Όχι στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής – Όχι στη χρήση του λατομείου Μουσαμά – Όχι στην καύση σκουπιδιών

Του Γιώργου Κασαμπαλάκου, μέλους «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP -πολίτες εν δράσει»

Mαζικό ενωτικό κίνημα, η μόνη απάντηση

Το καλοκαίρι έφερε κακά νέα για τους κατοίκους της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας γενικότερα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για εφιαλτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές, στο μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά και ειδικότερα για τον ΧΥΤΑ Φυλής.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί: νέα επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και επαναφορά της συζήτησης για χρήση λατομείου Μουσαμά

Όχι μόνο δεν έκλεισε ο ΧΥΤΑ της Φυλής -όπως είχαν δεσμευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Περιφέρεια Αττικής υπό την Ρ.Δούρου-  αλλά αντίθετα, ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι (1η Αυγούστου) με την διαδικασία του κατεπείγοντος και νέα επέκταση (σ.σ. η τρίτη επέκταση στη διάρκεια της θητείας τους!!). Έτσι πλέον η Γ’ φάση είναι γεγονός, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυσοσμία και τις δραματικές της συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, ακόμα και για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνων στη Δυτική Αθήνα κατά 32% σύμφωνα με έρευνα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (1999-2015).             

Οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ελεγχόμενης από τους ίδιους Περιφέρειας Αττικής στράφηκαν ενάντια στην κοινωνία, αλλά ο αντίκτυπος τους ήταν διπλάσιος για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Απόδειξη, ότι λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, η Ρ.Δούρου, επανέφερε τη συζήτηση για χρήση του λατομείου Μουσαμά, ως έναν από τους πιθανούς χώρους απόθεσης σκουπιδιών. Άλλωστε, το συγκεκριμένο παλιό λατομείο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα για τους μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών, ότι στην ουσία αποτελεί επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, αφού η μόνο η λεωφόρος του ΝΑΤΟ το χωρίζει από τον ΧΥΤΑ. Έτσι, η «πρώτη ύλη» για τους μεγαλοκαρχαρίες που θα διαχειριστούν την πηγή πλούτου που ονομάζεται σκουπίδια, θα είναι άφθονη και μπροστά στα πόδια τους…

Τελικά οι πολιτικές της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν δρόμους για τις πολιτικές της κυβέρνησης και της Περιφέρειας της Ν.Δ. (Γ.Πατούλης). Η συμπαιγνία της πρώην και του νυν Περιφερειάρχη είναι προφανής. Γιατί η εγκατάλειψη του ΧΥΤΑ Φυλής και του υπαρκτού προβλήματος διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής στην μοίρα του, γιγάντωσε το πρόβλημα ώστε να εμφανιστούν ως σωτήρες οι κολλητοί-εργολάβοι της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, για να εφαρμόσουν τις εγκληματικές τους «λύσεις». Ας σημειωθεί στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ.Μητσοτάκη, μετά την επίσκεψή του στην Α.Μέρκελ, η έμφαση στη συμφωνία για γερμανικές επενδύσεις και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων

Ο εφιάλτης της καύσης προ των πυλών

Όταν μιλούν για διαχείριση συμπεριλαμβάνουν και την καύση, την οποία εξωραΐζουν, βαφτίζοντάς την «θερμική επεξεργασία». Στην πραγματικότητα πραγματοποιείται βήμα-βήμα το εφιαλτικότερο σενάριο για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας αλλά και συνολικά του λεκανοπεδίου: και ο ΧΥΤΑ Φυλής σε λειτουργία για αρκετά χρόνια, δίπλα του ΧΥΤΥ στο Μουσαμά και πιο δίπλα εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών, «δώρο» σε ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Η συμπερίληψη της καύσης των σκουπιδιών όμως αφορά σχέδια διαχείρισης σκουπιδιών και για άλλες περιοχές, όπως Θεσσαλονίκη, Ήπειρο κ.λ.π.

Ενδεχομένως, τοπικοί άρχοντες και άλλοι φορείς, να θεωρούν την καύση σκουπιδιών ως μακρινή άρα όχι επικίνδυνη, όμως έχουμε ήδη το παράδειγμα του Βόλου. Εκεί η ΑΓΕΤ-Lafarge, υπό τις ευλογίες της δημοτικής αρχής Μπέου, κυβέρνησης και Περιφέρειας, καίει σκουπίδια, δημιουργώντας ασφυξία στους κατοίκους από την ατμοσφαιρική ρύπανση που έχει εκτοξευτεί στα ύψη, με τις συνέπειες να είναι ήδη μετρήσιμες.

Η συμβολή του «ΧΩΜΑΤΕΡΗ stop – πολίτες εν δράσει»

Οι κάτοικοι της Πετρούπολης και των γύρω περιοχών είχαν ενημερωθεί σε μεγάλο βαθμό για τις επερχόμενες εξελίξεις. Στη μάχη της ενημέρωσης και της κινηματικής ενεργοποίησης, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει». Μέσα από εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για γονείς και παιδιά, μοιράσματα ενημερωτικού υλικού, παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο και ανοικτές συζητήσεις. Με επιστημονική τεκμηρίωση για τις συνέπειες της σημερινής διαχείρισης, της καύσης αλλά και παρουσίαση της δικής μας αντιπρότασης. Για διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση και διαχείριση των σκουπιδιών σε τοπική κλίμακα, προς όφελος των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Μακριά από την λογική «ας πάνε τα σκουπίδια αλλού, αρκεί να μην είναι στην πόρτα μου».

Η δράση μας κορυφώθηκε, με την πρωτοβουλία για συνδιοργάνωση μαζικής τοπικής πορείας στις 20/4/19, με τον σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ»,  την «Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης», τον «ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ» Πετρούπολης, και την στήριξη των δημοτικών παρατάξεων «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ» και «ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΙΛΙΟΝ».

Δημόσια πρόταση για αγωνιστικό συντονισμό στη δράση

Ο στόχος της αποτροπής των δραματικών εξελίξεων φαντάζει πιο αναγκαίος από ποτέ. Για τα μέλη του ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Πετρούπολη και τις γύρω γειτονιές, που συμμετέχουμε στην «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», είναι τεράστιας πολιτικής και πρακτικής σημασίας η δημόσια πρόταση–απόφαση, της πρόσφατης συνέλευσης του «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP» για Κινηματικό Συντονισμό στη δράση, καταρχήν όσων συνδιοργανώσαμε την κινητοποίηση της 20ης Απρίλη, με κάλεσμα και σε άλλους συλλόγους, φορείς ή σωματεία. Στην βάση της ισότιμης αντιμετώπισης, του σεβασμού και της δημοκρατικότητας. Έτσι είναι δυνατόν να χτιστεί ένα μαζικό τοπικό ενωτικό κίνημα, όπως πριν από μας μεγάλα τοπικά κινήματα αντίστασης άνοιξαν δρόμους στο Βόλο, στις Σκουριές, στην Κερατέα κ.α.

Πρόθεση μας δεν είναι μια συνάθροιση παραγόντων ή η δημιουργία ενός «πλυντηρίου» όπου δημόσια στελέχη των κομμάτων εξουσίας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, θα βρουν χώρο για να  «ξεπλύνουν» την ευθύνη για τις αποφάσεις τους που ισοδυναμούν με περιβαλλοντικό «Αρμαγεδόνα» στη Δυτική Αθήνα.

Αλλά η κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, της τοπικής κοινωνίας. Με τη δική τους δύναμη μπορούμε να αντισταθούμε και στην επέκταση στην Φυλή και στη χρήση του λατομείου Μουσαμά και στην καύση σκουπιδιών.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο αγωνιστικός συντονισμός στη δράση;

Θα μπορούσε να δώσει το στίγμα της τοπικής αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση των σκουπιδιών. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσε να:

  • Βάλει στη δημόσια συζήτηση την πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών, που θα συνδυάζει την σωτηρία του περιβάλλοντος με τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.
  • Αντλήσει συμπεράσματα από το παράδειγμα του Βόλου ή άλλα τοπικά κινήματα. 
  • Προτείνει σε σωματεία στην Πετρούπολη την προετοιμασία για προκήρυξη τοπικής απεργίας ταυτόχρονα με άλλες κινηματικές κινητοποιήσεις.
  • Ενημερώσει και να καλέσει τους μαθητές και τη νεολαία σε κοινό αγώνα.
  • Προετοιμάσει δράσεις κοινωνικής ανυπακοής – όπως έκαναν οι κάτοικοι της Κερατέας ή στις Σκουριές κ.λ.π. προκειμένου να αποτρέψει το «έγκλημα» που σχεδιάζεται σε βάρος της ποιότητας ζωής μας και των δικαιωμάτων των παιδιών μας.
  • Αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού και κοινής δράσης με φορείς γειτονικών περιοχών (Ίλιον, Περιστέρι, Καματερό, Άνω Λιόσια κ.λ.π.) για να δημιουργηθούν οι όροι για ένα μαζικό Παν-δυτικό κίνημα αντίστασης.

Αυτές βέβαια οι δράσεις δεν πρέπει να είναι ντουφεκιές στον αέρα, στο όνομα μιας δήθεν κομματικής καθαρότητας, ή για να στηθούν καριέρες μόνο μπροστά στις κάμερες. Πρέπει να είναι δράσεις καλά οργανωμένες και προετοιμασμένες μέσα στους εργασιακούς χώρους, τα σχολεία, τις γειτονιές.

Η πράξη το κριτήριο της αλήθειας

Το δημοτικό συμβούλιο Πετρούπολης της 23ης Σεπτέμβρη, στο οποίο όλες οι παρατάξεις, αποφάσισαν να ταχθούν με τη δημοτική αρχή στη μήνυση που υπέβαλε κατά παντός υπευθύνου για την δυσοσμία στην Πετρούπολη λόγω του ΧΥΤΑ Φυλής και να κινητοποιηθούν αγωνιστικά, όταν χρειαστεί, μπορεί να λειτουργήσει καταρχήν με ένα θετικό τρόπο.

Ταυτόχρονα όμως, στους κατοίκους της Πετρούπολης γεννιούνται εύλογα ερωτήματα: Τι ενέργειες έκαναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξουσίας (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) στην πόλη μας, προς τις κυβερνήσεις των κομμάτων τους και προς τις Περιφερειακές διοικήσεις, προκειμένου να ανατραπεί η συνεχιζόμενη γκετοποίηση της Δυτικής Αθήνας;

Οι απαντήσεις που οφείλουν οι δημοτικοί παράγοντες και οι παρατάξεις των κομμάτων εξουσίας, είναι σημαντικές και αναμενόμενες από την τοπική κοινωνία. Κι από αυτές θα κρίνει. Αλλά κυρίως θα κρίνει ποιον να εμπιστευτεί και με ποιον να αγωνιστεί μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Ιδιαίτερα όταν θα αρχίσει η εφαρμογή των σχεδίων για τον Μουσαμά, την καύση σκουπιδιών και Γ’ φάση στη Φυλή.

Οι συνεπείς αγωνιστικοί φορείς συντονισμένοι, με τις ιδιαίτερες θέσεις μας αλλά με κοινό στόχο, με αγωνιστικό πρόγραμμα και αλλά και θετική πρόταση διαχείρισης, μπορούμε να βάλουμε φρένο στο έγκλημα.

Αλλά την ίδια ώρα όσοι μιλάμε στο όνομα της ανατρεπτικής, διεθνιστικής Αριστεράς, θα πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη διαχείριση του πλούτου, προς όφελος των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η καπιταλιστική διαχείριση των σκουπιδιών επιφυλάσσει αφόρητα βάρη για τους πολλούς και το περιβάλλον και υπερκέρδη για τους λίγους. Η πάλη για μια σοσιαλιστική κοινωνία προσανατολισμένη στις ανθρώπινες ανάγκες και όχι στο κέρδος, είναι μονόδρομος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα