Array

ΗΛΠΑΠ: Πώς πήραμε το σωματείο απ’ την ΠΑΣΚΕ!

Το Ξεκίνημα μίλησε με το Νίκο Ξυδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (σωματείο εργαζομένων στα τρόλεϊ) και πρόεδρο της παράταξης ΣΑΚ-ΗΛΠΑΠ (Συνδικαλιστική Ανεξάρτητη Κίνηση ΗΛΠΑΠ)

Ερ.          Νίκο, το Μάρτη που μας πέρασε «ανατρέψατε» το προεδρείο του σωματείου και συγκροτήσατε νέο, χωρίς την ΠΑΣΚΕ που είναι η μεγαλύτερη εκλογικά δύναμη του σωματείου σας. Πώς έγινε αυτό; 

Απ.          Ξεκινήσαμε με προεδρείο αντιπροσωπευτικό – αναλογικό, βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών του σωματείου τον Οκτώβρη του 2012*. Το Διοικητικό Συμβούλιο αυτό μέχρι και τις 3 Μαρτίου του 2013, μόνο συμβούλιο δεν ήταν. Ο πρόεδρος Κ. Νικολακόπουλος (ΠΑΣΚΕ) δεν είχε την πλειοψηφία και δεν μπορούσε να περάσει τις δικές του αποφάσεις. Αποφάσεις που παιρνόντουσαν από το ΔΣ πάλι, δεν υλοποιούνταν. Απόδειξη αποτελεί ότι, ενώ με ομόφωνη απόφαση όλου του ΔΣ έπρεπε το ταμείο να παραδωθεί στο ταμία Γ. Φράγκο, δεν παραδόθηκε. Όσο για συνεδριάσεις του ΔΣ, σε τέτοιους καιρούς, το πολύ να έγιναν 3-4 (από τον Οκτώβρη του 2012 μέχρι το Μάρτη του 2013) και πάλι με πολλές πιέσεις από τους 6 συμβούλους των υπόλοιπων παρατάξεων.

Στις 29 Γενάρη (προς το τέλος των απεργιακού αγώνα των ΜΜΜ ενάντια στο ενιαίο μισθολόγιο) ο Κ. Νικολακόπουλος δεσμεύτηκε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή, μπροστά στο πανελλήνιο, να πάμε σε διάλογο με τον Οικονόμου (πρόεδρος της εταιρίας). Πήγαμε πρώτα άμεσα σε ΔΣ και η απόφαση που πάρθηκε ήταν: αναστολή των κινητοποιήσεων και διάλογος (αφού ο Νικολακόπουλος μας είχε δεσμεύσει δημόσια) και ξανά συνεδρίαση για εκτίμηση της κατάστασης, ώστε να προχωρήσουμε ανάλογα. Το μόνο που υλοποιήθηκε από την απόφαση ήταν η αναστολή των κινητοποιήσεων. Μετά ψάχναμε τον πρόεδρο και τα άλλα 4 μέλη για ΔΣ, αλλά ήταν εξαφανισμένοι. Τους ψάχναμε για μέρες. Με δική μου πρωτοβουλία έγινε συνεδρίαση του ΔΣ για τα προβλήματα του κλάδου. Οι 5 (Νικολακόπουλος και οι υπόλοιποι της παράταξής του) δεν εμφανίστηκαν. Στις 4 Μάρτη, αφού τους καλέσαμε ξανά σε ΔΣ όπως προβλέπεται από το καταστατικό και απουσιάσανε, οι υπόλοιποι 6 έχοντας την πλειοψηφία συγκροτήσαμε νέο προεδρείο. Έως σήμερα κανείς δεν έχει προσβάλλει τη σύνθεση αυτή του προεδρείου νομικά.

Ερ.          Με τον 4093 (3ο Μνημόνιο) ενταχτήκατε στο ενιαίο μισθολόγιο. Αυτή τη στιγμή όμως συμμετέχεις ως πρόεδρος του ΔΣ, μαζί με τους προέδρους των σωματείων εργαζομένων της ΕΘΕΛ και των τεχνικών σε διάλογο με τη διοίκηση της εταιρίας για τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας…

Τώρα πληρωνόμαστε με βάση το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4024). Από την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο χάνουμε κατά μέσο όρο 17-18% σε σχέση με αυτά που παίρναμε πέρσι. Σε σχέση με τα χρήματα που παίρναμε το 2009 χάνουμε περίπου το 30%. Λόγω των κινητοποιήσεων του Γενάρη κληθήκαμε σε διάλογο για τη σύναψη ΣΣΕ. Εμείς, σαν σωματείο έχουμε δηλώσει ότι δεν δεχόμαστε να υπογράψουμε σύμβαση χαμηλότερη από αυτή του 2009. Ωστόσο άποψή μου είναι ότι δύσκολα θα ξεφύγουμε από το ενιαίο μισθολόγιο (εννοώ που θα καταλήξει ο διάλογος). Αυτό θα πω και στους συναδέλφους στη γενική συνέλευση την Πέμπτη (25/4).

Ερ.          Τι θα κάνει το νέο προεδρείο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κλάδου;

Απ.          Για όλα τα θέματα την τελική απόφαση θα την έχουν οι συνάδελφοι, μέσα από γενικές συνελεύσεις. Από τη μεριά μου θα λέω στους συναδέλφους την κατάσταση ακριβώς όπως έχει. Εδώ φτάσαμε γιατί κάποιοι κορόϊδευαν τον κόσμο. Θα λέω την αλήθεια και οι συνάδελφοι θα αποφασίζουν. Δεν είναι σωστό να υπάρχουν κατευθυνόμενοι εργαζόμενοι.

Ερ.          Θα καλέσετε απεργία για την πρωτομαγιά;

Απ.          Ναι, αλλά την απόφαση θα την πάρει η γενική συνέλευση. Εγώ θέλω να πω το εξής: Ζω για να δω μια συγκέντρωση, μία γροθιά στον αέρα. Ο εχθρός είναι ένας. Γιατί να πρέπει να διαλέξω αν θα πάω στο Πεδίο του Άρεως, στο Μουσείο ή στην Ομόνοια όταν κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει;

________________________
·          Ενωτική Συνεργασία (Πάσκε και 1 πρώην ΔΑΚΕ): 5 έδρες, ΕΝιαία ΑΝτίσταση (ανεξάρτητοι) 2 έδρες, Συνδικαλιστική Ανεξάρτητη Κίνηση (ανεξάρτητοι): 2 έδρες, ΔΑΣ (ΚΚΕ): 1 έδρα, ΔΑΚΕ: 1 έδρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα