Ώρα μηδέν για τη Δυτική Αθήνα

Όχι χωματερή στο λατομείο Μουσαμά

Όχι στην τρίτη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

 

Στην Πετρούπολη και τις γύρω γειτονιές, ένα φάντασμα πλανιέται και φέτος πάνω από την πόλη: η δυσοσμία από τη γειτονική χωματερή της Φυλής. Η κατάσταση είναι τραγική, αφού οι οσμές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αν μάλιστα πραγματοποιηθεί η επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή, είτε με την τρίτη φάση του έργου[1]  είτε με την μετατροπή του λατομείου Μουσαμά, στην πίσω μεριά του Ποικίλου, σε ΧΥΤΥ,  είτε και με τις δύο, οι συνέπειες θα είναι τραγικές[2]  αναγκάζοντας τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να απομακρυνθούν μαζικά από τα σπίτια τους.

Γιατί φτιάχτηκε η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»;

Από τα μέσα του 2017, όταν και δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας να μετατρέψει το λατομείο Μουσαμά σε ΧΥΤΥ, ξεκίνησαν οι προσπάθειες να φτιαχτεί μια πρωτοβουλία στη βάση της τοπική κοινωνίας, που να ενημερώνει, να ενώνει, να συντονίζει και να προτείνει ενωτικές δράσεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος. Η επιτροπή κατοίκων «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» φτιάχτηκε από την ανάγκη να ενωθούμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε να διαφυλλάξουμε το μέλλον της πόλης μας και των επόμενων γενιών σε αυτή. Η πρωτοβουλία αυτή μετρά ήδη 5 μήνες ζωής, έχοντας κάνει αξιοσημείωτη δουλειά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των προτάσεων για δράσεις που θα κλιμακώσουν την αντίσταση ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των σκουπιδιών και που βολεύονται με την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.

Δημόσιο κάλεσμα για μαζική ενωτική τοπική συγκέντρωση

Οι πρόσφατες μαζικές τοπικές κινητοποιήσεις στο Βόλο, με τον ξεσηκωμό των κατοίκων ενάντια στη χρήση ρυπογόνων και καρκινογόνων υλικών από την ΑΓΕΤ ως καύσιμα[3] καθώς και οι πολιτικές κωλοτούμπες της δημοτικής αρχής Μπέου όταν αντιλήφθηκαν τον μαζικό ξεσηκωμό[4] έδειξαν ότι μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί να σώσει την Πετρούπολη και τις γύρω περιοχές από την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση. Κατά τη διάρκεια της πολύ επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποίησε η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» στις 29 Απριλίου, διατυπώθηκε για πρώτη φορά δημόσια, η πρόταση για μια μαζική ενωτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη, το συντομότερο.

Η πρόταση της «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» απευθύνεται και προς τη δημοτική αρχή που ελέγχεται από το ΚΚΕ και προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά φυσικά και προς όλους τους κινηματικούς τοπικούς φορείς, σωματεία, συλλόγους, κλπ. Μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε προσκληθεί προσωπικά και είχε υποσχεθεί πως θα παρευρισκόταν, κάτι που όμως δε συνέβη.

Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, η δημοτική αρχή, να λειτουργήσει  με γνώμονα τα προβλήματα και τις αγωνίες των δημοτών, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις, και προς την κατεύθυνση  της δημιουργίας ενός πλατιού μαζικού τοπικού κινήματος, εφάμιλλου  των Σκουριών και του Βόλου.

Δε φτάνει μια απλή κομματική συγκέντρωση, σαν αυτή της 6/6 στη Φυλή…

Ο δήμος Πετρούπολης, αν και είχε κάνει αρχικά κάποια πράγματα για την ανάδειξη του ζητήματος, δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά ούτε καν με την ενημέρωση και πολύ περισσότερο την κινητοποίηση των κατοίκων. Τρανά παραδείγματα είναι η «κινητοποίηση» στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Δεκέμβρη του 2017, την οποία δεν προπαγάνδισε καθόλου, παρότι είχε δεσμευτεί επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο, όταν είχε υποσχεθεί ακόμα και μαζικό κατέβασμα μαθητών. Το ίδιο συνέβη με την πεζοπορία στο λατομείο Μουσαμά στις 6 Μάη, που διοργάνωσε σε συνεργασία με τον πεζοπορικό ορειβατικό σύλλογο Πετρούπολης, για την οποία μπορούσε κάποιος να πληροφορηθεί μόνο μέσα από τη σελίδα στο facebook της «ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP – πολίτες εν δράσει» και φυσικά από τον Πεζοπορικό Ορειβατικό Σύλλογο, αφού το επίσημο site του δήμου είχε «κρυμμένη» τη δράση στις δραστηριότητες της… Αθλητικής Άνοιξης.

Στις 6 Ιούνη, φορείς που ελέγχονται από το ΚΚΕ στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πραγματοποίησαν μια καθαρά κομματική διαμαρτυρία, στο σταθμό του προαστιακού της Φυλής. Η «ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ STOP – πολίτες εν δράσει» συμμετείχαμε στην κινητοποίηση, όπως ακριβώς συμμετείχαμε στην αντίστοιχη κινητοποίηση της ΛΑΕ και του Δυτικού Μετώπου στα Άνω Λιόσια, στις 23 Μάη, στα πλαίσια της ενωτικής μας τακτικής απέναντι σε όσους κινητοποιούνται ενάντια στη δημιουργία χωματερής στο λατομείο Μουσαμά.

Όμως η ανάγκη για μια μαζική κινητοποίηση δεν «ξεθύμανε» λόγω μιας προεκλογικού χαρακτήρα, κομματικής συγκέντρωσης. Ίσα ίσα, που η τοπική κοινωνία αναρωτιέται για ποιο λόγο ο Δήμος Πετρούπολης δεν παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια πραγματικά μαζική κινητοποίηση στην πόλη και προχωρά σε δράσεις μακριά από την Πετρούπολη. 

…αλλά απαιτήται και αγωνιστική διάθεση της υπόλοιπης Αριστεράς (ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Το Δυτικό Μέτωπο είναι μια ομπρέλα φορέων, κινήσεων και κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Η ΛΑΕ παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτό, στην Πετρούπολη όμως Δυτικό Μέτωπο δεν υπάρχει, από τη στιγμή που η ηγεσία της τοπικής ΛΑΕ δε λειτουργεί μετωπικά. Άλλωστε ο μόνος εκτός της γνωστής ηγετικής ομάδας της τοπικής ΛΑΕ (που είναι εκτεθειμένη πολιτικά από την εποχή της συνδιοίκησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στο δήμο) που έχει δηλώσει επίσημα και δημόσια τη συμμετοχή του στο Δυτικό Μέτωπο στην Πετρούπολη, στο ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Νοέμβρη, είναι ο Θοδωρής Λάππας, πρώην δεξιός υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 2014 – χωρίς να τον διαψεύσει κανείς…

Ευθύνες όμως μοιραία βαραίνουν και την επίσημη τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δε δείχνει ενωτικά και αγωνιστικά αντανακλαστικά.

Για να φτιαχτεί όμως αυτό το μαζικό τοπικό αγωνιστικό μέτωπο, που θα σταματήσει κυβέρνηση, περιφέρεια και μεγαλοεργολάβους από την καταστροφή της περιοχής, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, ακόμα και τμημάτων της βάσης του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που βγάζουν τα συμπεράσματά τους από τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Μαζικό ενωτικό τοπικό κίνημα, τώρα!

Οι εξελίξεις τρέχουν, οι ώρες απαιτούν σοβαρότητα και ευθύνη. Μια μαζική ενωτική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη μέσα στους επόμενους μήνες, με σοβαρή προετοιμασία, ώστε να μην είναι μια ακόμα ντουφεκιά στον αέρα, αποτελεί το αίτημα της βάσης της τοπικής κοινωνίας.

Μια τέτοια κινητοποίηση από μόνη της δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την κλιμάκωση και τη δημιουργία ενός μαζικού ενωτικού τοπικού κινήματος με διάρκεια και προοπτική νίκης. Ένα τέτοιο κίνημα θα μπορούσε και θα έπρεπε:

  • να δημιουργήσει επιτροπές βάσης στις διάφορες γειτονιές
  • να προχωρήσει σε κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου, των σχολείων κλπ σε συγκεκριμένη ημερομηνία
  • να οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις έξω από την περιφέρεια και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες
  • να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τοπική γενική απεργία που να παραλύσει τα πάντα στην πόλη μας.
  • να στραφεί σε όμορους Δήμους που έχουν πανομοιότυπα προβλήματα και να διευρύνει το μέτωπο.

Όλοι μαζί, ενωμένοι ενάντια στα συμφέροντα που θέλουν να φέρουν τη χωματερή στην αυλή μας, μπορούμε να τους σταματήσουμε.

 

[1] http://www.kathimerini.gr/924859/article/epikairothta/ellada/anasa-dyo-akomh-etwn-ston-xyta-fylhs
[2] https://www.facebook.com/mousamastop/posts/727372734124086
[3] https://www.efsyn.gr/arthro/o-volos-vrontofonaxe-ohi-stin-kaysi-skoypidion
[4] http://www.thessaliatv.gr/news/57710/minusi-kai-agogi–500-ekatom-euro-kata-tis-aget-katethese-o-axilleas-mpeos-/
[5] https://www.facebook.com/mousamastop/posts/746795155515177

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα