Πετρούπολη 20/4: μαζική πορεία ενάντια σε ΧΥΤΑ Φυλής και σχέδια για Μουσαμά

Γιώργος Κασαμπαλάκος,
μέλος επιτροπής «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πετρούπολη η πορεία ενάντια στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και στα σχέδια δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο, κοντά στον ΧΥΤΑ. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώ. Στη συνέχεια, η πορεία κατέβηκε τον κεντρικό δρόμο της πόλης (Πετρουπόλεως) και στη συνέχεια ανέβηκε τον ίδιο δρόμο μέχρι το δημαρχείο. Η κινητοποίηση καλέστηκε αρχικά από την επιτροπή κατοίκων «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» και σύντομα προστέθηκαν μια σειρά συνδιοργανωτές, όπως ο Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, η Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων του Δήμου Πετρούπολης, ο τοπικός σύλλογος ΔΟΕ «Δημήτρης Γληνός», ενώ στηρίχθηκε και από την «Ανυπότακτη Πετρούπολη» και το «Ασυμβίβαστο Ίλιον».

Ήταν μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ στην πόλη. Περισσότεροι από 120 κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώ και πορεύτηκαν στη λεωφόρο. Μπροστάρηδες της κινητοποίησης τα παιδιά, που είχαν ζωγραφίσει τα πανό τους και έδωσαν το δικό τους τόνο με το τραγούδι και τη μαχητικότητά τους.

Τα συνθήματα ήταν αιχμηρά και απευθύνονταν κυρίως προς την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, που προεκλογικά υπόσχονταν ότι θα εφαρμόσουν εναλλακτική, φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Αντί γι’ αυτό, όχι μόνο προχώρησαν σε επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά σχεδιάζουν νέες εγκαταστάσεις «διαχείρισης», που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά, αλλά και τα σχέδια για μονάδα καύσης στον Ασπρόπυργο. Τα συνθήματα όμως απευθύνονταν και προς τον δήμο Πετρούπολης, ο οποίος δεν έχει κάνει αυτά που θα όφειλε για να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους κατοίκους.

Τα αιτήματα της πορείας ήταν σαφή: Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, να μην προχωρήσει κανένα σχέδιο για ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά και για εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών. 100 % δημόσια διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Συνεργασία – παρακαταθήκη για το μέλλον

Η συνεργασία των φορέων που συνδιοργάνωσαν και στήριξαν την κινητοποίηση, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός μαζικού τοπικού ενωτικού κινήματος, που θα βάλει φρένο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Περιφέρειας  και εργολάβων που ονειρεύονται κέρδη από την «ενεργειακή αξιοποίηση» των σκουπιδιών. Το παράδειγμα του μαζικού κινήματος του Βόλου, με τη μαζικότατη πορεία των 10.000 κατοίκων στις 16 Μάρτη και τις διαρκείς κινητοποιήσεις, είναι φάρος που δείχνει το δρόμο και για την Δυτική Αθήνα. Η πορεία της 20ης Απρίλη στην Πετρούπολη ήταν μια πολύ πετυχημένη αρχή. Μετά τις εκλογές έρχεται συνέχεια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα