Εκλογές ΟΣΥ: Πάντα μπροστά για το δίκιο του εργαζόμενου – ανακοίνωση Αν. Παρέμβασης

Στις 14 & 15 Μαρτίου πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο «Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ», το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες τις Αθήνας, του οποίου τα μέλη εργάζονται κατά κύριο λόγο στα λεωφορεία της Ο.ΣΥ. Το Ξεκίνημα συμμετέχει και στηρίζει την παράταξη «Ανεξάρτητη Παρέμβαση». Ακολουθεί η ανακοίνωση που μοιράζει η παράταξη ενόψει των εκλογών.

 

Οι απειλές για την ΟΣΥ και τις θέσεις εργασίας μας & πώς να τις αντιμετωπίσουμε

Παραδίδονται διαδρομές της ΟΣΥ στα ΚΤΕΛ

Τον Ιανουάριο του 2018 ο Υπουργός Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι οι γραμμές της ΟΣΥ που εξυπηρετούν απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Κορωπί, τη Σαρωνίδα κ.α. θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στα ΚΤΕΛ Αττικής. Ανέφερε επίσης ότι στο νέο σχεδιασμό για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας προβλέπεται τα ΚΤΕΛ να τερματίζουν σε «επιλεγμένους σταθμούς του Μετρό όπως στους σταθμούς Δουκίσης Πλακεντίας, Νομισματοκοπείο κ.α.».

Ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση εξηγήσαμε τότε με δημόσια ανακοίνωσή μας ότι αυτό αποτελεί μια πολύ σοβαρή επίθεση ενάντια στη δημόσια αστική συγκοινωνία, ότι είναι ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης (μετά το ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.α.) και καλέσαμε το προεδρείο του Συνδικάτου να προχωρήσει σε δράσεις. Το προεδρείο, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν απασχολημένο ακόμα με το μοίρασμα δωροεπιταγών, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει χαρτί έξωσης για το αμαξοστάσιο του Ελληνικού

Τον Δεκέμβρη του 2017 ο Χρ. Σπίρτζης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στη Βουλή δήλωσε πως το αμαξοστάσιο του Ελληνικού θα κλείσει, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2018, γιατί το σύνολο του πρώην αεροδρομίου θα πρέπει να παραδοθεί στον «επενδυτή» – που το αγόρασε για ένα κομμάτι ψωμί.

Ως Ανεξάρτητη Παρέμβαση είχαμε ενημερώσει και τότε με δημόσια ανακοίνωση όλους τους συναδέλφους και καλέσαμε το προεδρείο του Συνδικάτου να μην παραχωρήσει το μεγαλύτερο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ αμαχητί, αλλά να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ έλεγαν τότε πως υπερβάλουμε και πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει πραγματικά σε έξωση της ΟΣΥ από το Ελληνικό.

Πριν λίγες μέρες η ΟΣΥ έλαβε έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο επιβεβαιώνει ότι το αμαξοστάσιο πρέπει να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο.

Όμως τώρα έχουμε εκλογές και για τις μεγάλες παρατάξεις προέχουν οι υποσχέσεις και τα ρουσφέτια. Για μια ακόμη φορά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και κανένας σχεδιασμός για την υπεράσπιση του αμαξοστασίου.

Κρίσιμη φάση για τις αστικές συγκοινωνίες

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση για τις αστικές συγκοινωνίες.

Όταν το μεγαλύτερο αμαξοστάσιο κλείνει και δεν αντικαθίσταται είναι φανερό ότι η εταιρία συρρικνώνεται.

Όταν σχεδιάζεται να δοθούν δρομολόγια σε ιδιώτες, είναι φανερό ότι η ιδιωτικοποίηση επιταχύνεται και ότι αύριο θα έχουν άλλα κομμάτια της ΟΣΥ σειρά (π.χ. δρομολόγια αεροδρομίου, συνεργεία, φύλαξη κλπ).

Όταν κινητήρες λεωφορείων εκρήγνυνται, όταν χειρόφρενα λύνονται μόνα τους (προκαλώντας πάρα πολύ σοβαρά ατυχήματα βλ. Πειραιά, Ηλιούπολη κλπ) είναι φανερό ότι ο στόλος έχει φτάσει στα όριά του. Όσο ο στόλος δεν ανανεώνεται και η διοίκηση κάνει κάθε φορά ένα οδηγό ή τεχνίτη εξιλαστήριο θύμα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εμάς.

Το ΔΣ που θ’ αναδειχθεί μέσα από την ψήφο μας θα έχει να διαχειριστεί αυτές και πολλές ακόμα απειλές – π.χ. συζητιέται η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων για τους οδηγούς.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές υπάρχουν δυο επιλογές.

Η 1η είναι να κλείσουμε τα μάτια και να κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η 2η είναι να οργανωθούμε και να σχεδιάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις αντιστάσεις μας.

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση σας καλεί σε συστράτευση

ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, εδώ και χρόνια έχουν κάνει το συνδικαλισμό συνώνυμο του ρουσφετιού και του βολέματος, ενώ σε όλες τις μάχες ρίχνουν την πετσέτα.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το ΜΕΤΑ – το οποίο δημιουργήθηκε από την ΠΑΣΚΕ δεύτερης γραμμής που έγινε «ξαφνικά» ΣΥΡΙΖΑ. «Τίποτε κακό δεν θα μας συμβεί» – «που θέλεις να σε βολέψω». Αυτός είναι ο συνδικαλιστικός λόγος του ΜΕΤΑ.

Με τον ίδιο τρόπο απέδειξε πρόσφατα ότι λειτουργεί και η ΕΑΣ – η οποία και αυτή έγινε «ξαφνικά» ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις πήρε προαγωγές άρχισε τα ταξίματα, τις υποσχέσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς!

Η Ανεξάρτητη Παρέμβαση είναι η μοναδική παράταξη που κάνει συνδικαλισμό με την πραγματική έννοια της λέξης. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και το δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Δεν εξαγοράζεται, δεν ξεπουλιέται.

Αν θέλουμε σαν κλάδος να μην εθελοτυφλούμε αλλά να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε ότι έχει απομείνει από τα κεκτημένα μας, πρέπει να σπάσουμε με το παρελθόν, πρέπει να συστρατευτούμε και να στηρίξουμε την Ανεξάρτητη Παρέμβαση.

 

Ο Απολογισμός μας για την τριετία

Την τελευταία τριετία η Ανεξάρτητη Παρέμβαση παρότι είχε μια μόνο έδρα στο ΔΣ ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ αποκάλυψε και κατήγγειλε δημόσια μια σειρά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης της εταιρίας. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα:

  • Όταν συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι η Υποδιεύθυνση Κίνησης στο Ελληνικό αρνούνταν να τους χορηγήσει το μειωμένο ωράριο για φροντίδα παιδιού που δικαιούνταν, εμείς προτρέψαμε τους συναδέλφους να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τους στηρίξαμε σε όλη τη διαδικασία. Οι συνάδελφοι δικαιώθηκαν, η άδεια τους χορηγήθηκε και στην ΟΣΥ επιβλήθηκε πρόστιμο 22.500 €.
  • Όταν συνάδελφοι μας ενημέρωσαν ότι οι Υποδιευθύνσεις Κίνησης σε Ελληνικό και Μπραχάμι αρνούνταν να χορηγήσουν σε οδηγούς το σύνολο της άδειας που δικαιούνταν, η Ανεξάρτητη Παρέμβαση προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η ΟΣΥ έφαγε πρόστιμο 60.200 € για την μη χορήγηση αδειών και την μη τήρηση βιβλίων αδειών!
  • Επιπλέον προτείναμε σε συναδέλφους να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για να πληρωθούν την άδεια που δεν τους χορήγησε η εταιρία. Όσοι προχώρησαν, είχαν τη στήριξή μας σε όλη τη διαδικασία και δικαιώθηκαν! Οι συνάδελφοι αυτοί πήραν από 800 έως και 2.700 €, με πρώτο το μέλος της Ανεξάρτητης Παρέμβαση Λάζαρο Καράκουλα!
  • Αντίστοιχες ενέργειες κάναμε όταν συνάδελφοι μας καταγγείλανε ότι υποδιευθύνσεις κίνησης αρνούνταν να χορηγήσουν άδεια αιμοδοσίας στο προβλεπόμενο διάστημα, όταν υπήρχε άρνηση χορήγησης εκλογικής άδειας κ.α. Σε όλες τις περιπτώσεις οι συνάδελφοι δικαιώθηκαν.

Συνάδελφοι, δεν χρειάζεται «να τα χουμε καλά» με τα γραφεία κίνησης για να παίρνουμε αυτό που δικαιούμαστε.

Χρειάζεται να έχουμε την τόλμη να το διεκδικούμε!

  • Πετύχαμε την απομάκρυνση του Γ. Λουλακάκη από την υποδιεύθυνση κίνησης του Ελληνικού καταγγέλλοντας επίμονα και συστηματικά τις ακραίες αυθαιρεσίες του, την μεροληπτική, εκβιαστική και αλαζονική συμπεριφορά του απέναντι στους εργαζόμενους.
  • Καταγγείλαμε την εκ νέου προμήθεια 9.500 ελαστικών από την εταιρία Μόραγλης Α.Ε. Η εταιρία αυτή είχε πουλήσει στο παρελθόν στην ΟΣΥ τα λάστιχα BOTO με τα πλαστά πιστοποιητικά. Όταν το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά αποκαλύφθηκε η εταιρία βγήκε έκπτωτη και απαγορεύτηκε η συμμετοχή της σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπλέον καταθέσαμε στον Εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό (στον οποίον θυμίζουμε ότι η εταιρεία Μόραγλης ήταν μοναδικός μειοδότης) και για την προμήθεια των BOTO με τα πλαστά πιστοποιητικά συνολικά!
  • Καταγγείλαμε τόσο με δημόσια ανακοίνωση μας στον κλάδο όσο και στα ΜΜΕ τις εκρήξεις κινητήρων αλλά και περιστατικά με τα χειρόφρενα που λυνόταν μόνα τους. Επιπλέον υπερασπιστήκαμε τους συναδέλφους στους οποίους η Διοίκηση προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη για τα περιστατικά αυτά. Η Διοίκηση δημιούργησε εξιλαστήρια θύματα για να κρύψει το πόσο επικίνδυνα έχουν γίνει τα λεωφορεία λόγω ηλικίας αλλά και λόγω της ελλιπούς συντήρησης που γινόταν επί χρόνια, επειδή οι κυβερνήσεις δεν έδιναν αρκετά χρήματα για ανταλλακτικά και αναλώσιμα. Δεν υποχωρήσαμε και δεν σταματήσαμε να καταγγέλλουμε και να υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους ούτε όταν η Διοίκηση άρχισε να απειλεί (και εμάς) με απολύσεις μέσω πειθαρχικών.
  • Στείλαμε δεκάδες έγγραφα στον ΟΑΣΑ και την ΟΣΥ για τροποποιήσεις που έπρεπε να γίνουν σε λεωφορειακές γραμμές. Όσον αφορά τις λ/γ όμως η πιο σημαντική δουλειά μας έγινε στη γραμμή 235 όπου επί 2 χρόνια κάναμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο Ζωγράφου και στον ΟΑΣΑ διεκδικώντας λύση. Το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποιήσαμε μια αφορμή που μας δόθηκε και πιέσαμε το συνδικάτο να πάρει απόφαση για διακοπή της γραμμής στο προβληματικό σημείο της διαδρομής, την οδό Γ. Ζωγράφου. Επί ένα μήνα που είχε διακοπεί η γραμμή είμασταν καθημερινά δίπλα στους οδηγούς που απειλούνταν από την Διοίκηση, αναλαμβάναμε την ευθύνη και δίναμε μαζί τη μάχη. Το συνδικάτο τελικά υποχώρησε στις απειλές και τους εκβιασμούς του Υπουργείου Μεταφορών, ωστόσο ο ένας μήνας διακοπής της γραμμής έγινε μάθημα στη Δημοτική Αρχή Ζωγράφου. Ο επίμαχος δρόμος για τον οποίο αγωνιστήκαμε μπορεί να μην έγινε όπως ακριβώς τον θέλαμε, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που επικρατούσε επί δεκαετίες. Όπως λένε πολλοί συνάδελφοι έχει γίνει «αεροδιάδρομος».
  • Μοιράσαμε σε όλα τα αμαξοστάσια ανακοίνωση με αναλυτική ενημέρωση για τις προτάσεις ΣΣΕ της Διοίκησης Αναγνωστόπουλου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις οι οποίες απαξίωσαν να ενημερώσουν τον κλάδο.
  • Παράλληλα σταθήκαμε αλληλέγγυοι σε αγώνες εργαζομένων άλλων κλάδων – γιατί για εμάς το συνδικάτο και ο συνδικαλισμός δεν είναι συνώνυμα της συντεχνίας και γιατί πιστεύουμε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στις διοικήσεις, τα αφεντικά και τους κυβερνώντες.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα κομμάτι από τη δράση που είχαμε την τελευταία 3ετία. Ο απολογισμός των μεγάλων παρατάξεων είναι τα βολέματα, τα ρουσφέτια, οι βάρδιες που άλλαξαν, οι δωροεπιταγές που έφεραν στα γκαράζ κλπ. Ο δικός μας απολογισμός έχει να κάνει με όσα καταφέραμε με μια στάση καθαρή, μαχητική και αξιοπρεπή. Ο δικός μας απολογισμός αφορά διεκδικήσεις, και αγώνες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα