Πετρούπολη: απάντηση του «Χωματερή stop» σε κριτική τοπικού σαιτ – και η δημόσια συγγνώμη του

Η κίνηση Xωματερή stop –πολίτες εν δράσει που δημιουργήθηκε στην Πετρούπολη ενάντια στη δημιουργία χωματερής στο παλιό λατομείο Μουσαμά (σχεδόν δίπλα στο θέατρο Πέτρας), μετράει μόλις 4 μήνες ζωής, αλλά η παρουσία της έχει σίγουρα σημειωθεί.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χωματερή stop ενάντια στην άδικη και ατεκμηρίωτη κριτική που δέχθηκε από σημαντικό τοπικό ενημερωτικό σάιτ (http://www.maxitis-online.gr/). Ούτε λίγο ούτε πολύ η Χωματερή stop εγκαλούνταν για απουσία από την πεζοπορία-δενδροφύτευση στο Μουσαμά που διοργάνωσε ο δήμος Πετρούπολης (ΚΚΕ) την Κυριακή 6 Μάη, για υποκρισία και μικροκομματικά συμφέροντα.

Μόνο που το δίκιο πάει πάντα μπροστά… Η Χωματερή stop όχι απλά συμμετείχε αλλά επί της ουσίας είχε προπαγανδίσει στα social media αυτή την δράση περισσότερο από τον ίδιο το διοργανωτή της, το δήμο….

Τελικά ο maxitis-online.gr επανόρθωσε και μάλιστα με δημόσιο άρθρο συγνώμης. (παρατίθεται επίσης).

Η Χωματερή stop και το λέει και το εννοεί πως οι προτάσεις της είναι ενωτικές, απευθύνονται και προς το Δήμο, και προς το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και προς φορείς και σωματεία. Γιατί σε τελευταία ανάλυση η κοινή δράση είναι μονόδρομος για να μην υπάρξει χωματερή στο Μουσαμά, για να κλείσει η Φυλή και για να υπάρξει διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος, των κοινωνιών, και της υγείας μας.

 

Μια οφειλόμενη απάντηση στο δημοσίευμα με τίτλο ‘ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ – Γιατί δε φοράς κράνος δήμαρχε’ που δημοσιεύτηκε στον Μαχητή on line στις 13 Μάη

 Την Κυριακή 13 Μάη δημοσιεύτηκε στο γνωστό τοπικό site της Πετρούπολης και της ευρύτερης Δυτικής Αθήνας ‘maxitis on-line.gr’, άρθρο με τίτλο ‘ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ –ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΦΟΡΑΣ ΚΡΑΝΟΣ κε ΔΗΜΑΡΧΕ’. Σε ό,τι αφορά στην επιτροπή κατοίκων ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει’ γίνεται μια άδικη κατά τη γνώμη μας κριτική, που περιέχεται στο παρακάτω κομμάτι του άρθρου:

Συμβολική πεζοπορία και δεντροφύτευση στα λατομεία Μουσαμά ώστε να μην γίνει εκεί επέκταση του ΧΥΤΑ, διοργάνωσε ο δήμος και μαζεύτηκαν 50 άνθρωποι όλοι κι όλοι. Και αν αφαιρέσεις τους ανθρώπους του δήμου, τους εργαζόμενους τους δήμου, τους ανθρώπους του πεζοπορικού, οι κάτοικοι που συμμετείχαν δεν πρέπει να ήταν πάνω από 20 ή 30!

Που ήταν το Δυτικό Μέτωπο, που ήταν οι Πολίτες εν δράση – Χωματερή Stop, που ήταν η «ΔΑΚ», η «ΡΑΚ», η «Πετρούπολη Μαζί», η «Ανυπότακτη Πετρούπολη», οι νεοσύστατοι «Ενεργοί Πολίτες Πετρούπολης», πού ήταν όλοι αυτοί που αντιμάχονται τα σχέδια της Περιφέρειας για την εξάπλωση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Γιατί πρέπει να δρουν μεμονωμένα. Ποιοι δεν θέλουν ποιους και γιατί; Μήπως γιατί όλοι δε νοιάζονται πραγματικά για το καλό του πετροπουλιώτικου λαού, αλλά για τα μικροκομματικά τους οφέλη και πως θα καρπωθούν σε ψηφαλάκια την όποια αντίδραση! Μήπως όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι! Γιατί δεν ήταν όλοι εκεί και αντί για τρία δεντράκια να φυτευτούν 1003 και να μην μπορούν να τα ξεριζώσει κανείς!

Κατ’αρχάς, η συλλογικότητα που έχουμε φτιάξει εδώ και λίγους μήνες στέκεται με θετική κριτική απέναντι στον Δήμο. Θετική, γιατί αναγνωρίζουμε ότι έχει κάνει κάποια πράγματα για να αναδείξει το ζήτημα, κριτική γιατί δεν θεωρούμε ότι αυτά επαρκούν. Η περίπτωση της πεζοπορίας που είχε διοργανωθεί την Κυριακή 6 Μάη από τον Δήμο και τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι εννοούμε. Ο Δήμος δεν είχε κάνει τίποτα απολύτως για να αναδείξει τη δράση την οποία ΑΥΤΟΣ διοργάνωσε και στην οποία τα μέλη της επιτροπής κατοίκων ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει’ αποφασίσαμε σε προηγούμενη συνέλευσή μας να συμμετέχουμε, όπως κάνουμε για παράδειγμα και στις εκδηλώσεις/διαμαρτυρίες του Δυτικού Μετώπου στα Άνω Λιόσια.

Η δική μας συμμετοχή είχε ενωτικό χαρακτήρα αφού μια αντιπροσωπεία 6-7 μελών μας συμπορεύτηκε με τους λιγοστούς υπόλοιπους, μοίρασε την προκήρυξή μας και ανέδειξε τις θέσεις μας. Για εμάς το χτίσιμο ενός μαζικού τοπικού κινήματος, που είναι το ΜΟΝΟ που μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία χωματερής στο λατομείο Μουσαμά, απαιτεί τη συστράτευση της δημοτικής αρχής (ειδικά όταν αυτή έχει αναφορά στην αριστερά) και άλλων φορέων, παρατάξεων, συλλόγων, σωματείων κλπ.

Ευθύνεται αυτός που διοργανώνει ή αυτός που συμμετέχει;

Η ευθύνη λοιπόν που η συγκεκριμένη δράση δεν είχε την απαιτούμενη μαζικότητα, όπως σωστά περιγράφεται στο άρθρο, είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ του δήμου, που είχε ‘κρυμμένη’ τη δράση στο site του, με αποτέλεσμα για να τη βρει κάποιος να πρέπει να ψάξει στις δράσεις της Αθλητικής Άνοιξης. Χωρίς υπερβολή, μόνο στη σελίδα facebook της πρωτοβουλίας ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP – πολίτες εν δράσει’ προβλήθηκε η εν λόγω δράση. (https://www.facebook.com/mousamastop/posts/746795155515177 ή https://www.facebook.com/mousamastop/photos/a.727372727457420.1073741828.726942570833769/749814631879896/?type=3&theater). Το site του δήμου ασχολήθηκε στην πραγματικότητα με το ζήτημα ΜΕΤΑ την πεζοπορία, όταν και το ανέδειξε στην αρχική του σελίδα (σχεδόν ταυτόχρονα μάλιστα με τη δημοσίευση του εν λόγω άρθρου στο maxitis on line). Την ίδια κριτική κάναμε στη δημοτική αρχή όταν μίσθωσε πούλμαν για να κατέβουν οι δημότες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Δεκέμβρη του 2017, αλλά δεν έκανε το παραμικρό για να ενημερώσει τους πολίτες να συμμετέχουν, με αποτέλεσμα να παρευρεθούν ελάχιστοι. Για εμάς δεν ισχύει το ότι δεν συμμετέχουν οι πολίτες, τουναντίον αποδεικνύεται καθημερινά μέσα από τις δράσεις μας ότι όταν ο κόσμος ενημερώνεται και στοχεύει σωστά, κινητοποιείται.

Ενότητα στη δράση –πρόταση για μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη

Η ‘ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει’ δεν κουτσομπολεύει στο facebook αλλά ανακοινώνει δημόσια τις θέσεις της, την κριτική της και τις προτάσεις της. Στην πολύ επιτυχημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη –κατά γενική ομολογία – εκδήλωσή της, στις 29 Απρίλη, που δυστυχώς δεν παρευρέθηκε ο maxitis on line αλλά ούτε και ο δήμαρχος, παρότι είχε προσκληθεί προσωπικά, όπως και άλλοι φορείς, εκφράσαμε δημόσια την πρότασή μας για μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το συντομότερο στην Πετρούπολη, ενάντια στα σχέδια της Περιφέρειας για δημιουργία ΧΥΤΥ στο Μουσαμά. Η πρότασή μας είναι ενωτική, απευθύνεται στον Δήμο, στο ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, σε φορείς και σωματεία, γιατί για εμάς η κοινή δράση είναι μονόδρομος απέναντι στα σχέδια της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων από τις πολυεθνικές και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Προφανώς για να προωθήσει μια τέτοια συγκέντρωση την υπόθεσή μας θα πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση και προετοιμασία, ειδάλλως θα είναι άλλη μια τουφεκιά στον αέρα που θα απογοητεύσει την τοπική κοινωνία. 

Η θέση μας για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Δεν συμφωνούμε με τον Δήμο στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Για εμάς η άποψη που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Βαγγέλη Σίμου προς την περιφερειάρχη Ρ.Δούρου και είναι η εξής:

«Σημειώνουμε ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα για αναζήτηση υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας, κάτι που απαιτεί φυσικά έναν κεντρικό σχεδιασμό και μια λύση αποτελεσματική, βιώσιμη, περιβαλλοντικά άρτια και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τον λαό». (http://doxthi.gr/51649/katigorimatiko-ochi-tou-dimarchou-petroupolis-sti-rena-dourou-na-metatrapi-to-latomio-mousama-se-neo-chyta/)

δε χτίζει αλληλεγγύη και προάγει την λάθος αντίληψη του ‘πετάω τα σκουπίδια μου στην πόρτα του γείτονα᾿.

Για εμάς, η πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για την διαχείριση των Απορριμμάτων – http://prosynat.blogspot.gr ), για δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες μονάδες με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση, είναι η ενδεδειγμένη, μιας και θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα τα οποία θα μπορούσαν ελαφρύνουν τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών ή την ενίσχυση των δημοτικών προνοιακών πολιτικών.

Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να ζητάμε τη συνεργασία όλων, και του Δήμου, για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

 

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει

 

Οι Πολίτες εν δράσει αντέδρασαν!

Προφανώς η δράση φέρνει αντίδραση και αυτή σημαίνει ότι κάτι είναι ζωντανό και αντιδρά. Ο πετεινός μας λοιπόν λάλησε και κάποιοι αντέδρασαν που το πρώτο σημάδι λέει ότι είναι ζωντανοί. Το δεύτερο σημάδι δείχνει και ανιδιοτέλεια. Γιατί αυτοί που δεν αντέδρασαν είτε νεκροί είναι, είτε έχουν συμφέροντα.

Η επιτροπή κατοίκων «Χωματερή STOP-πολίτες εν δράσει» μας απέστειλαν μια «οφειλόμενη απάντηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στην στήλη «ΚΙΚΙΡΙΚΟΥ» για τη μικρή συμμετοχή στη συμβολική πεζοπορία και δεντροφύτευση στα λατομεία Μουσαμά!

Εν συντομία αναφέρουν ότι οι ίδιοι συμμετείχαν στην πεζοπορία διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία 6-7 ατόμων, κάτι που ομολογουμένως δεν γνωρίζαμε, και κακώς ο δήμος δεν πρόβαλε αν φσυικά το γνώριζε…

Βέβαια καταγγέλλουν ότι η ίδια η δημοτική αρχή δεν προέβαλε όσο θα έπρεπε την εκδήλωση, όπως άλλωστε έχει ξανακάνει με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τον Δεκέμβρη του 2017. Και σε αυτό θα συμφωνήσουμε, ότι ο δήμος τις δράσεις του δεν τις προβάλει και δεν τις κάνει ευρέως γνωστές, ίσως γιατί δεν διαθέτει το σωστό μηχανισμό!

Τέλος αναφέρουν ότι η θέση της διαχείρισης των σκουπιδιών της δημοτικής αρχής, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον ίδιο τον δήμαρχο διαφέρει από τη δική τους, που μιλούν για δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες μονάδες με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του δημάρχου όπως εμφανίζεται στο δημοσίευμα που αναφέρουν είναι ημιτελής και η ολοκληρωμένη άποψή του, όπως διατυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει για αυτό το θέμα δεν διαφέρει κατά πολύ από τη δική τους.

Αφού σημειώσουμε ότι χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για την αντίδραση και την επιστολή προς τον ΜΑΧΗΤΗ και ζητάμε συγγνώμη αν τους αδικήσαμε, όπως αναφέρουν σας την παραθέτουμε ολόκληρη για να σχηματίσετε ολοκληρωμένη έποψη!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα