Χωματερή στο Μουσαμά; Νέα επέκταση στη Φυλής; Ούτε να το σκέφτεστε!

 

Ανακοίνωση της «ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP – πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») που μοιράζεται αυτές τις μέρες στις γειτονιές της Πετρούπολης

 

Δημόσια & δημοτική διαχείριση σκουπιδιών, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση, κομποστοποίηση

 

Την στιγμή που η Πετρούπολη και ολόκληρη η Δυτ. Αθήνα υφίστανται την αυξανόμενη δυσοσμία και κυρίως την υποβάθμιση από την απαράδεκτη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, η μελέτη του ΕΣΔΝΑ* για την «αξιοποίηση» ως χωματερών 20 παλιών λατομείων -από τα οποία τα 11 βρίσκονται στη Δυτ. Αθήνα- μπαίνει και βγαίνει από τα συρτάρια σε ένα ατελείωτο παιχνίδι στην πλάτη μας!

Οι φήμες ότι θα γίνει χωματερή το υποψήφιο λατομείο Μουσαμά πολύ κοντά στο θέατρο Πέτρας και σε απόσταση λιγότερη από 1.000 μέτρα από το κέντρο της πόλης, δεν διαψεύστηκε ποτέ! Πιο πρόσφατα κυκλοφόρησαν άλλες φήμες ότι τα λατομεία Σταμέλου (Μέγαρα) και Κυριακού (Κορωπί) θα γίνουν χωματερές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως συνεχίζεται το έγκλημα στην «πλάτη» της περιοχής μας στην χωματερή της Φυλής. Και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη. Γιατί από το καλοκαίρι άνοιξε πάλι και χρησιμοποιείται το κύτταρο Α του ΧΥΤΑ και επιπλέον αποφασίστηκε νέα επέκταση.

Για να ανησυχήσουμε περισσότερο ας θυμίσουμε παλιότερες καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Φυλής ότι την περίοδο 1999–2015 το ποσοστό θανάτων από καρκίνους στη Δυτ. Αττική αυξήθηκε 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Να τους σταματήσουμε!

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η δημιουργία χωματερής στο λατομείο Μουσαμά και να καταγραφεί το δικό μας «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!» για τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό κίνημα που να παλέψει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στα συμφέροντα που αυτή προωθεί.

Βρίσκουμε λογική και σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον την πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής – www.prosynat.blogspot.com) για δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση.

Η πρόταση αυτή δεν είναι συμφέρουσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν με την εκμετάλλευση των σκουπιδιών, χρησιμοποιώντας ομάδες εξαθλιωμένων χωρίς καθόλου ή με «μαύρες» αμοιβές, είναι όμως συμφέρουσα για τις τοπικές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν υπολογίσιμα έσοδα ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και να ενισχύσουν τις προνοιακές πολιτικές των δήμων.

Αυτο-οργανωνόμαστε

Εμείς, κάτοικοι της Πετρούπολης και των γειτονικών περιοχών, με κοινή συνισταμένη τη διάθεση για αγωνιστική και κινηματική δράση απέναντι στην υποβάθμιση της ζωής μας, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε την κίνηση «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», με σκοπό να ενημερώσουμε τον κόσμο της Πετρούπολης και των γύρω δήμων και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να συντονιστούμε με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες περιοχές και να συμβάλλουμε στην οργάνωση μαζικών κινηματικών δράσεων. Λειτουργούμε συλλογικά, ενωτικά και δημοκρατικά μέσα από συνελεύσεις και θέλουμε να οργανωθούμε στη γειτονιά, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, ώστε να:

Μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό, μαζέψουμε υπογραφές, ατομικές και φορέων.

  • Προχωρήσουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης με εξειδικευμένους επιστήμονες και τοπικούς φορείς (πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, ενώσεις γονέων, εργατικά σωματεία, μουσικά τοπικά σχήματα).
  • Προετοιμάσουμε μαζικές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (συλλόγους γονέων, τοπικά σωματεία, περιβαλλοντικές κινήσεις κ.λ.π.). Κατά την γνώμη μας απαιτείται αγώνας διαρκείας, με δημιουργία επιτροπών ανά γειτονιά, με τοπικές κινητοποιήσεις, προκήρυξη ακόμα και τοπικής απεργίας στην Πετρούπολη, με τη συμμετοχή εργαζομένων του δήμου, του εμπορικού συλλόγου, της μαθητικής κοινότητας. Aρχή θα μπορούσε να είναι πιο άμεσα μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη, καλά οργανωμένη και μετά από συστηματική ενημέρωση των δημοτών. Επιπλέον χρειάζεται συντονισμός με αντίστοιχες κινήσεις σε γειτονικές περιοχές (Ίλιον, Περιστέρι, Καματερό, Άνω Λιόσια) και κεντρικές κινητοποιήσεις με όλους τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας.
  • Συνεργαστούμε με άλλα τοπικά κινήματα, όπως στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, στην Λευκίμμη ενάντια στη λειτουργία χωματερής, στις Σκουριές ενάντια στην οικολογική καταστροφή της ELDORADO, στην Ήπειρο ενάντια στις εξορύξεις υδρογοναθράκων κ.λ.π.

Διεκδικούμε

Με όπλο μας την αλληλεγγύη και πίστη στον δίκαιο αγώνα μας:

  • Απαιτούμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν για δράσεις ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα.
  • Απαιτούμε από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκαταλείψουν τα σχέδια για χωματερή στο λατομείο Μουσαμά αλλά και για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Δεν θα ανεχτούμε τον θάνατο στην πόρτα μας

 

 

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει
Τηλέφωνα: 6932253326   –   6976762588 – 6942205089
Email: [email protected]   – www.facebook.com/mousamastop/    

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα