Jumbo, Market IN, ΣΙΔΕΝΟΡ δείχνουν ότι «ανάπτυξη για όλους» δεν υπάρχει!

Μόλις λίγοι μήνες έχουν περάσει από τότε που Κ. Μητσοτάκης «αποκάλυπτε» τις ιδέες του για το πως βλέπει τους σύγχρονους όρους σκλαβιάς, εεε…συγγνώμη εργασίας. Εξηγούσε τα «καλά» της επταήμερης εργασίας, αν το «συμφωνούν» βέβαια (εδώ γελάμε!) οι επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους! Προφανώς, αυτές οι ιδέες, αν δε κρύβουν μια «αφελή» άγνοια της αγοράς εργασίας από έναν πραγματικά άσχετο εργασιακά και παραγωγικά άνθρωπο, σίγουρα υποδηλώνουν μια σκληρή νεοφιλελεύθερη αντεργατική διάθεση που το κόμμα της ΝΔ έχει στο DNA του! 

Τα Jumbo καθιερώνουν την εξαήμερη εργασία με το «έτσι θέλω»!

Πάμε στην πραγματικότητα. Μια από τις πολλές επιχειρήσεις που δε δείχνουν απολύτως κανένα σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα είναι τα Jumbo του μεγαλοεπιχειρηματία Βακάκη. Πέρα από τις συχνές παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, από το Γενάρη του 2019 η εταιρεία εκβιάζει τους εργαζόμενους για την εφαρμογή 6μέρου! Βέβαια από τότε ακολούθησε πολύ «συζήτηση» με τους εργαζομένους και «συμφωνήθηκε» ανάμεσα σ’ αυτούς και την εργοδοσία να εφαρμοστεί πλήρως το 6μερο ακόμα και σε όσους/ες είχαν αρνηθεί εξαρχής! Μετά, λοιπόν, από αυτή τη «δημοκρατική συμφωνία» μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών και τα  παραμύθια περί «συνεργασίας των τάξεων», «κοινωνικής ειρήνης» κλπ, η κατάσταση στα καταστήματα Jumbo είναι εφιαλτική! 

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας «…Η 6ήμερη εργασία στην JUMBO έρχεται να προστεθεί στους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας που είναι καθεστώς… Αντί να προσλάβει προσωπικό, αντί να κάνει μόνιμους και πλήρους απασχόλησης τους 4ωρους και τους εποχιακούς, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, επιβάλλοντας 6ήμερη εργασία, στερώντας στους συναδέλφους το ρεπό τους».

Market In: «νόμος είναι το δίκιο του μεγαλοεπιχειρηματία»

Για ποια «συμφωνία» μεταξύ εργαζομένων-εργοδοτών μιλάμε; Εδώ στα Market In δεν εφαρμόζουν αποφάσεις ελεγκτικών (ΣΕΠΕ) και δικαστικών αρχών! Τα αφεντικά των supermarket «Market In» εξαγόρασαν στις 9/1/17, 110 από τα 130 σουπερμάρκετ της χρεοκοπημένης εταιρείας Καρυπίδης ΑΒΕΕ. Η εξαγορά έγινε με την υποχρέωση -βάσει εργασιακού νόμου- να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους από το προηγούμενο supermarket. Παράλληλα θα έπρεπε να αποπληρώσει τα δεδουλευμένα 1.400 εργαζομένων που παρέμεναν απλήρωτοι 15 ολόκληρους μήνες. 

Στα Γιάννενα η εταιρεία προσέλαβε 38 νέους εργαζόμενους εκ των οποίων μόνο οι έξι, ανήκαν στο δυναμικό της Καρυπίδης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στείλει στην ανεργία εργαζόμενους με χρόνια προϋπηρεσία στο supermarket της εταιρείας, προσλαμβάνοντας στη θέση τους νέους, χαμηλόμισθους εργαζόμενους. Έντεκα όμως από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που δε προσέλαβαν οι «υπεύθυνοι» μεγαλοεπιχειρηματίες της αλυσίδας, αποφάσισαν να διεκδικήσουν πίσω τη δουλειά τους. Απαίτησαν να επιστρέψουν στη θέση εργασίας τους, καταφεύγοντας στα δικαστήρια. Ωστόσο, αν και οι εργαζόμενοι που αποφάσισαν να κινηθούν νομικά εναντίον της «Market In» έχουν δικαιωθεί από τα αρμόδια δικαστήρια και την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) η εργοδοσία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις! Και όχι μόνο αυτό! Όλο το προηγούμενο διάστημα, ακολούθησε μαφιόζικες μεθόδους απέναντι στους απολυμένους εργαζόμενους, στέλνοντας ακόμα και μπράβους στις κινητοποιήσεις τους έξω από το κατάστημα! Και όλα αυτά την ώρα που εγκαινιαζόταν το δεύτερο, νέο κατάστημα της συγκεκριμένης αλυσίδας super market στα Ιωάννινα στις 9 Σεπτέμβρη!

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ δε χαρίζουν ούτε… ψίχουλα!

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΣΙΔΕΝΟΡ καθώς τον Ιούνη αποφάσισαν να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς σε μια εταιρεία που το 2017 και 2018 παρουσίασε καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Το θέμα που έθεσαν σε διαπραγμάτευση οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αξιοπρεπείς αυξήσεις 6%-8% αλλά και επιδόματα, αφού από το 2017 η εταιρεία έχει επιστρέψει σε κερδοφορία. Να πούμε εδώ ότι στην αρχή της οικονομικής κρίσης έγιναν μειώσεις των μισθών έως και 30%! Άρα καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι δε ζητούν κάτι παράλογο. Ίσα-ίσα ζητούν κάτι από όλα αυτά που τους στέρησαν τόσα χρόνια η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου! 

Κι όμως, ακόμα κι αυτά, φαίνονται «παράλογα» για την εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ που επικαλείται «τις έντονα αρνητικές επιδόσεις του κλάδου διεθνώς, την ακόμη εντονότερη επίδραση αυτών στην ευρύτερη περιοχή μας, λόγω του συνεχώς επιτεινόμενου τοπικού ανταγωνισμού…»! Κι όποιος/α δε τα καταλαβαίνει αυτά υπάρχει και ο άλλος τρόπος. Αυτός της καταστολής των αγώνων και της ποινικοποίησης των διεκδικήσεων! Οι 330 εργαζόμενοι της μεγαλύτερης σήμερα χαλυβουργίας της χώρας βρέθηκαν στις αρχές Ιουνίου σε διαθεσιμότητα δυόμισι εβδομάδων λόγω των «παράλογων» απαιτήσεών τους! Έτσι, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με την εταιρεία να προσφεύγει στα δικαστήρια για να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές, πετυχαίνοντας όμως μόνο το πρώτο. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν με κυλιόμενες δίωρες στάσεις εργασίας, καταγγέλλοντας «εκδικητικές δικαστικές εξοντωτικές διώξεις εναντίον όλων των μελών του σωματείου».

Μπορεί ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα;

Όπως λέμε μεταφορικά, πως δε μπορείς να αφήνεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, έτσι δε μπορούμε να αφήνουμε τους εργοδότες, τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων και το πολιτικό προσωπικό τους να «φυλάνε» και να είναι «υπεύθυνοι» για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους και τίποτα άλλο! Δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν σπιθαμή από τα υπερκέρδη τους για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μιας και αναφέρθηκε η αλυσίδα Jumbo, είναι η στάση του Βακάκη (ιδιοκτήτη των Jumbo) σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων τις οποίες υποστήριζε με περίσσεια αλαζονεία και την πιθανή τότε (τέλη 2018) αύξηση του κατώτατου μισθού σαν παράγοντα ανασταλτικό για τη κερδοφορία των επιχειρήσεων! Μιλάμε για τον κατώτατο μισθό των 500 ευρώ και μια αύξηση των 50 ολόκληρων ευρώ (!) που τελικά έγινε αρχές του 2019! Το λες και χαιρεκακία να βγάζεις χιλιάδες ευρώ σε μια μέρα αλλά να σε ενοχλεί τόσο πολύ η (πενιχρή εν τέλει) αύξηση του εξευτελιστικού κατώτατου μισθού των 500 ευρώ!

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι «ανάπτυξη για όλους» την οποία επικαλείται ο Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν υπάρχει! Η «ανάπτυξη» που οραματίζονται περιλαμβάνει περισσότερα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, επιθέσεις στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, απολύσεις, ανεργία, καταστροφή του περιβάλλοντος. Εμείς, από τη μεριά μας, θα πρέπει να οργανωθούμε απέναντι στις επιθέσεις που έρχονται. Συλλογικά, στους χώρους που εργαζόμαστε, στα σωματεία του κλάδου μας, στις γειτονιές που ζούμε, στα τοπικά, εργασιακά, αλλά και τα κεντρικά κινήματα που αναπτύσσονται, σε πολιτικές συλλογικότητες της μαχητικής Αριστεράς, που δίνουν ενωτικά και με συνέπεια μικρούς και μεγάλους αγώνες ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα! 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα