Χωματερή στο Λατομείο Μουσαμά; Ούτε να το σκέφτεστε!

Ανακοίνωση της Οργάνωσης του «Ξ» στην Πετρούπολη η οποία μοιράζεται αυτές τις μέρες στις γειτονιές της πόλης

 

Εδώ και κάποιους μήνες, καθένας/καθεμιά πολίτης της Πετρούπολης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα περιβαλλοντική απειλή στον ορίζοντα. Πρόκειται για την Μελέτη του ΕΣΔΝΑ1 για την αξιοποίηση παλιών λατομείων για δομές διαχείρισης αποβλήτων (σ.σ. για δημιουργία ΧΥΤΥ {δηλ. ταφή επεξεργασμένων σκουπιδιών} ή ΧΥΤΕΑ {δηλ. ταφή επικινδύνων αποβλήτων}). Ανάμεσα στα 20 παλιά λατομεία που κρίθηκαν κατάλληλα, τα 11 βρίσκονται στην Δυτ. Αττική! Σε αυτή την λίστα φιγουράρει το Λατομείο «Μουσαμάς σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές της Πετρούπολης και το Θέατρο Πέτρας!

Κι ο θυμός μεγαλώνει καθώς μισό χρόνο πριν επεκτάθηκε ο ΧΥΤΑ Φυλής2 –με την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχει κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και ΕΣΔΝΑ.!

Και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο γιατί η συνάντηση της Δημ. αρχής και εκπροσώπων Δημ. παρατάξεων της περιοχής, στις 18/12 στο υπ. Περιβάλλοντος με αρμόδιους εκπροσώπους, δεν πρόσφερε καμιά απολύτως δέσμευση. Βέβαια οι εκπρόσωποι του υπ. Περιβάλλοντος έκαναν τη …δουλειά τους! Υπεκφύγαν γιατί δεν βρέθηκαν απέναντι σε ένα μαζικό και διαρκές κίνημα που να τους απειλεί, αλλά μπροστά σε μια άμαζη συγκέντρωση. Και την κύρια ευθύνη φέρει η Δημ.Αρχή Β.Σίμου, γιατί παρόλο που διακήρυξε δημόσια πως θα πάρει την πολιτική ευθύνη ώστε στις 18/12 να γίνει 3ωρο κλείσιμο διαμαρτυρίας όλων των υπηρεσιών και των σχολείων του δήμου, έμεινε στα λόγια!

Κατά την γνώμη μας όλοι και όλες εμείς, εργαζόμενοι/ες, άνεργοι/ες, μαθητές και νεολαία, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη τοπικών συλλόγων, στεκιών, οργανώσεων της Αριστεράς, μαζικών φορέων, πρέπει να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και να οργανωθούμε σε όλα τα επίπεδα μέσα από επιτροπές κατοίκων. Για:

  • Να μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό στα σχολεία, στηνγειτονιά, στο χώρο μας.
  • Να μαζέψουμε υπογραφές, ατομικές ή φορέων.
  • Να οργανώσουμε συζητήσεις, προβολές, ή δράσεις στον χώρο μας.
  • Να προετοιμάσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις ώστε να είναι μαζικές.
  • Να απευθυνθούμε στις γειτονικές τοπικές κοινωνίες γιατί σε τελευταία ανάλυση μόνο το διαρκές ενωτικό και μαχητικό μέτωπο των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Αθήνας μπορεί να αποτρέψει το διαφαινόμενο έγκλημα στον Μουσαμά, να κλείσει την Φυλή και να επιβάλλει λύσεις.

Εμείς ως ΞΕΚΙΝΗΜΑ Πετρούπολης εκεί θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας. Και καλούμε καθέναν και καθεμιά που συμφωνεί να έρθει σε επαφή μαζί μας!

Λέγοντας τα παραπάνω δεν ξεχνάμε πως το κεντρικό ερώτημα είναι: «τι θα γίνουν τα σκουπίδια;». Αν ως τοπική κοινωνία διεκδικήσουμε απλά το να μην έρθει το «κακό» στο σπίτι μας, χωρίς εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση, τότε γινόμαστε ευάλωτοι στις επιθέσεις του είδους «θέλετε απλά να στείλετε τα σκουπίδια σας στην αυλή του γείτονα»… Όχι, δεν θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση «για τα σκουπίδια των γειτόνων που χρόνια τώρα βρίσκονται στη δική μας αυλή»…. Πάνω από όλα θέλουμε να αφήσουν ήσυχο το λατομείο «Μουσαμά», να κλείσει η «Φυλή» και να μην υπάρξουν άλλες «Φυλές»!

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στις διαδικασίες της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής» (www.prosynat.blogspot.gr) που υιοθέτησε την άποψη της μικρής κλίμακας διαχείριση, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση, σε πολλές αποκεντρωμένες μονάδες 100% δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί το υπόλειμμα των απορριμμάτων που απομένουν προς διάθεση μόλις στο 10-15% του σημερινού όγκου και τα οφέλη να επιστρέφουν στην κοινωνία! Πρακτικά η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα σήμαινε την δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών με προδιαλογή και τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στο δήμο Πετρούπολης.

Η Περιφέρεια Αττικής, η κυβέρνηση και ο ΕΣΔΝΑ, δεν πρόκειται ποτέ να σχεδιάσουν κάτι τέτοιο σε συνεργασία με τους δήμους. Αντικειμενικά η σκυτάλη περνά στα τοπικά μαζικά κινήματα και στις δημοτικές αρχές που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς και των εργαζομένων.

 

1 Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομός Αττικής – ο φορέας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής προΐσταται η Ρ.Δούρου, του ΣΥΡΙΖΑ.
2 Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής κατά 108 στρέμματα προκειμένου να να «αντέξει» για 2 ακόμη χρόνια άλλους 3,6 εκατ. τόνους σκουπιδιών!

 

Ξεκίνημα Πετρούπολης

www.facebook.com/xekinimapetroupolis/ – net.xekinima.org – τηλ.: 6932253326

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα