Δημοσιεύουμε κοινό κείμενο που αποτελεί ιδρυτική πράξη ενός Αγωνιστικού Συντονισμού που θέλει να συμβάλει σε μαζικά ενωτικά τοπικά κινήματα στην Πετρούπολη, στο Ίλιον και σε γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Για να μην υπάρξει άλλη επέκταση στην Φυλή, για να αποκλειστεί κάθε σκέψη για χρήση του λατομείου Μουσαμά ή έναρξη της καύσης σκουπιδιών. Για να κλείσει η Φυλή και να υπάρξει μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Η σκυτάλη για το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή στις δικές μας γενιές!
Όσοι και όσες υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο βιώνουμε τον έντονο αναβρασμό που προκάλεσαν στη Δυτική Αθήνα οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του ΧΥΤΑ Φυλής. Την 1η Αυγούστου η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΣΔΝΑ, υπό την ηγεσία της πρώην Περιφερειάρχη Ρ.Δούρου, προχώρησαν σε μια ακόμα απόφαση επέκτασης της χωματερής (απόφαση 248/2019). Εν κρυπτώ και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έδωσαν παράταση στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην πλάτη της Δυτικής Αθήνας πάνω από 50 χρόνια τώρα.
Ως κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας βιώνουμε τις επιπτώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό. Στον αέρα που αναπνέουμε, στην μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, στην ποιότητα της ζωής μας, στην δημόσια υγεία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7% έναντι 10,1% στην υπόλοιπη περιφέρεια Αττικής (έρευνα στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ 1999-2015).
Αλλά όσοι είναι υπεύθυνοι για την «κρίση των σκουπιδιών», όσοι επέτρεψαν τον κορεσμό της Φυλής, όσοι άφησαν στο απυρόβλητο τους μεγαλο-εργολάβους των σκουπιδιών -που πλουτίζουν από την διαχείριση των απορριμμάτων, ακόμα κι από την ανακύκλωση- μας ετοιμάζουν εφιαλτικότερες «λύσεις»! Μια νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής με ορίζοντα δεκαετίας, είναι προ των πυλών (Γ’ φάση)! Σαν να μην έφτανε αυτό, έχει αναθερμανθεί η συζήτηση για την αξιοποίηση παλιών λατομείων για χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Με βάση μελέτη του ΕΣΔΝΑ (2017) είχαν προκριθεί 20 παλιά λατομεία –τα 11 στη Δυτική Αθήνα. Ανάμεσα τους, ψηλά στην λίστα, το λατομείο Μουσαμά, κοντά σε κατοικίες της Πετρούπολης και το θέατρο Πέτρας!
Την ίδια στιγμή η συζήτηση για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης σκουπιδιών στην Αττική εξελίσσεται ραγδαία. Πριν μερικούς μήνες ο δήμος Αθήνας δήλωσε πρόθεση συνεργασίας με τον δήμο Ασπροπύργου για το χτίσιμο τέτοιας μονάδας στο Θριάσιο. Πιο πρόσφατα σε συνάντηση εργασίας του νυν περιφερειάρχη Γ.Πατούλη με 66 δημοτικές αρχές της Αττικής, η δημοτική αρχή Ιλίου υποστήριξε ότι η μέθοδος της καύσης πρέπει να περιληφθεί στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν πρόκειται καθόλου για ένα μακρινό σενάριο, αλλά για την πραγματικότητα που βιώνουν ήδη στην πόλη του Βόλου (καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-LAFARGE) και έρχεται σύντομα και στην Θεσσαλονίκη.
Η έντονη δυσοσμία που βιώνουμε σήμερα στην Πετρούπολη και τους γύρω δήμους, δεν θα είναι απολύτως τίποτα μπροστά στις επιπτώσεις από τον συνδυασμό μιας μεγάλης επέκτασης στην Φυλή, της έναρξης της καύσης και της χρήσης και του λατομείου Μουσαμά. Είναι αυτή η πόλη που θέλουμε να ζήσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές;
Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βόλου όπως και τα τοπικά κινήματα στην Κερατέα ή στο Γραμματικό παλιότερα, μας δίνουν έμπνευση. Ομοίως και τα τοπικά κινήματα στις Σκουριές ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στην Ήπειρο και το Ιόνιο ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ακόμα μας εμπνέουν οι πρόσφατες διαδηλώσεις εκατομμυρίων μαθητών και νέων ανθρώπων στα τέσσερα σημεία του πλανήτη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Μαζικά, ενωτικά, τοπικά κινήματα είναι αναγκαία στην Πετρούπολη, στο Ίλιον, στα Άνω Λιόσια και σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, ως το μόνο μέσο ανατροπής των πολιτικών που ευνοούν τους μεγαλοκαρχαρίες που αναλαμβάνουν σε ληστρικά κόστη τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία τέτοιου κινήματος. Σεβόμενοι την ενωτική διάθεση των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών, θέλουμε να συνεισφέρουμε στον συντονισμό στην δράση των διαφορετικών Φορέων, Σωματείων, Επιτροπών κ.λ.π. –αναγνωρίζοντας ότι η κοινή δράση προϋποθέτει σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανεξαρτησία της κάθε συλλογικότητας.
Έτσι θα πιεστούν οι δημοτικές αρχές να φτάσουν όσο μακρύτερα μπορούν, αλλά με πλήρη συναίσθηση ότι μόνο ο λαός μπορεί να περιφρουρήσει τις όποιες θετικές αποφάσεις. Έτσι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να πάρουν πίσω τα σχέδια επέκτασης του ΧΥΤΑ και να δώσουν τέλος στο έγκλημα που συντελείται στη Φυλή εδώ και πάνω από 50 χρόνια.
Μέσα από την πραγματοποίηση τοπικών πορειών-συναυλιών-διαμαρτυριών στην Πετρούπολη και σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. Με την διοργάνωση πανεκπαιδευτικής ημέρας δράσης από κοινού από Μαθητές, Καθηγητές, Δασκάλους και Γονείς. Με το κάλεσμα στους εργαζόμενους των δήμων –καθαριότητας και συνολικότερα- να αποτελέσουν μέρος αυτού του κινήματος. Με την υιοθέτηση αποφάσεων σε εργασιακούς χώρους που θα προετοιμάζουν ακόμα και για τοπική απεργία στην Πετρούπολη αν χρειαστεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος να γίνει το ίδιο και σε άλλους δήμους.
Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να απαιτήσουν:
- Αναίρεση της 248/2019 απόφασης του ΕΔΣΝΑ. Καμιά επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Καμιά συζήτηση για χρήση του παλιού λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ.
- Άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής – της χωματερής αλλά και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων (ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων κ.λ.π.)- και σχέδιο για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής.
- Δέσμευση του Υπουργείου, της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι δεν θα δημιουργηθεί καμιά μονάδα καύσης σκουπιδιών.
- Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 100% δημόσιος χαρακτήρας με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Στη βάση ενός τέτοιου μοντέλου μπορεί να επιτευχθεί κατακόρυφη μείωση του τελικού υπολείμματος στο 10% του σημερινού όγκου που αναλογικά να κατανεμηθεί στην Αττική. Έτσι πόροι που σήμερα απορροφούνται ως δημοτικά τέλη και αντισταθμιστικά θα απελευθερωθούν για κοινωνικές και φιλο-περιβαλλοντικές πολιτικές.
Στον Αγωνιστικό Συντονισμό στη δράση για όλα τα παραπάνω αιτήματα συμμετέχουν (μέχρι στιγμής):
• Χωματερή stop-πολίτες εν δράσει
• Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ.Γληνός»
• Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δ.Πετρούπολης
• Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Βοτανικός Κήπος»
• Ανυπότακτη Πετρούπολη
• Ασυμβίβαστο Ίλιον