Χωματερή στο Λατομείο Μουσαμά; Ούτε να το σκέφτεστε!

Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη που μοιράζει το «Μαθητικό Ξεκίνημα» στα σχολεία της Πετρούπολης, ενάντια στη χωροθέτηση χωματερής στο Λατομείο Μουσαμά, η οποία καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνεται για το θέμα, στις 18 Δεκέμβρη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

  

Είναι η ζωή μας μια μικρή χωματερή,
χιλιάδες τόνοι από σκουπίδια και κατάντια,
μα έχουν να λένε μια ιστορία τρομερή,
που άμα σκάψεις έχει μέσα και διαμάντια.
Χωματερή
Από Παράξενες Μέρες (Album Το Σκοτάδι που Λάμπει)

Οι σημερινοί μαθητές, φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε με την μπόχα & τις καρκινογόνες ουσίες που εκλύει η χωματερή της Φυλής (από το 1960). Οι συνέπειες γνωστές –τις διδασκόμαστε στο μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Γενετικές ανωμαλίες & τερατογενέσεις, σοβαρές πνευμονολογικές & δερματικές παθήσεις (όπως αλλεργική πορφύρα), βλάβες του νευρικού συστήματος, διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών & διαταραχές συμπεριφοράς, κ.λ.π.

Λίγους μήνες πριν μας ανακοινώθηκε πως η Χωματερή θα επεκταθεί 108 στρέμματα για να «αντέξει» για 2 ακόμη χρόνια άλλους 3,6 εκατ. τόνους σκουπιδιών! Και σαν να μην έφτανε αυτό… τώρα μας ζητάνε να «αντέξουμε» κι άλλο χτύπημα! Με βάση μελέτη της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ [1] προτείνεται η αξιοποίηση παλιών λατομείων για δομές διαχείρισης αποβλήτων. Ανάμεσα τους το Λατομείο «Μουσαμάς» σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες της Πετρούπολης και το Θέατρο Πέτρας!

Παλιότερες γενιές πάλεψαν για να κλείσει η Χωματερή στην Φυλή. Αλλά η δική μας η γενιά πρέπει επιπλέον να παλέψει για να μην γίνει χωματερή το Λατομείο «Μουσαμάς»!

Κι ας μη βιαστεί κανείς να σκεφτεί ότι δεν μας νοιάζει «τι θα γίνουν τα σκουπίδια;». Ή ότι «θέλουμε να στείλουμε τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα»… Όχι, δεν θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση «για τα σκουπίδια των γειτόνων που χρόνια τώρα βρίσκονται στη δική μας αυλή»…. Πάνω από όλα θέλουμε να αφήσουν ήσυχο το λατομείο «Μουσαμά», να κλείσει η «Φυλή» και να μην υπάρξουν άλλες «Φυλές»!

Γι’ αυτό ως τοπική κοινωνία χρειαζόμαστε μια εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση. Κι αυτή είναι η μικρής κλίμακας διαχείριση με έμφαση:

  • στη διαλογή στην πηγή (δηλ. εκεί που παράγουμε τα σκουπίδια κοντά στα σπίτια μας, τη γειτονιά μας το σχολειό μας)
  • στην ανακύκλωση (π.χ. σε κάθε σχολείο μπορεί να λειτουργεί χώρος ανακύκλωσης)
  • στην επανάχρηση
  • και στην κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων

σε πολλές αποκεντρωμένες μονάδες 100% δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο το υπόλειμμα των απορριμμάτων που απομένουν προς διάθεση μόλις στο 10-15% του σημερινού όγκου και τα οφέλη να επιστρέφουν στην κοινωνία!

Εμείς οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι, το χρωστάμε πρώτα και κύρια στον εαυτό μας να βάλουμε δυνάμεις, αριθμούς και μυαλό για να χτιστεί ένα κίνημα που να αποτρέψει το διαφαινόμενο έγκλημα στον Μουσαμά, να κλείσει την Φυλή και να επιβάλλει λύσεις.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ:

  • μοίρασε ενημερωτικό υλικό στον χώρο σου και μάζεψε υπογραφές
  • οργάνωσε μια συζήτηση, μια προβολή, μια δράση
  • πάρε πρωτοβουλία για να φτιαχτούν ομάδες αγώνα

 Όλοι στην Πορεία 18 Δεκέμβρη, 1.00 μ.μ. Υπ. Περιβάλλοντος!

 

 

 

Σημειώσεις
[1] Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομός Αττικής – ο φορέας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής προΐσταται η Ρ.Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα