Πετρούπολη ώρα μηδέν: Για τo δημοτικό συμβούλιο της 24ης Σεπτέμβρη για τις εξελίξεις στο μέτωπο του ΧΥΤΑ Φυλής

Νίκος Μποσινάκος, μέλος «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»

Σε τροχιά κίνησης έχουν μπεί θεσμικοί και μη φορείς στην Πετρούπολη σχετικά με το καυτό θέμα της νέας (γ’) επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής και με ορατό τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί  ως ΧΥΤΥ το λατομείο Μουσαμά στις παρυφές της πόλης καθώς και να χτιστεί εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων επίσης στη Δυτική Αθήνα.

Η προσπάθεια  της πρωτοβουλίας μας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-Πολίτες εν δράσει», για μαζική απάντηση του λαού της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας απέναντι στην διαρκή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την απειλή για την  υγεία μας και το περιβάλλον, φαίνεται να αγκαλιάζεται από την τοπική κοινωνία.

Πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με μαζική παρουσία δημοτών

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24/9/2019, συζητήθηκε ως πρώτο  θέμα η «Λήψη απόφασης για την ανάκληση της υπ΄ αριθμ. 248/2019 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, σχετικά με την επέκταση της χωματερής στη Φυλή.» Πρόκειται για την απόφαση που εν κρυπτώ υιοθέτησε η Περιφέρεια Αττικής τις τελευταίες ημέρες της Διοίκησης Δούρου.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι δημοτικές παρατάξεις αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα άμεσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των δημοτών καθώς βρισκόμαστε μπροστά στην δημιουργία τετελεσμένων, δηλαδή στην διαιώνιση του περιβαλλοντικού και υγειονομικού εγκλήματος της Φυλής.

Οι προτάσεις της «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»

Τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων  (Ένωση Γονέων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών) και ο Γιώργος Κασαμπαλάκος από την πρωτοβουλία μας, εστιάζοντας στην ανάγκη δημιουργίας τοπικού ενωτικού κινήματος με συγκεκριμένο στόχο, σχέδιο και διάρκεια, ώστε να αποτραπούν οι σχεδιασμοί Κυβέρνησης και Περιφέρειας για περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής (νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, ενεργοποίηση λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ, λειτουργία εργοστασίου καύσης). Τονίσαμε εξάλλου ότι πίσω από τα ωραία λόγια για «κυκλική οικονομία» και «εναλλακτικές μορφές διαχείρισης», κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα που στηρίζουν την περιβαλλοντικά επιβλαβή καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, με προσδοκίες για νέα υπερκέρδη σε βάρος της τοπικής κοινωνίας. Η εναλλακτική πρόταση που πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα και από τον δήμο μας είναι η δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επανάχρηση ώστε να μειωθούν δραστικά οι ανάγκες ταφής υπολειμμάτων και να αποτελέσει η διαχείριση των σκουπιδιών πηγή πλούτου και όχι απειλή για τις τοπικές κοινωνίες,τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η τοπικιστική διαίρεση της κοινωνίας, ενάντια στα κοινωνικά συμφέροντα

Από την συζήτηση διαφάνηκαν επιμέρους και διαφορετικές οπτικές, που κυμαίνονται από την κλασική επιχειρηματολογία «να στείλουμε τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα” (π.χ Βόρεια Προάστια ή Ανατολική Αττική), έως και την σε κάποιο βαθμό αποδοχή της καύσης ως δήθεν φιλική προς το περιβάλλον και συμφέρουσας οικονομικά λύσης. Αυτές οι οπτικές αντανακλούν την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και τη συνειδητή διαίρεση, την οποία χρησιμοποιούν οι μεγαλοεργολάβοι προκειμένου να πετύχουν τα συμφέροντά τους.

Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου είναι η υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής και η οργάνωση κινητοποίησης στις 22 Οκτωβρίου, ημερομηνία συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ για το άνοιγμα των προσφορών για την μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής. Ο Δήμος δήλωσε πως  θα διαθέσει πούλμαν, θα κινητοποιήσει τους μαθητές και θα ενημερώσει τους δημότες.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της επέκτασης του ΧΥΤΑ και κατά της χρησιμοποίησης του λατομείου Μουσαμά ως ΧΥΤΥ.

Αλλά το κριτήριο είναι πάντα η πράξη και η μοναδική εγγύηση είναι τα μαζικά κινήματα των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Αθήνας.

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια και τα τεράστια ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται την διαχείριση των σκουπιδιών σχεδιάζουν μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις τους. Λογαριάζουν ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο. Οι πολίτες της Πετρούπολης, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας, οργανωμένα, ενωτικά και μαχητικά θα θα υπερασπίσουμε την πόλη μας, την ζωή μας, το μέλλον μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα