Array

Λιτότητα χωρίς τέλος – αρχή από το δημόσιο τομέα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010 κατέθεσε και το Πρόγραμμα σταθερότητας και Ανάπτυξης ( ΠΣΑ ) για την τριετία 2010-2012 με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 12,7% σήμερα , σε ποσοστό μικρότερο του 3% στο τέλος του 2012.

Σχέδιο Α. Λιτότητα χωρίς τέλος

Για το 2010 αυτό σημαίνει μείωση του ελλείμματος στο 8,7% και τεράστιες περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα προβλέπει περικοπές 10% των δημοσίων δαπανών , μείωση 10% των επιδομάτων , και μείωση υπερωριών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Έτσι από τις προεκλογικές «αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό ¨, φτάσαμε στο πάγωμα μισθών και τελικά στη μείωση εισοδήματος, και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι περικοπές σε υπερωρίες και η μείωση λόγω πληθωρισμού ( το Δεκέμβρη 09 ήταν 2,6% ). Για να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτά τα μέτρα, συστηματικά κατηγορούν το δημόσιο τομέα ως μια πηγή σπατάλης και υψηλών μισθών. Πρέπει να πούμε εδώ ότι οι μεγάλοι μισθοί και η διαφθορά υπάρχουν σε μεγαλοστελέχη διευθυντές και προέδρους οργανισμών και τραπεζών που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διόρισαν επί σειρά ετών.

Συνειδητά εφάρμοσαν πολιτική διαφορετικών μισθολογίων και διαφορετικών επιδομάτων από κλάδο σε κλάδο , για να κρατήσουν τους εργαζόμενους διασπασμένους και χωρίς ενιαία συνδικαλιστική έκφραση. Με επιδόματα βέβαια που δεν ενσωματώνονται στο μισθό, ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρθούν πίσω, και που δεν μετράνε στο ασφαλιστικό. Το ΠΣΑ προβλέπει περικοπές στην κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 560 εκατ. ευρώ και κατά 1,4 δις ευρώ στις προμήθειες των νοσοκομείων, ενώ ήδη δύο ταμεία του δημοσίου, το ΤΠΔΥ και ο ΟΠΑΔ είναι στο ¨κόκκινο¨. Προβλέπει επίσης πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο, για κάθε πέντε εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται θα γίνεται μια πρόσληψη.

Σχέδιο Β. Ακόμα πιο σκληρά

Μέτρα

Ο ίδιος ο Παπανδρέου ανακοίνωσε πάγωμα μισθών λόγω εκτάκτου ανάγκης , αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και έκτακτα φορολογικά μέτρα για άμεση αύξηση των εσόδων κάνοντας συστάσεις ότι δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια έκαναν πλάτες στις κυβερνητικές πολιτικές και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , έκαναν ότι μπορούσαν για να παραμείνει το συνδικαλιστικό κίνημα διασπασμένο και χωρίς ενιαία ταξική απάντηση στις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις.

Σήμερα που η επίθεση είναι ολομέτωπη , περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν υπάρχει η ανάγκη να βγουν μπροστά στους αγώνες , ανεξάρτητοι ταξικοί συνδικαλιστές πιστοί στα συμφέροντα των εργαζομένων , να αφήσουμε πίσω τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ που οδήγησαν τους εργαζόμενους από ήττα σε ήττα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις Φεβρουαρίου – Μαρτίου έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τα αντεργατικά μέτρα του ΠΣΑ που επιδεινώνουν και ανακυκλώνουν την κρίση φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους στους άνεργους και στα φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Θοδωρής Φράγκος

___________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα