Στις 18 Απρίλη εμποροϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροέμποροι βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που δέχονται στο εργασιακό τους καθεστώς από την κυβέρνηση.
αλλαγές που προωθούνται
Το προωθούμενο ελαστικό ωράριο των καταστημάτων σημαίνει
-κατάργηση κυριακάτικης αργίας,
-απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας,
-αναγκαστικές και χαμηλότερα αμειβόμενες υπερωρίες
Αυτά ουσιαστικά χτυπάνε τα χαμηλότερα στρώματα του κλάδου – τους μικρομαγαζότερες της γειτονιάς . Η επέκταση του ωραρίου θα αυξήσει τα λειτουργικά τους έξοδα και μη μπορώντας να ανταποκριθούν θα κλείσουν ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει χιλιάδες άνεργοι στο δρόμο.
ελληνικά και ξένα μεγάλα πολυκαταστήματα, οι μόνοι ευνοημένοι
Οι μεγαλοεπιχειρήσεις, πολυεθνικές και ντόπιες, από την άλλη τρίβουν τα χέρια τους αφού όσο οι ουρές των ανέργων και η εργασιακή ανασφάλεια μεγαλώνουν, τόσο ανοίγει ο δρόμος για να επιβάλλουν τις αλλαγές που θέλουν στις εργασιακές σχέσεις, αυξάνοντας τα κέρδη και την απόδοση των επιχειρήσεων τους.
Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι γιατί νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές τους ηγεσίες που εγκαταλείπουν χωρίς σοβαρές μάχες ένα-ένα τα κεκτημένα τους, ενώ τα κόμματα της αριστεράς, από την άλλη, για μια ακόμη φορά δεν έχουν καταφέρει να πείσουν και να συσπειρώσουν τη βάση του κλάδου.
ευθύνες της ηγεσίας του σωματείου εμποροϋπαλλήλων
Οι κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων, παρά το γεγονός πως είναι αρκετά συχνές, δεν έχουν πείσει με τη μικρή μαζικότητά τους. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό έχει η ηγεσία τους (ΠΑΜΕ), η οποία επιδιώκει να δρα απομονωμένη από τους υπόλοιπους κλάδους, για λόγους καθαρά κομματικούς (ΚΚΕ). Έτσι όμως τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν προασπίζονται.
Αναστασία Στρατάκου