Φυλή: ρηγματώσεις, εξασθενές χρώμιο και μια… βουβή Περιφέρεια

  • Για δέκα μέρες έμεινε κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής, εξαιτίας «ρηγματώσεων» στην επιφάνειά του. Οι κάτοικοι της Αθήνας πήραν μια μικρή γεύση (ή μυρωδιά) από την κατάσταση που βιώνουν εδώ και δεκαετίες όσοι ζουν στα δυτικά. Η Περιφέρεια Αττικής δεν έβγαλε μιλιά…
  • ΕΣΔΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων και του οποίου προΐσταται η Περιφέρεια) ανακοίνωσε πρόσφατα τα πρώτα αποτελέσματα από την επιδημιολογική έρευνα του «Δημόκριτου». Σύμφωνα με αυτά, εντοπίζεται υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου στον Ασπρόπυργο και γύρω από τη Φυλή[1]. Ξανά, η Περιφέρεια δεν έβγαλε μιλιά…
  • Πριν δυο μήνες έγινε καταγγελία ότι ο δήμος Φυλής κρατά κρυφές τις μελέτες που παρήγγειλε στην «Asprofos Engineering» για το μέγεθος των ρυπαντικών φορτίων γύρω από τηΧωματερή[2]. Και πάλι μιλιά…
  • Όλη η δυτική Αθήνα διαμαρτύρεται για τη δυσοσμία από τη χωματερή, κινητοποιήσεις και πορείες γίνονται ξανά μετά από χρόνια για το κλείσιμο της, νέες πρωτοβουλίες κατοίκων εμφανίζονται όπως το «Χωματερή stop –πολίτες εν δράσει» στην Πετρούπολη, και πάλι η Ρένα Δούρου και η Περιφέρεια, δεν βγάζουν μιλιά…

Μέχρι τις 21 Ιούνη.

Το θράσος της Περιφέρειας

Την Πέμπτη 21/6, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφερειάρχης βρήκε τη μιλιά της… Μαζί βρήκε και το απαραίτητο θράσος για να πει:

«Οι ρηγματώσεις (σ.σ. στη Φυλή) παρουσιάζουν μια περιοδικότητα γιατί εκεί έχει συντελεστεί όπως σωστά το χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα έγκλημα δεκαετιών».

«Έγκλημα, το οποίο η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει αποφασίσει να τα βάλει με Θεούς και δαίμονες για να το σταματήσει».

«Όσον αφορά το πρόσωπό μου θα είμαι στην πρώτη γραμμή για να πιαστούν αυτοί οι στόχοι» (εννοεί την ατζέντα της Ε.Ε. μέχρι το 2020 για δραστική μείωση της ταφής και αύξηση της ανακύκλωσης απορριμμάτων).

Δυστυχώς δεν αξίζει καν τον κόπο να της θυμίσει κάποιος ότι ήδη από το 2014, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας δήλωνε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει, προσθέτοντας πως «είμαστε όλοι κάτοικοι Φυλής». Από τότε μέχρι σήμερα, όχι μόνο ουσιαστικές προσπάθειες στην κατεύθυνση του κλεισίματος του ΧΥΤΑ δεν έχουν γίνει, αλλά αντίθετα, έχουν γίνει νέες επεκτάσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να φορτώνονται τα σκουπίδια όλης της Αττικής (και όχι μόνο) σε αυτό που η ίδια η Περιφερειάρχης αποκαλεί «έγκλημα δεκαετιών».

Παλιά και νέα εγκλήματα

Η Ρένα Δούρου, συνολικά η διοίκηση της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε έγιναν ούτε θα γίνουν ποτέ «κάτοικοι της Φυλής». Αυτό που κατάφεραν ήταν να γίνουν συνένοχοι στο «έγκλημα» μετά την περσινή επέκταση της Χωματερής που υπέγραψαν. Την ίδια ώρα, ετοιμάζουν και τα δικά τους εγκλήματα, ανοίγοντας τη συζήτηση για χωροθέτηση νέων χωματερών σε παλιά λατομεία, που …τι σύμπτωση τα περισσότερα είναι πάλι στη Δυτική Αθήνα.

Μέχρι σήμερα το μόνο κλείσιμο της Χωματερής που βιώνουμε είναι αυτό μετά τα ατυχήματα και τις καταρρεύσεις των σκουπιδιών, που προκαλεί η υπερφόρτωση και το πλήρες αδιέξοδο. Έτσι απλά, «θεοί και οι δαίμονες» είναι ήδη εδώ… Ο «Εθνικός Σχεδιασμός του 2015» που υποτίθεται δρομολογούσε το κλείσιμο της Φυλής, έχει εγκαταλειφθεί και ανακύκλωση δεν υφίσταται. Για την ακρίβεια, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ανακύκλωση μεταξύ των 28 μελών της Ε.Ε., πρώτη είναι η Βουλγαρία και τρίτη είναι η Ρουμανία (σύμφωνα με Eurostat -2014).

Η πρόσφατη νομοθέτηση για τη χρέωση της πλαστικής σακούλας, δεν αρκεί για το «ξέπλυμα» κυβέρνησης και Περιφέρειας. Στ’ αλήθεια πρέπει να είμαστε πολύ ανήσυχοι. Η Φυλή επωάζει πολλά ακόμα ατυχήματα εξαιτίας του κορεσμού της… Και οι δέκα μέρες που έμεινε κλειστή με την τελευταία κατάρρευση, θα είναι πταίσμα μπροστά στην κατάσταση που θα δημιουργηθεί όταν θα υπάρξει μεγαλύτερο ατύχημα στο μέλλον. Οι μόνοι που μπορεί να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη είναι οι τοπικές κοινωνίες.

 

[1] Οι μετρήσεις δειγμάτων έδειξαν ολικό χρώμιο 520 μg/L και εξασθενές 510 μg/L, δηλαδή 10 φορές πάνω από όσο ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης!!!
[2] Οι διαρροές από τη μελέτη μιλούν για τρομακτικό «κοκτέιλ» ρύπων, βαρέων μετάλλων, ακόμη και ραδιενεργών στοιχείων, σε ατμόσφαιρα, έδαφος και υπόγειο νερό στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα