Εκλογές Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ – Νίκησαν οι εκβιασμοί τα ρουσφέτια και τα Μνημόνια

Στις 14&15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το μεγαλύτερο σωματείο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, τα μέλη του οποίου εργάζονται, στα λεωφορεία. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αρνητικό για τον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης.

Η συμμετοχή ήταν σχεδόν καθολική με το 95% των μελών του σωματείου να προσέρχονται στις κάλπες. Το 83% των ψηφισάντων όμως στήριξε παρατάξεις που πρόσκεινται σε μνημονιακά κόμματα.

Συγκεκριμένα:

Η παράταξη του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) βγήκε πρώτη δύναμη. Διπλασίασε σχεδόν τις ψήφους της σε σχέση με τις εκλογές του 2015, λαμβάνοντας 829 ψήφους και 5 έδρες.

Στις ψήφους του ΜΕΤΑ πρέπει να προσθέσουμε και τις 211 ψήφους της ΕΑΣ, η οποία πήρε 1 έδρα. Η ΕΑΣ στις προηγούμενες εκλογές καταγραφόταν στις αριστερές παρατάξεις και είχε τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα 1 μήνα πριν τις εκλογές ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, έδωσε μαζικές προαγωγές σε στελέχη και υποψηφίους της ΕΑΣ όχι μέσω Υπηρεσιακών Συμβουλίων (όπως προβλέπει ο κανονισμός σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ) αλλά κάνοντας χρήση του λεγόμενου «διευθυντικού δικαιώματος». Αυτό, όπως και οι προεκλογικοί εκβιασμοί σε εργαζόμενους που έκαναν στη συνέχεια στελέχη της ΕΑΣ από θέσεις εξουσίας σφράγισε και το χαρακτήρα της ΕΑΣ ως μιας παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και τα Μνημόνια. Ο μόνος που δεν θέλει να αντιληφθεί το νέο χαρακτήρα της ΕΑΣ είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία συνεχίζει να στηρίζει την παράταξη, θεωρώντας πως όλα τα παραπάνω είναι «λάσπη». Σε όσα έχουν ήδη γραφτεί για το θέμα να συμπληρώσουμε μόνο πως μια ματιά στις προαγωγές των τελευταίων 3 χρόνων, οι οποίες έγιναν όλες με τη χρήση του «διευθυντικού δικαιώματος», αποδεικνύει πως αφορούσαν όλες στελέχη του ΜΕΤΑ και της ΕΑΣ.

Η ΔΑΚΕ (ΝΔ) βγήκε 2η δύναμη, παίρνοντας 810 ψήφους και 5 έδρες. Αν σε αυτούς τους αριθμούς προσθέσουμε και τις 99 ψήφους της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ (διασπαστικό της ΔΑΚΕ που στηρίζει η νέα ηγεσία της ΝΔ τα τελευταία χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα) θα δούμε ότι η ΝΔ πήρε 909 ψήφους και 6 έδρες στο νέο ΔΣ του σωματείου.

Η ΠΑΣΚΕ έχασε 160 ψήφους και 1 έδρα (που πήγαν βασικά σε ΜΕΤΑ και ΕΑΣ). Πήρε 774 ψήφους και 4 έδρες, διατηρώντας ουσιαστικά τις δυνάμεις της.

Όσον αφορά τη ΔΑΣ (ΚΚΕ) πήρε οριακά μία έδρα, πέφτοντας από τις 218 ψήφους στις 130.

Με άλλα λόγια από τις 17 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου οι 16 πήγαν σε δυνάμεις που υποστηρίζουν τα κόμματα των Μνημονίων.

Εκτός ΔΣ έμειναν:

η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (η παράταξη που στηρίζει το «Ξ») και η οποία είχε 1 έδρα

η παράταξη ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΥ, η οποία δεν είχε σχέση με το χώρο της Αριστεράς, ήταν όμως ανεξάρτητη μαχητική παράταξη και είχε 2 έδρες,

η παράταξη που στηρίζει τμήμα της ακροδεξιάς, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΔΗΓΩΝ, η οποία είχε πάρει οριακά την έδρα στις προηγούμενες εκλογές.

Και το ψηφοδέλτιο των μεμονωμένων ανεξάρτητων υποψηφίων.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είχε την τελευταία 3ετία, όπως και τις προηγούμενες, έντονη δράση, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Στάθηκε επί 1,5 χρόνο παραπάνω από αλληλέγγυα στον αγώνα των απλήρωτων καθαριστριών της ΟΣΥ, κατήγγειλε δημόσια αλλά και στον εισαγγελέα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης όπως για παράδειγμα τα ελαστικά με πλαστά πιστοποιητικά που είχε αγοράσει η ΟΣΥ, κατήγγειλε δημόσια τις εκρήξεις κινητήρων λεωφορείων κ.α. που η Διοίκηση προσπαθούσε να κρύψει, πήγε αμέτρητες φορές Επιθεώρηση Εργασίας (ένα από τα αποτελέσματα ήταν το πρόστιμο των 60.200 ευρώ στην ΟΣΥ επειδή δεν χορηγούσε το σύνολο της προβλεπόμενης άδειας σε όλους τους εργαζόμενους) κλπ. Αυτά αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα της δράσης της παράταξης.

Ωστόσο το κλίμα της ηττοπάθειας, της κινηματικής «κοιλιάς» και του ατομισμού που κυριαρχεί από τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα καθώς και οι πάγιες ταχτικές των μεγάλων παρατάξεων στην ΟΣΥ (ταξίματα, εκβιασμοί, εκφοβισμοί κλπ) οδήγησαν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) να ψηφίσει με βάση κριτήρια όπως: ποιος θα του δώσει «καλές» βάρδιες, άδεια τις ημερομηνίες που θέλει, προαγωγή κλπ. και να στηρίξει τις παρατάξεις που πρόσκεινται στα κόμματα των Μνημονίων. 

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δε θα λυγίσει. Ξέρει και κατανοεί ότι σε συνθήκες ήττας του κινήματος ενισχύονται οι πιο καιροσκοπικές παρατάξεις και ο ατομικισμός μέσα στο εργατικό κίνημα. Αυτό θα αλλάξει, όσο και αν θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό. Η Αν. Παρέμβαση θα συνεχίσει να αγωνίζεται για καλύτερες μέρες και για να αλλάξουν οι συνειδήσεις τόσο στις αστικές συγκοινωνίες όσο και στην κοινωνία συνολικά.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα