Χωματερή στο Μουσαμά; Νέα επέκταση της Φυλής; Καύση σκουπιδιών; Ούτε να το σκέφτεστε!

Ανακοίνωση της πρωτοβουλίας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» (στην οποία συμμετέχει το «Ξ») που μοιράζεται αυτές τις μέρες στις γειτονιές της Πετρούπολης

 

Χωματερή στο Μουσαμά; Νέα επέκταση της Φυλής; Καύση σκουπιδιών; Ούτε να το σκέφτεστε!

Δημόσια & δημοτική διαχείριση σκουπιδιών, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση, κομποστοποίηση

 

Ως κάτοικοι της Πετρούπολης και της Δυτ. Αθήνας αγανακτούμε από την αυξανόμενη δυσοσμία και κυρίως την υποβάθμιση της ζωής μας από την απαράδεκτη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής. Επιπλέον εξοργιζόμαστε από το ατελείωτο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας!

Η απειλή της καύσης των σκουπιδιών

Στα μέσα Νοέμβρη σοκαριστήκαμε από την είδηση πως ο δήμος Αθήνας συζητά με τον δήμο Ασπροπύργου τη δηµιουργία µονάδας που θα καίει επεξεργασµένα σκουπίδια στον Ασπρόπυργο!! Μόλις 500 μ. από τον ΧΥΤΑ Φυλής, στο ίδιο σηµείο που λειτουργούσε εργοστάσιο ανακύκλωσης, το οποίο πήρε φωτιά τον Ιούνιο του 2015 και ακόμα καίει!! Αλλά πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι ξεκίνησαν οι διαψεύσεις… Από τον δήμο Ασπροπύργου, από στελέχη του δήμου Αθήνας, από εκπροσώπους του ΕΣΔΝΑ, από την περιφερειάρχη κ.λ.π.

Μπορεί κανείς να τους πιστέψει;;

Τα παλιά λατομεία Αττικής νέες χωματερές;;

Το καλοκαίρι του 2017 ανησυχήσαμε από την μελέτη του ΕΣΔΝΑ για την «αξιοποίηση» ως χωματερών 20 παλιών λατομείων -τα 11 βρίσκονται στη Δυτ. Αθήνα. Ανάμεσα τους το λατομείο Μουσαμά κοντά στο θέατρο Πέτρας, που οι φήμες εμφάνιζαν ως ισχυρή υποψηφιότητα. Η ίδια μελέτη από τότε μπαίνει και βγαίνει στα συρτάρια -πρόσφατα κυκλοφόρησαν φήμες ότι τα λατομεία Σταμέλου (Μέγαρα) και Κυριακού (Κορωπί) θα γίνουν χωματερές. Κι αυτές οι φήμες διαψεύστηκαν….

Μπορεί κανείς να τους πιστέψει;;

Το έγκλημα διαρκείας στην Φυλή

Μόνη μας άμυνα: να μην τους πιστέψουμε!

Όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (Μάης 2019). Αλλά κυρίως γιατί επιτρέπουν να συνεχίζεται το έγκλημα στην «πλάτη» της περιοχής μας στην χωματερή της Φυλής! Μάλιστα από το καλοκαίρι του 2018 άνοιξε πάλι και χρησιμοποιείται το κύτταρο Α του ΧΥΤΑ και αποφασίστηκε νέα επέκταση.

50 χρόνια μετά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής οι δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον αέρα, τη δημόσια υγεία, δεν είναι στοιχεία και αριθμοί σε χαρτιά. Ας αναφέρουμε μόνο ότι την περίοδο 1999–2015 το ποσοστό θανάτων από καρκίνους στη Δυτ. Αττική αυξήθηκε 31,7% έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής!!

Να τους σταματήσουμε!

Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε την δημιουργία χωματερής στο λατομείο Μουσαμά, να εμποδίσουμε νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής καταγράφοντας το δικό μας «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!» και να σταματήσουμε στην αρχή της την κουβέντα για καύση σκουπιδιών, είναι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να δημιουργηθεί ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό κίνημα που να παλέψει ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στα συμφέροντα που αυτή προωθεί.

Βρίσκουμε λογική και σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον την πρόταση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής) για δημόσια και δημοτική διαχείριση των σκουπιδιών, σε πολλές αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Η πρόταση αυτή δεν είναι συμφέρουσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις που με τζάμπα πρώτη ύλη, τα δικά μας σκουπίδια, κερδοσκοπούν ασύστολα. Και προσβλέπουν σε εισαγωγή της καύσης για να συνεχίσουν το «φαγοπότι»… Είναι όμως συμφέρουσα για τις τοπικές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν υπολογίσιμα έσοδα ώστε να μειώσουν τα δημοτικά τέλη και να ενισχύσουν τις προνοιακές πολιτικές των δήμων.

Αυτο-οργανωνόμαστε

Εμείς, κάτοικοι της Πετρούπολης και των γειτονικών περιοχών, με κοινή συνισταμένη τη διάθεση για κινηματική δράση, δημιουργήσαμε την κίνηση «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει», για να ενημερώσουμε τον κόσμο της Πετρούπολης και των γύρω δήμων και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, να συντονιστούμε με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες περιοχές και να συμβάλλουμε στην οργάνωση μαζικών κινηματικών δράσεων. Λειτουργούμε συλλογικά, ενωτικά και δημοκρατικά μέσα από συνελεύσεις και οργανωνόμαστε στη γειτονιά, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, ώστε να:

  • Μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό, μαζέψουμε υπογραφές, ατομικές και φορέων.
  • Προχωρήσουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις-εκδηλώσεις ενημέρωσης με ειδικευμένους επιστήμονες & τοπικούς φορείς.
  • Προετοιμάσουμε μαζικές κινητοποιήσεις, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (συλλόγους γονέων, σωματεία, περιβαλλοντικές κινήσεις, πολιτιστικούς-αθλητικούς συλλόγους κ.λ.π.). Κατά την γνώμη μας απαιτείται αγώνας διαρκείας, με δημιουργία επιτροπών ανά γειτονιά, τοπικές κινητοποιήσεις, προκήρυξη ακόμα και τοπικής απεργίας στην Πετρούπολη, με τη συμμετοχή εργαζομένων του δήμου, του εμπορικού συλλόγου, της μαθητικής κοινότητας. Aρχή θα μπορούσε να είναι μια μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πετρούπολη, καλά οργανωμένη μετά από συστηματική ενημέρωση των δημοτών. Επιπλέον χρειάζεται συντονισμός με κινήσεις σε γειτονικές περιοχές (Ίλιον, Περιστέρι, Άνω Λιόσια κ.λ.π.) και κεντρικές κινητοποιήσεις με πολίτες και μαζικούς φορείς της Δυτ. Αθήνας.
  • Συνεργαστούμε με τοπικά κινήματα, όπως στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στην Λευκίμμη ενάντια στη λειτουργία χωματερής, στις Σκουριές ενάντια στην οικολογική καταστροφή της ELDORADO, στην Ήπειρο ενάντια στις εξορύξεις κ.λ.π.

 Διεκδικούμε

Με όπλο μας την αλληλεγγύη και πίστη στον δίκαιο αγώνα μας:

  • Απαιτούμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δεσμευτούν για δράσεις ενάντια στο σχεδιαζόμενο έγκλημα.
  • Απαιτούμε από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκαταλείψουν τα σχέδια για χωματερή στο λατομείο Μουσαμά αλλά και για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ της Φυλής. Απαιτούμε να εγκαταλειφθούν όποιες σκέψεις για καύση σκουπιδιών.

Δε θα ανεχτούμε το θάνατο στην πόρτα μας

 

 

ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει
Τηλέφωνα: 6932253326   –   6976762588 – 6942205089
Email: [email protected]   – www.facebook.com/mousamastop/        

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα