31/3: Πετυχημένη εκδήλωση της πρωτοβουλίας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP» στην Πετρούπολη

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν πάνω από 40 άτομα τη συζήτηση που οργάνωσε η «Χωματερή stop – πολίτες εν δράσει», την Κυριακή 31 Μάρτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης.

Η εισήγηση του Τάσου Κεφαλά (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), ανθρώπου με  μεγάλη αγωνιστική και επιστημονική συμβολή στο θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης  απορριμμάτων, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες που ήδη υπομένουμε από τη χωματερή της Φυλής. Στάθηκε στα δυσμενή σενάρια που απεργάζονται Περιφέρεια, ΕΣΔΝΑ, κυβέρνηση και οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών. Στον επόμενο ένα χρόνο οι κάτοικοι της Αττικής θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον ωμό εκβιασμό της νέας επέκτασης της Φυλής, αλλά και της εισαγωγής της καύσης σκουπιδιών. Και κάλεσε σε κινηματική επανεκκίνηση.

Παράλληλα έδωσε τροφή για σκέψη για το πως μπορούν πρωτοβουλίες κατοίκων ή τοπικά μαζικά κινήματα σε δήμους της Αττικής να επιβάλλουν μέτρα και αλλαγές στο σήμερα – που να λειτουργούν κι ως παράδειγμα. Μέτρα που να μειώνουν τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στη Φυλή, να αυξάνουν τα ποσοστά της πραγματικής ανακύκλωσης για να αφήνουν πίσω τον πρωτογονισμό της fake ανακύκλωσης των μπλε κάδων. Που να ενισχύουν την παραγωγή οικιακού και δημοτικού κομπόστ και να βάζουν τις βάσεις για να φτιαχτούν μικρές δημοτικές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και επανάχρησης. Όταν ομιλητές από το ακροατήριο τοποθετήθηκαν για αυτές τις προτάσεις, χαρακτήρισαν τη στάση της δημοτικής αρχής στην Πετρούπολη (Βαγγέλης Σίμος, ΚΚΕ) όχι απλώς άτολμη, αλλά αδικαιολόγητη.

***

Η Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ανέπτυξε την ιστορία του κινήματος που κατάφερε δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο (5 Μάη 2018 και 16 Μάρτη 2019) να κατεβάσει σχεδόν 10.000 άτομα στους δρόμους του Βόλου. Ένα κίνημα που απαιτεί να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και να ακυρωθεί κάθε σκέψη για δημιουργία δημοτικής μονάδας παραγωγής καύσιμης ύλης από απορρίμματα (πρόταση νυν δημάρχου Α. Μπέου). Από το ακροατήριο ρωτήθηκε για το πως λειτουργεί η Επιτροπή Αγώνα και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Από τις δυνατές στιγμές της εκδήλωσης, ήταν όταν ομιλητές δήλωναν την αλληλεγγύη τους στο κίνημα του Βόλου κι δήλωναν υπέρ της ανάγκης του συντονισμού των κινημάτων.

***

Ο Νίκος Μποσινάκος εκ μέρους του «Χωματερή stop» καταπιάστηκε με το πως τα κινήματα σε Βόλο, Λευκίμμη, Ήπειρο (υδρογονάνθρακες) κτλ, δημιούργησαν νέο ενδιαφέρον και διάθεση στην Πετρούπολη και στη Δυτική Αθήνα για να αναμετρηθούμε με το «τέρας» που λέγεται Χωματερή Φυλής. Στάθηκε στην απάντηση που επίσημα δίνει η δημοτική αρχή στην Πετρούπολη για το θέμα, πως η ίδια κάνει ότι μπορεί και «φταίει» ο κόσμος που δεν ανταποκρίνεται και το ότι δεν υπάρχουν λεφτά για άλλη διαχείριση των απορριμμάτων. Τίποτα από τα δυο δεν ισχύει. Το παράδειγμα των κινημάτων σε άλλες περιοχές δείχνει την δυναμική κάτω από την επιφάνεια. Και την ίδια ώρα η δημοτική αρχή Πετρούπολης αδρανεί ακόμα και στην υιοθέτηση μέτρων με σχεδόν μηδενικό κόστος (π.χ. μάζεμα κλαδεμάτων και απορριμμάτων από λαϊκές και παιδικούς σταθμούς για κομπόστ, πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης μέσα στα σχολεία κτλ).

***

Το καλύτερο κλείσιμο της συζήτησης ήταν η θετική ανταπόκριση στο άκουσμα ότι μετά από πρωτοβουλία της Χωματερής stop έγινε σύσκεψη φορέων στις 27 Μάρτη που κατέληξε στη συνδιοργάνωση κινητοποίησης στις 20 Απρίλη με πορεία από την Πετρούπολη προς το Ίλιον. Τις επόμενες μέρες θα επανέλθουμε αναλυτικότερα και θα κυκλοφορήσει το κοινό υλικό όσων συνδιοργανώσουν την κινητοποίηση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα