«Ξ» Πετρούπολης: Όχι ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά

Ανακοίνωση της Οργάνωσης του «Ξ» στην Πετρούπολη η οποία μοιράζεται αυτές τις μέρες στις γειτονιές της πόλης

 

Δεν έχει προλάβει να καταλαγιάσει ο θυμός στις γειτονιές μας για την απόφαση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής πριν μερικούς μήνες1 και νέα απειλή είναι στον ορίζοντα – με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχει κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και ΕΣΔΝΑ2.

Το καινούργιο χτύπημα προκύπτει από την Μελέτη που έχει στα χέρια του ο ΕΣΔΝΑ για την αξιοποίηση των παλιών λατομείων για δομές διαχείρισης αποβλήτων. Από το σύνολο των 154 παλιών λατομείων κρίθηκαν κατάλληλα τα 20 κι από αυτά τα 11 βρίσκονται στην Δυτ. Αττική!

Οι προτεινόμενες χρήσεις στα 5 απ’ αυτά είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ (δηλ. ταφή σκουπιδιών που έχουν υποστεί επεξεργασία) και στα 4 ΧΥΤΕΑ (δηλ. ταφή επικινδύνων αποβλήτων). Ανάμεσα τους φιγουράρει το Λατομείο «Μουσαμάς» (353 στρ.) στη θέση Ζαχαρίτσα του Δ. Φυλής σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας και κατοικημένες περιοχές! Ένας χώρος που στα σπλάχνα του κρύβει ένα παλιότερο περιβαλλοντικό έγκλημα: την απόρριψη της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.

Και μόνο ως πιθανότητα αποτελεί ωμή πρόκληση! Ποιός διεστραμμένος εγκέφαλος σκέφτηκε να τοποθετήσει σχεδόν δίπλα στην «βόμβα» για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία της Χωματερής της Φυλής άλλη μια «βόμβα»; Τι θέλουν; Να εξαφανίσουν τις περιοχές μας από τον χάρτη;

Λέγοντας τα παραπάνω δεν ξεχνάμε πως το κεντρικό ερώτημα που θέτει το λατομείο Μουσαμά σήμερα, η Κερατέα παλιότερα και η Φυλή διαχρονικά είναι: «τι θα γίνουν τα σκουπίδια;». Αν ως τοπική κοινωνία διεκδικήσουμε απλά το να μην έρθει το «κακό» στο σπίτι μας, χωρίς εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση, τότε γινόμαστε ευάλωτοι στις επιθέσεις του είδους «θέλετε απλά να στείλετε τα σκουπίδια σας στην αυλή του γείτονα»… Όχι, δεν θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση «για τα σκουπίδια των γειτόνων που χρόνια τώρα βρίσκονται στη δική μας αυλή»…. Πάνω από όλα θέλουμε να αφήσουν ήσυχο το λατομείο «Μουσαμά», να κλείσει η «Φυλή» και να μην υπάρξουν άλλες «Φυλές»!

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στις διαδικασίες της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής» (www.prosynat.blogspot.gr) που υιοθέτησε την άποψη της  μικρής κλίμακας διαχείριση, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων, σε πολλές αποκεντρωμένες μονάδες 100% δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο το υπόλειμμα των απορριμμάτων που απομένουν προς διάθεση μόλις στο 10-15% του σημερινού όγκου και τα οφέλη να επιστρέφουν στην κοινωνία! Κι αν αυτό το 10-15% του σημερινού όγκου μοιράζονταν ακριβοδίκαια στα 4 σημεία του ορίζοντα της Αττικής, τότε κανένας κάτοικος της δυτ.Αττικής δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε το 2,5-4% του σημερινού όγκου!!!  

Πρακτικά η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα σήμαινε καταρχήν την δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών μέσω της διαλογής και της διαχείρισής τους κοντά στην περιοχή όπου παράγονται. Δηλαδή στους ίδιους τους δήμους μας, με προδιαλογή και με τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και στο δήμο Πετρούπολης. Είμαστε παραπάνω από βέβαιοι πως η Περιφέρεια Αττικής, η κυβέρνηση και ο ΕΣΔΝΑ, δεν πρόκειται ποτέ να σχεδιάσουν ουσιαστικά κάτι τέτοιο σε συνεργασία με τους δήμους. Αντικειμενικά λοιπόν η σκυτάλη περνάει στις δημοτικές αρχές –ιδιαίτερα αυτές που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς, των εργαζομένων και των κινημάτων όπως στην Πετρούπολη− για να αναπτύξουν πρωτοβουλίες σ’ αυτή την κατεύθυνση. Που θα ξεκινάνε με συγκεντρώσεις, ενημέρωση και το μάζεμα υπογραφών, αλλά δεν θα τελειώνουν εκεί. Γιατί σε τελευταία ανάλυση μόνο το διαρκές ενωτικό και μαχητικό μέτωπο των ίδιων των τοπικών κοινωνιών μπορεί να αποτρέψει το διαφαινόμενο έγκλημα στον Μουσαμά, να κλείσει την Φυλή και να επιβάλλει λύσεις. Εμείς ως ΞΕΚΙΝΗΜΑ Πετρούπολης εκεί θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας. Κι ελπίζουμε να βαδίσουμε δίπλα-δίπλα με τοπικούς συλλόγους, ενώσεις, στέκια, οργανώσεις της Αριστεράς, μαζικούς φορείς και κυρίως απλούς πολίτες.

 

 

 

1 Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής κατά 108 στρέμματα με παράλληλες εργασίες εκβάθυνσης τμημάτων του, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του για να «αντέξει» για 2 ακόμη χρόνια άλλους 3,6 εκατ. τόνους σκουπιδιών!
2 Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομός Αττικής – ο φορέας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής προΐσταται η Ρ.Δούρου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα