίδια θέση εδώ και 10, 15 μέχρι και 23 χρόνια! Η ΕΥΚ αρνήθηκε να κάνει το ίδιο, έχοντας, όπως όλα δείχνουν, όχι απλά τη σύμφωνη γνώμη αλλά την υπόδειξη της Διοίκησης της ΟΣΥ (Ζ. Γεωργίου και Γ. Αναγνωστόπουλος)!

Γιατί; Γιατί οι καθαρίστριες της ΟΣΥ τόλμησαν, όντας μήνες απλήρωτες, να κάνουν απεργίες για να πληρωθούν. Τόλμησαν να οργανωθούν σε σωματείο. Τόλμησαν να καταγγείλουν τον απατεώνα – εργολάβο στην Επιθεώρηση Εργασίας. Και τόλμησαν, αφού έμαθαν τα δικαιώματά τους (δηλαδή, ποιος είναι ο νόμιμος μισθός, πόσα οχήματα οφείλουν να καθαρίζουν κ.α.) να τα διεκδικήσουν!

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΥΚ είχε παλιότερα αναλάβει τον καθαρισμό δυο αμαξοστασίων (Ανθούσα και Πέτρου Ράλλη). Όταν το 2014 έφυγε, άφησε φέσια χιλιάδων ευρώ σε κάθε καθαρίστρια.

Οι εργαζόμενες εκείνων των αμαξοστασίων κινήθηκαν δικαστικά απέναντι στην ΕΥΚ Α.Ε. Το δικαστήριο έγινε τον Νοέμβριο, ενώ αναμένεται σύντομα η απόφαση, η οποία θα δικαιώνει τις καθαρίστριες. Κι’ όμως οι Αναγνωστόπουλος και Γεωργίου δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε σύμβαση με αυτή την εταιρία.

Το μέτωπο του αγώνα διευρύνεται

Εκτός από το Ξεκίνημα, που στηρίζει έμπρακτα τον αγώνα των καθαριστριών από το πρώτο βράδυ, τη φεμινιστική οργάνωση «Το Μωβ» και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του «αντι-εξουσιαστικού» χώρου, στο πλευρό των καθαριστριών τάχθηκε και η ΛΑΕ. Αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη συμμετείχε σε κινητοποιήσεις των καθαριστριών (π.χ. σε αποκλεισμό του αμαξοστασίου του Ελληνικού, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλπ) ενώ συμμετείχε μαζί με αντιπροσωπεία των καθαριστριών σε συνάντηση με τη Διοίκηση της ΟΣΥ.

Στη συνάντηση αυτή η Διοίκηση της ΟΣΥ φόρεσε το φιλικό της προσωπείο – αυτό που δεν δείχνει ποτέ όταν οι καθαρίστριες πάνε σε συνάντηση μόνες τους. Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες συναντήσεις ο κ. Αναγνωστόπουλος και η κ. Γεωργίου αφιέρωσαν χρόνο, κέρασαν καφέ και κουλουράκια, μοίρασαν χαμόγελα και ευγενικά λόγια και βέβαια υποσχέσεις για καταβολή των δεδουλευμένων και για απευθείας συμβάσεις με την ΟΣΥ! Ο ορισμός της διπροσωπίας!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αντιπροσωπεία των καθαριστριών παρουσία του Π. Λαφαζάνη ενημέρωσε τον κ. Αναγνωστόπουλο για τις συνθήκες που επικρατούν στα αμαξοστάσια με την νέα εργολαβική εταιρία ΕΥΚ. Μέχρι και σήμερα η ΕΥΚ (η οποία είχε δήθεν δικό της προσωπικό και γι’ αυτό υποτίθεται ότι δεν μπορούσε να προσλάβει τις υπάρχουσες καθαρίστριες των λεωφορείων) έχει περίπου τις μισές θέσεις εργασίας κενές, ενώ πολλοί από τους νέους εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά, φεύγουν μετά από λίγες μέρες λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας και του χαμηλού μισθού.

Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων οι καθαρίστριες και οι καθαριστές της ΕΥΚ υποχρεώνονται σε εξαιρετικά εντατική εργασία, με μεγάλες ελλείψεις στα καθαριστικά και στα ατομικά μέσα προστασίας, ενώ πάρα πολλά λεωφορεία μένουν κάθε βράδυ ακαθάριστα. Ο κ. Αναγνωστόπουλος είναι λοιπόν ενήμερος…

Ο αγώνας συνεχίζεται!

Οι κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων καθαριστριών συνεχίζονται σε καθημερινή σχεδόν βάση. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται, από τα μέσα Δεκεμβρίου, συμβολικοί αποκλεισμοί των αμαξοστασίων τα βράδια. Ο αγώνας των απολυμένων και απλήρωτων καθαριστριών της ΟΣΥ χρειάζεται την αλληλεγγύη μας. Οι κινητοποιήσεις τους στα αμαξοστάσια και στους δρόμους χρειάζονται την υποστήριξή μας! Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα