Array

Εκλογές στο ΤΕΕ Μαγνησίας

Το παρακάτω κείμενο περιέχει αποσπάσματα ανακοίνωσης του σχήματος «Παρέμβαση Μηχανικών» για τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) Μαγνησίας, που θα γίνουν στις 26 Νοέμβρη.

Πρόκειται για μια αριστερή συνεργασία που στόχο έχει αλλάξει τους συσχετισμούς στη διοίκηση του ΤΕΕ που το έχουν μετατρέψει σε ένα απονευρωμένο όργανο που υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο σε βάρος των συμφερόντων και των αναγκών της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ συμμετέχει και στηρίζει αυτή τη προσπάθεια.

Χρήστος Κοσμάς

Μηχανολόγος – μηχανικός, Βόλος

***

Συνάδελφοι,

Εκτιμούμε ότι σ’ αυτές τις εκλογές , για άλλη μια φορά , οι μηχανικοί πανελλαδικά αλλά και τοπικά διαπιστώνουν ότι :

* Το ΤΕΕ αδυνατεί να επιλύσει τα πολλά προβλήματα των μηχανικών

* Ο τρόπος διοίκησης του ΤΕΕ – όλο και λιγότερο συμμετοχικός – αδρανοποιεί τους συναδέλφους δημιουργώντας την εντύπωση ότι το ΤΕΕ διοικείται από μια ολιγομελή ομάδα «ειδικών» που ολοένα αποξενώνεται από το σώμα των μηχανικών.

[…] Ο «μονόδρομος» της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί ευρύτατα κοινωνικά στρώματα σε ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Οι μηχανικοί δεν εξαιρούνται.

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι το ΤΕΕ εκφράζει την «ενιαία τάξη των μηχανικών». Οι αντιθέσεις διευρύνονται ακόμα και μέσα στους ίδιους κλάδους των μηχανικών.

[…]Οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες συνθλίβονται μέσα από τον ανταγωνισμό των νέων τεχνολογιών, τη χρονοβόρα και εξαντλητική δουλειά με τις εκδόσεις αδειών, τις εγκρίσεις λογαριασμών σ’ ένα άκρως γραφειοκρατικό περιβάλλον.

Ο ελεύθερος επαγγελματίας σταδιακά καταργείται και υποκαθίσταται από τον επιχειρηματία, με νέους «υπαλλήλους μηχανικούς»- «συνεργάτες» με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η πλειοψηφία των μηχανικών στον ιδιωτικό τομέα δεν εντάσσονται σε κανένα νομότυπο εργασιακό καθεστώς.

Οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θιγεί πολύ περισσότερο από άλλα κοινωνικά στρώματα του δημόσιου τομέα με τα κατά καιρούς «ενιαία» μισθολόγια.

Εμείς δε δεχόμαστε το μύθο της κοινής ευθύνης όλων για την κρίση. Δεν αποδεχόμαστε απατηλά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας που επιδεινώνουν τη θέση των εργαζομένων, κατασπαταλούν φυσικούς πόρους και ανθρώπινες δυνάμεις και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Πρώτος μας στόχος παραμένει η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, του βιοτικού επιπέδου, των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Αναφερόμαστε κοινωνικά στους νέους, άνεργους μηχανικούς, στους μισθωτούς μηχανικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν για επιβίωση.

Αποτελούμε μια αριστερή φωνή εντός και εκτός του ΤΕΕ το οποίο αδυνατεί να υπερασπιστεί τα μέλη του.

Θέλουμε να θυμίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν είναι όλοι οι μηχανικοί υπεύθυνοι για την καταστροφή του οικιστικού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Δε συναινέσαμε και δε συναινούμε με τη λογική των μεγάλων έργων, τα έργα της Ολυμπιάδας και τα άλλα «αναπτυξιακά» οράματα.

Συμμετέχουμε και ενισχύουμε πρωτοβουλίες για την επίλυση των καθημερινών μας προβλημάτων μαζί με άλλους εργαζομένους με κινήματα και κινήσεις που κινούνται στην ίδια με εμάς κατεύθυνση.

_____________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα