Καθαρίστριες ΟΣΥ: μια ανάπαυλα, σ’ ένα σκληρό αγώνα που συνεχίζεται

ελενη
Της Ελένης Μήτσου

 

 

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Αθήνας κατάφεραν τις προηγούμενες μέρες να αποτρέψουν τον κίνδυνο της άμεσης απόλυσής τους, όμως ο αγώνας τους κάθε άλλο παρά τελείωσε.

4ος γύρος αγώνα, από τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο ξεκίνησαν τον «4ο γύρο» με καθημερινά μοιράσματα προκήρυξης σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλ. Κουμουνδούρου καθώς και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μεταφορών και από την ΟΣΥ.

13043247_264031940605993_838002591066374340_n

Γυναίκες από την Ελλάδα, Πόντιες ομογενείς, Αλβανίδες, Ουκρανές, Βουλγάρες, Γεωργιανές, Αρμένισες και Αφρικανές από την Νιγηρία, την Γκάνα και την πολύπαθη Σιέρα Λεόνε ένωσαν τις δυνάμεις τους και πήραν για μια ακόμα φορά το δρόμο του αγώνα.

Στόχος των κινητοποιήσεων ήταν να αποτρέψουν την ενδεχόμενη απόλυσή τους, να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί τους και να σταματήσει να χρησιμοποιεί εργολάβους για την καθαριότητα των οχημάτων, των αμαξοστασίων και των γραφείων, καθώς και να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα τους.

Τα «κρυφά» σχέδια της ΟΣΥ – προσωρινά ματαιώνονται

Την πρώτη βδομάδα του Ιούνη αποκαλύφθηκε ότι η διοίκηση της ΟΣΥ σχεδίαζε να κηρύξει την Λινκ Απ (την εργολαβική εταιρία που τις εργοδοτεί) έκπτωτη, χωρίς όμως να προχωρήσει σε απευθείας συμβάσεις με τις καθαρίστριες. Αντιθέτως σχεδίαζε να φέρει στη θέση της Λινκ Απ την 2η επιλαχούσα εταιρία ΕΥΚ.

Μια εταιρία που ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές με την Λινκ Απ και η οποία επιπλέον δεν έχει σκοπό να προσλάβει τις καθαρίστριες που ξέρουν τα δικαιώματά τους και αγωνίστηκαν, αλλά να φέρει εντελώς νέο προσωπικό.

Έτσι οι καθαρίστριες που δουλεύουν πολλά χρόνια στον καθαρισμό των λεωφορείων και αγωνίστηκαν για να μπει τέρμα στην εργολαβική αυθαιρεσία και ασυδοσία κινδύνευαν να μείνουν άνεργες.

Οι καθημερινές κινητοποιήσεις των καθαριστριών έφεραν ωστόσο αποτέλεσμα και τα σχέδια της διοίκησης της ΟΣΥ έχουν – προσωρινά τουλάχιστον – ματαιωθεί.

Η Λινκ Απ… απειλεί!

Όσον αφορά στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, στις 3 Ιουνίου οι καθαρίστριες πήραν το 80% περίπου των χρεών που είχαν συσσωρευτεί απέναντί τους από τον Γενάρη έως τον Απρίλη. Υπενθυμίζουμε ότι η Λινκ Απ παρότι έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. κάθε μήνα 140.000 ευρώ δεν πλήρωνε τις καθαρίστριες.

Τώρα, Λινκ Απ και ΟΣΥ χρωστάνε στις καθαρίστριες το 20% των «παλιών» χρεών και επιπλέον τα μηνιάτικα του Μαΐου και του Ιουνίου, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί, καθώς και το επίδομα αδείας…! Οι καθαρίστριες της Ο.ΣΥ. σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν την καταβολή των δεδουλευμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ συζητάνε και για νέο γύρο κινητοποιήσεων (π.χ. επίσχεση εργασίας, απεργία κλπ).

Αντιμέτωπη με αυτά τα δεδομένα η Λινκ Απ απειλεί τις καθαρίστριες πως αν διεκδικήσουν όλα τα δεδουλευμένα τους θα κλείσει η εταιρία, ο καθαρισμός των λεωφορείων θα δοθεί στην επιλαχούσα εταιρία ΕΥΚ και αυτές θα μείνουν άνεργες.

Οι εργαζόμενες δεν υποχωρούν

Οι εργαζόμενες όμως δεν κάνουν πίσω. Οι εργολαβικοί εκβιασμοί δεν «πιάνουν» πια…

Όσον αφορά στο θέμα των απευθείας συμβάσεων με την Ο.ΣΥ. οι καθαρίστριες περιμένουν απάντηση από το Υπουργείο Μεταφορών και τον Υπουργό Χρ. Σπίρτζη.

Οι εργαζόμενες είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για απευθείας συμβάσεις και για τερματισμό του καθεστώτος των εργολαβιών στην ΟΣΥ.

Προχωρούν οι διαδικασίες νομικής κατοχύρωσης του ΣΕΡΚΑ

Τέλος, μέσα στον Ιούνιο κατατέθηκαν και τα χαρτιά για τη νομιμοποίηση του Σωματείου των καθαριστριών και ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα έξοδα για την σύσταση του σωματείου ύψους 500 ευρώ καλύφθηκαν από την ευρωβουλευτή και πρώην καθαρίστρια και συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία στηρίζει τον αγώνα των καθαριστριών της ΟΣΥ από τον Γενάρη.

Το σωματείο, ονομάζεται Σ.Ερ.Κα. (Συνδικάτο Εργαζομένων σε Καθαρισμούς) είναι κλαδικό και φιλοδοξεί να αποτελέσει στήριγμα και όπλο για κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο στην καθαριότητα που θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να αγωνιστεί.

 

 


Σχετικά άρθρα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής