Array

ΕΡΤ: ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ διασπούν την ΠΟΣΠΕΡΤ

Η γενική γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ, Μαρία Φραγκιαδάκη, μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ΕΡΤ. Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Κασαμπαλάκος.

Πόσοι είναι συνολικά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ; Ανήκουν όλοι στην ΠΟΣΠΕΡΤ;

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ καλύπτει χρόνια τώρα όλους τους τακτικούς εργαζομένους – 3500 περίπου – εκτός δημοσιογράφων. Το 1999 άνοιξε το καταστατικό της στα σωματεία εργαζομένων στα ιδιωτικά ΗΜΜΕ και έγγραψε αργότερα και τους συμβασιούχους που τους έχουν όμηρους χωρίς δικαιώματα.

Οι 1251 συμβασιούχοι τι συμβάσεις έχουν;

Βασικά δεν ξέρουμε αν είναι τόσοι ή παραπάνω. Αυτό το νούμερο, είναι από τον πρόεδρο της, Χ. Παναγόπουλο, αλλά έχει πει στην ακρόαση στη Βουλή ανίσχυρα ψεύδη! Ισχυρίσθηκε ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι εργάζονται σε εκπομπές, λες και το πρόγραμμα της ΕΡΤ δεν αποτελείται στο σύνολό του από εκπομπές! Οι συμβασιούχοι όμως, έχουν στην πραγματικότητα υποκρύπτουσα εξαρτημένη σχέση. Το ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ αναγκάστηκε πριν 4 περίπου χρόνια, μετά από πιέσεις της παράταξης Αντίστασης – Aλλαγής και Αγωνιστικής Συνεργασίας να γράψει το σωματείο τους που στήθηκε με πολλές προσπάθειες από τους τακτοποιηθέντες σήμερα με το Π.Δ., που πλέον ανήκουν στα σωματεία ειδικοτήτων της ΕΡΤ. Δεν έκανε τίποτα όμως ούτε για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των παλιών ούτε για τη νέα φουρνιά. Δυστυχώς το σημερινό ΔΣ του Σωματείου και οι σύνεδροι- συμβασιούχοι, υπακούοντας στην «πολιτική απόφαση» ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ-ΕΡΤ δεν συμμετείχαν στο τελευταίο Συνέδριο!

Τι είναι αυτή η «πολιτική απόφαση» για μη συμμετοχή στο συνέδριο; Υπάρχουν κάποια άρθρα σε blogs που μιλάνε για παρατυπίες στο συνέδριο του Φλεβάρη της ΠΟΣΠΕΡΤ. Ισχύουν όσα αναφέρονται στο blog asyntaxtostypos.wordpress.com για αποκλεισμούς;

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, με στήριξη της ηγεσίας ΔΑΚΕ – ΕΡΤ -μικρή δύναμη στο χώρο- τα είχαν βρει με την εκάστοτε Διοίκηση και συνδιοικούσαν ανεξάρτητα με το ποιο κόμμα είναι στην Κυβέρνηση! Η ΠΑΣΚΕ στο χώρο, είναι ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ, λόγω αυτής της διαπλοκής της ηγεσίας της με τη διοίκηση της ΕΡΤ και την ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ της στάση. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχασε την παντοδυναμία της. Τα προηγούμενα χρόνια είχε απομακρυνθεί με μομφή ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Γ. Μαγγανιάς, που έσπευσε να γίνει στέλεχος του προέδρου της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου και παραμένει και του σημερινού προέδρου! Στο απολογιστικό συνέδριο του 2007 καταψηφίστηκε το ΔΣ με πρόεδρο τον Σήφη Κακαβούλη, της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος στη συνέχεια έγινε επίσης στέλεχος του ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ! Ακολούθησε έκτακτο εκλογικό συνέδριο για το υπόλοιπο της ΘΗΤΕΙΑΣ του καταψηφισμένου ΔΣ. Στο νέο ΔΣ η ΠΑΣΚΕ συνεργάστηκε με τη ΔΑΚΕ, βρήκαν και 1 αποστάτη από την αντιπολίτευση και πέτυχαν πλειοψηφία! 1 χρόνο μετά προκήρυξαν εκπρόθεσμα το εκλογικό συνέδριο. Ήθελαν να αποκλείσουν τη συμμετοχή 3 σωματείων του ιδιωτικού τομέα με το επιχείρημα ότι δεν είναι ταμειακά εντάξει, αγνοώντας αποφάσεις συνεδρίου, ζητώντας τους αναδρομικά (170 χιλιάδες ΕΥΡΩ οφειλές που δεν εμφανίζονται ως οφειλές πουθενά!). Το σαμποτάρισαν για να μη υλοποιηθεί, ακόμη και με μπράβους, για να πάνε κρυφά στα δικαστήρια να ζητήσουν το διορισμό τους! Η διοίκηση όμως διορίστηκε με πλειοψηφία όλων των άλλων!

Προκηρύχθηκε από το διορισμένο ΔΣ , αμέσως το επιδιωκόμενο Συνέδριο;

Αμέσως, αλλά έκαναν ασφαλιστικά μέτρα, ότι τάχα δεν μπορεί να γίνει πριν το διορισμό ΔΣ και το σταματούν. Από το δικαστήριο, λίγους μήνες μετά, διορίζεται το ίδιο ΔΣ, με εντολή ΕΚΛΟΓΩΝ, που προκηρύσσονται 23-24 Ιουνίου. Κάνουν ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για τη ΜΗ συμμετοχή πάλι των 3 σωματείων, που απορρίπτεται! ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ δεν «ελέγχουν» το ΣΥΝΕΔΡΙΟ και επιλέγουν την αποχή ως «πολιτική πράξη» ! (56 σύνεδροι στους 147). Στο συνέδριο καταγγέλθηκε δημόσια, ότι ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ της κεντρικής ΠΑΣΚΕ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΓΣΕΕ, έχει δηλώσει ότι πρέπει να γίνει άλλη ομοσπονδία του Ιδιωτικού τομέα! ΑΜΕΣΩΣ μετά το Εκλογικό Συνέδριο με πρωτοφανή τρόπο στα Συνδικαλιστικά χρονικά, οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην ΕΡΤ, οδηγούν σωματεία που ελέγχουν, σε χαοτικές συνελεύσεις, παραβαίνοντας καταστατικές διατάξεις και με μια επίθεση μίσους, συκοφαντίας ΕΝΑΝΤΙΟΝ των εργαζομένων στα ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και προπηλακισμών, παίρνουν αποφάσεις – που η νομιμότητα τους είναι στα δικαστήρια – αποχώρησης από την ΠΟΣΠΕΡΤ και δημιουργία νέας ομοσπονδίας «καθαρής» μόνο με εργαζόμενους στην ΕΡΤ!

Δηλαδή σήμερα, που τα προβλήματα φουντώνουν, η ΠΟΣΠΕΡΤ διασπάται;

Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά την εργοδοτική τους στάση. Σήμερα που οι εργαζόμενοι στα ΗΜΜΕ απολύονται (Αντένα- ΑΛΦΑ), χάνουν τη δουλειά από σταθμούς που κλείνουν, (City – Ξένιος-περιφερειακοί σταθμοί), που ο αυταρχισμός και τα προβλήματα στην ΕΡΤ είναι στο ζενίθ, ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ έχουν βάλει μπροστά το μηχανισμό των διευθυντών- προϊσταμένων στην ΕΡΤ, απειλούν εργαζόμενους καθημερινά για να διασπάσουν την επί 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΙΝΗ ΠΟΣΠΕΡΤ ! Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο κος Χ Παναγόπουλος. Ως εργοδότης θέλει διασπασμένο το Συνδικαλιστικό Κίνημα και εύκολη την πλήρη κομματικοποίηση της ΕΡΤ! Από την άλλη ο Γ. Παναγοπουλος, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, μπορεί να καταγγέλλει όσους τον κατηγορούν ως συνομιλητή του και διασπαστή, αλλά δεν τους διαψεύδει αν δεν σταματήσει την κατάσταση που η παράταξη του δημιούργησε. Δεν τους διαψεύδει, αν δεν καταγγείλει τη Διοίκηση της ΕΡΤ για την μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Δεν τους διαψεύδει αν η ΓΣΕΕ απουσιάζει από τα δικαστήρια που σέρνουν οι μεγαλοκαναλάρχες τους συνδικαλιστές για να βγάλουν παράνομες τις απεργίες κατά των απολύσεων! …

To επίσημο ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΚΕ έχουν πάρει θέση;

Η θέση της ΠΑΣΚΕ είναι όλα όσα σας είπα παραπάνω Το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ! Έχουμε ζητήσει συνάντηση, αλλά 2 μήνες τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί! Η κομματικοποίηση του ΣΚ όμως , η οργανωτική διάσπαση, η συνδιοίκηση, ο εργοδοτισμός, δεν είναι συνδικαλιστικό αλλά πολιτικό ζήτημα . Εν πάση περιπτώσει ΠΑΣΟΚ- ΝΔ δεν έχουν πάρει θέση. Όσοι δεν παίρνουν θέση, κάνουν πλάτες στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών για να απολύσουν κι άλλους. Στηρίζουν τη διοίκηση της ΕΡΤ, που την φουσκώνει με συμβασιούχους, φιέστες και κακοδιοίκηση, ενώ αρνείται κάθε κουβέντα για ΣΣΕ και υπονομεύει το ΣΚ. Καλύπτουν τη διάσπαση της ΠΟΣΠΕΡΤ και εφαρμόζουν το « ότι δεν ελέγχω το διασπώ»!

Περιμένετε κάποια στήριξη από τη ΓΣΕΕ;

Έχουμε πολλές φορές απευθυνθεί, συναντάμε τοίχο.

Ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στην ΠΟΣΠΕΡΤ;

Τα μέλη του ΔΣ έχουν πολιτικές απόψεις από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ . Παλεύουμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή επίθεση από εργοδοσία και ηγεσίες ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ!

Γιατί αμφισβητεί ο πρόεδρος της ΕΡΤ τις συμβάσεις που αυτή έχει υπογράψει και πώς δικαιολογεί την άρνησή του να υπογράψει συλλογική σύμβαση με την ΠΟΣΠΕΡΤ;

Θέλει μια εργοδοτική ομοσπονδία γι αυτό αρνείται την υπογραφή και την εφαρμογή συλλογικής σύμβασης (ΕΣΣΕ). Πρόσφατα στη Βουλή, υποστήριξε ψευδώς, ενώ γνωρίζει ότι 10 μέλη από τα 15 είναι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ότι <<σήμερα έχουμε μία ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία υπήρχε και παλιά έτσι, αλλά ήταν πλειοψηφικά εργαζόμενοι ΕΡΤ στο Δ.Σ,…. σήμερα αυτοί είναι κατά πλειοψηφία ελεγχόμενοι από εργαζομένους του ΑΝΤ1, του MEGA, του STAR και άλλων καναλιών. Μέχρι τώρα υπήρχε αυτή η ΠΟΣΠΕΡΤ με τους ιδιώτες μέσα, αλλά η πλειοψηφία της ήταν των εργαζομένων ΕΡΤ και έτσι εγώ την δεχόμουν να κάνω διαπραγματεύσεις γιατί οι δικές μου είναι διαπραγματεύσεις επιχειρησιακές …» Συνεχίζοντας την κρίση του για τις διεργασίες στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος, παρανόμως, πήρε θέση ισχυριζόμενος ότι <<υπήρξε εντός του συνδικαλιστικού κινήματος ένα πρόβλημα αντιπροσωπευτικότητας, καθώς ένα κομμάτι των εργαζομένων Ε.Ρ.Τ., που κατά τεκμήριο αποτελούν πλειοψηφία των εργαζομένων, δεν δέχεται πλέον να έχει σχέση με το υπόλοιπο κομμάτι, που ουσιαστικά την πλειοψηφία έχουν εκεί, οι εκπρόσωποι ιδιωτικών καναλιών>>! Είπε επίσης ότι θα υπογράψει με σωματεία!

Υπάρχουν σωματεία της ΠΟΣΠΕΡΤ που διαπραγματεύονται συμβάσεις μόνοι τους;

Τα προεδρεία των συλλόγων που επιδιώκουν τη διάσπαση! Αυτή είναι και μια ακόμη απόδειξη της διαπλοκής.

Τι ποσό χρωστά η διοίκηση της ΕΡΤ στην ΠΟΣΠΕΡΤ;

Με βάσει τις ΕΣΣΕ, 210.ΟΟΟ ευρώ που δεν φρόντισαν να εισπράξουν οι «αρεστές διοικήσεις» της ΠΟΣΠΕΡΤ και του ταμείου αλληλοβοήθειας τα τελευταία 5 χρόνια.

Τι εκτιμήσεις κάνετε για το άμεσο μέλλον; Θα μπορούσε η ηγεσία της ΕΡΤ να αγνοήσει τα εξώδικα;

Αγνοεί κάθε τι νόμιμο ! Αλλά ο αγώνας συνεχίζεται με όλα τα μέσα και παντού!

Υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν τη μαύρη εργασία και την

καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων;

Είναι κοινό «μυστικό».Το νέο ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες για να το αποκαλύψει.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των δημοσιογράφων;

Οι ίδιες παρανομίες. Εμείς πιστεύουμε στην ενιαία αγωνιστική δράση των Συνδικάτων τύπου και θα το παλέψουμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα