Ρεπορτάζ και αποφάσεις από την πρώτη συνέλευση του ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP μετά το καλοκαίρι

Νίκος Μποσινάκος
Μέλος της πρωτοβουλίας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη -μετά το καλοκαίρι- ανοικτή συνέλευση της πρωτοβουλίας πολιτών της Πετρούπολης ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP. Συμμετείχαν πάνω από 25 συμπολίτες μας, αρκετοί μάλιστα για πρώτη φορά. 

Βασικός σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση όλων για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Μέσα στο καλοκαίρι η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή της κας Δούρου προώθησε αποφάσεις για νέα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και δρομολόγησε την διαβόητη γ’ φάση, δηλαδή την χρησιμοποίηση μιας επιπλέον τεράστιας έκτασης της Δυτικής Αθήνας για την ταφή απορριμμάτων. Θυμίζουμε ότι είναι η ίδια Περιφερειακή Αρχή που υποσχέθηκε αρχικά πως θα έκλεινε τον ΧΥΤΑ Φυλής… Και ως «κερασάκι στην τούρτα», την τελευταία ημέρα της θητείας της, η συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή επιχείρησε να επισημοποιήσει την χρήση ανενεργών λατομείων της Δυτικής Αττικής (με πρώτο το λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη) ως λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς υπήρξαν διαμαρτυρίες με κορύφωση την κινητοποίηση κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη.

Ωστόσο είναι προφανές ότι ο δρόμος είναι στρωμένος για τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση, που απροκάλυπτα προωθεί τη διαχείριση από ιδιωτικά συμφέροντα, την καταστροφική για το περιβάλλον καύση και την επιβάρυνση της πολύπαθης Δυτικής Αττικής.

***  

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η πρωτοβουλία μας, σε συντονισμό με άλλους φορείς και συλλογικότητες, θα μπορούσε να αναδείξει το ζήτημα και να συμβάλλει στην δημιουργία ενός τοπικού κινήματος που θα σταθεί εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνία με τους φορείς με τους οποίους συνδιοργανώσαμε την τοπική πορεία στην Πετρούπολη στις 20 Απρίλη, ώστε να δρομολογηθεί η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, ως συμβολή στην προσπάθεια να κτιστεί μαζικό τοπικό κίνημα. 

Επίσης, στο επόμενο διάστημα θα επικαιροποιήσουμε το έντυπο υλικό της πρωτοβουλίας μας, αλλά και θα απευθυνθούμε στη νεολαία με μοιράσματα σε σχολεία και τοπικά στέκια.

Τέλος, θα αναβαθμιστεί η διαδικτυακή παρουσία της πρωτοβουλίας ώστε να είναι πιο αναγνωρίσιμη και προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο.

***  

Κοινή διαπίστωση όλων όσων μιλήσαν ήταν η ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση καθώς οι εξελίξεις είναι καθημερινές. Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι εξαιρετικά επείγον, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλεί τα περιθώρια αντοχής του τους επόμενους μήνες. Η λύση που προωθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και οι κρατικοί φορείς στο πρόβλημα είναι καταστροφική για το περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής. Εμείς, θα πρέπει να αναδείξουμε και να επιβάλλουμε μια λύση φιλική προς το περιβάλλον, τους κατοίκους και την Αττική συνολικά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα