Αίσιο τέλος στην υπόθεση του απολυμένου εργαζόμενου από το Ελιά Λεμόνι!

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

 

Οι τακτικοί αναγνώστες μας θα είναι ενήμεροι για την υπόθεση του απολυμένου εργαζόμενου ΠΓ από τα εστιατόρια Ελιά Λεμόνι στη Θεσσαλονίκη. Για όσους δεν γνωρίζουν να αναφέρουμε ότι ο εργαζόμενος ΠΓ απολύθηκε από την επιχείρηση, διεκδίκησε τα δεδουλευμένα και την επαναπρόσληψη του, επαναπροσλήφθηκε και απολύθηκε μέσα σε λίγες μέρες, και έκτοτε εκκρεμούσε και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του. Έξω από το καταστήματα της εταιρείας έγιναν στα πλαίσια αυτού του αγώνα και αρκετές παρεμβάσεις. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά για την υπόθεση εδώ.

Θετική κατάληξη

Αυτές τις μέρες υπήρξε θετική κατάληξη της υπόθεσης καθώς καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη δοθεί συνέχεια στην υπόθεση. Υπήρξε γραπτή δέσμευση της εταιρείας ότι δε θα υπάρξει ποινική δίωξη του εργαζόμενου και αυτό θα δηλωθεί ρητά και ενώπιον του Δικαστηρίου στις 8/5.

Έτσι, μετά από τις κινητοποιήσεις που έγιναν και την πίεση που ασκήθηκε υπήρξε αίσιο τέλος στην υπόθεση.

Αρνητικές οι εξελίξεις στον κλάδο

Παρότι θετικές εξελίξεις σαν κι αυτή δείχνουν πως αν οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους μπορούν να πετύχουν αποτελέσματα, οι εξελίξεις στους εργασιακούς χώρους του επισιτισμού-τουρισμού όσο πάνε χειροτερεύουν.

Οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί λόγω της μεγάλης ανεργίας, της πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων και της παράλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, κτλ). Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπαίνουν μπροστά στις μάχες για να προστατέψουν τους επισφαλείς εργαζομένους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στους χώρους της εστίασης είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Η μόνη λύση σε αυτό το αδιέξοδο είναι η οργάνωση των εργαζόμενων του κλάδου (σερβιτόρων, μαγείρων, μπουφετζήδων, διανομέων, κλπ) ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν μαζικά ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο και να μπει φρένο στις παράνομες απολύσεις και την συνεχή ανασφάλεια που αυτές δημιουργούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα