Array

εργατικά μικρά… αλλά σημαντικά

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το υπουργείο Άμυνας παράγγειλε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιοκτησίας της γερμανικής πολυεθνικής THYSSEN KRUPP, την κατασκευή υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό. Το πρώτο όμως που φτιάχτηκε …έγερνε, έτσι ξέσπασε φραστικός πόλεμος μεταξύ υπουργείου και γερμανών για το αν θα παραλάβει το κράτος τα ελαττωματικά υποβρύχια. Θύματα της υπόθεσης, ως συνήθως, οι εργαζόμενοι, αφού η διοίκηση απέλυσε 12 άτομα από το προσωπικό των ναυπηγείων, λες και αυτοί έφταιγαν. Στην πραγματικότητα, η γερμανική πολυεθνική προσπαθεί να εκβιάσει το ελληνικό κράτος, απειλώντας στην ουσία πως αν δεν παραληφθούν τα υποβρύχια θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, σε μια έτσι και αλλιώς χτυπημένη από την ανεργία περιοχή. Οι πληροφορίες λένε πως οι απολύσεις μπορεί και να φτάσουν τις 100. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις.

Σωματείο εργαζομένων ΤΙΜ

Δεν έχουν περάσει παρά 2 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το σωματείο εργαζομένων της ΤΙΜ. Οι πρόσφατες εκλογές μάλιστα ανέδειξαν νέο Δ.Σ., καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων σε ΕΚΑ και ΓΣΕΕ. Το ζήτημα το οποίο παλεύει αυτό το σωματείο, από την ίδρυσή του, είναι η υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης με τη διοίκηση της ΤΙΜ. Η διοίκηση της εν λόγω πολυεθνικής αρνείται να διαπραγματευτεί με το σωματείο, προβάλλοντας σαν επιχείρημα πως το νέο Δ.Σ. του σωματείου δεν είναι νόμιμο. Έκανε μάλιστα αγωγή κατά των εργαζομένων και ζητά από τον ΟΜΕΔ (οργανισμός διαιτησίας, ορισμένος από το κράτος, που επεμβαίνει και υποτίθεται πως διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων όταν υπάρχει αδιέξοδο) να σταματήσει να συνομιλεί με τους εργαζόμενους. Στα κάτεργα των εταιριών τηλεφωνίας η λειτουργία σωματείου είναι πολύ δύσκολη υπόθεση…στο τέλος όμως νικητές θα είναι οι εργαζόμενοι. Όλη η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε χώρα και πάντα δείχνει πως οι καπιταλιστές παλεύουν με νύχια και δόντια να μην αφήσουν τους εργαζόμενους να οργανωθούν. Τελικά όμως χάνουν.

Λιμενεργάτες Πειραιά-Θεσσαλονίκης

Το μέτωπο μεταξύ υπουργείου ναυτιλίας και λιμενεργατών είναι ανοιχτό και αναμένονται κινητοποιήσεις.

Η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Μόνιμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας) προσανατολίζεται σε αγώνες άμεσα, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η ομοσπονδία μάλιστα προχώρησε στην ανάθεση μελέτης στο πανεπιστήμιο Πειραιά, η οποία αποδεικνύει πως η ανάθεση σε ιδιώτες των υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον. Ο Κεφαλογιάννης βέβαια, γόνος άλλωστε και ο ίδιος εφοπλιστικής οικογένειας, αδιαφορεί για τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών θα είναι σίγουρα θέμα της ταξικής πάλης για όλους όσους εργάζονται στο ναυτιλιακό κλάδο στην επόμενη περίοδο. Είναι μεγάλο το φιλέτο και οι εφοπλιστές είναι πολύ κοντά…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα