Συνέλευση «Χωματερή STOP» – 7/10: με ανανεωμένες δυνάμεις και ηθικό, συνεχίζουμε!

Την Κυριακή, 7 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη, μετά το καλοκαίρι, συνέλευση της επιτροπής κατοίκων «Χωματερή STOP – Πολίτες εν δράσει». Περίπου 20 συναγωνιστές συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Δυσοσμία από Φυλή και ανάγκη για μαζική τοπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Κατ’ αρχάς, ασχοληθήκαμε με την ανυπόφορη καλοκαιρινή δυσοσμία από τη Φυλή, που λόγω της επαναχρησιμοποίησης του Α’ κυττάρου (το οποίο είχε δοθεί προς αποκατάσταση αλλά ξαναχρησιμοποιείται) και της αναμενόμενης νέας Γ’ επέκτασης, θα αποτελεί την καθημερινότητά μας, όπως φαίνεται, όχι μόνο το καλοκαίρι.

Η καθόλου αθώα δυσοσμία έχει αναδείξει το θέμα της Φυλής και της επέκτασης στο λατομείο Μουσαμά, που ακόμα δεν έχει διαψευστεί από κανέναν επίσημο φορέα, στο πιο φλέγον πρόβλημα των κατοίκων της Πετρούπολης και των γύρω περιοχών.

Η ανάγκη για μια μαζική τοπική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και για ένα συνολικότερο σχέδιο αντίστασης της τοπικής κοινωνίας, όχι μόνο για το θέμα του Μουσαμά αλλά και για τη δυσοσμία από τη Φυλή, είναι πιο μεγάλη από ποτέ.

Για τα διαρροές περί ΧΥΤΥ στα δύο λατομεία σε Κορωπί και Μέγαρα

Για το θέμα της χωροθέτησης των νέων ΧΥΤΥ, όπως έχει προκύψει από τις διαρροές για τη χρήση 2 λατομείων (του Κυριακού στο Κορωπί και του Σταμέλου στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα) αναφέραμε την αβεβαιότητα που υπάρχει, μιας και δεν πρόκειται για επίσημες ανακοινώσεις.

Συναγωνιστές από τη Φυλή τόνισαν ότι ενδέχεται όλη αυτή η «φασαρία» για τα δύο νέα λατομεία να είναι απλά προπέτασμα καπνού για την επέκταση της χρήσης του ΧΥΤΑ Φυλής (είτε με τη δημιουργία του Γ’ κυττάρου, είτε με τη χρήση του λατομείου Μουσαμά) αφού ακόμα κι αν χωροθετηθούν τα λατομεία Κυριακού και Σταμέλου, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 χρόνια μελετών πριν προχωρήσει η κατασκευή τους. Και αυτό στην περίπτωση που δεν προκύψουν αντιδράσεις κατοίκων και τοπικών φορέων, κάτι που είναι πολύ πιθανό αν θυμηθούμε ότι το λατομείο Κυριακού είχε επιλεγεί και το 2003 αλλά οι αντιδράσεις των κατοίκων ματαίωσαν το έργο. Επιπλέον, πρόκειται για πολύ μικρής έκτασης χώρους, κάτι που μεγαλώνει τις υποψίες ότι στο τέλος τα σκουπίδια θα κατευθύνονται και πάλι στη Φυλή.

Η θέση μας παραμένει υπέρ της δημόσιας και δημοτικής εκμετάλλευσης του «πλούτου» των σκουπιδιών, με τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Η συνέλευση έκφρασε την αλληλεγγύη της προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών και τη στήριξή σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις τους, αν και όταν επισημοποιηθεί η χρήση των δύο λατομείων σε Κορωπί και Μέγαρα.

Στις 11 Νοέμβρη η παιδική γιορτή της «Χωματερή STOP»

Τέλος μιλήσαμε για τις τελικές προετοιμασίες της παιδικής γιορτής που είχε ματαιωθεί τον Ιούνιο λόγω βροχής και που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοέμβρη. Βάλαμε ιδέες για επόμενες δράσεις και για κοινές ανακοινώσεις και δράσεις με τοπικούς φορείς, αφού τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτούν ενωτική διάθεση αλλά και αγωνιστικό φρόνημα.

Με ανανεωμένες δυνάμεις και ηθικό, συνεχίζουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα