Χωματερή stop: Η συζήτηση για τη Φυλή στο Δ. Συμβούλιο Πετρούπολης

Νίκος Μποσινάκος
Χωματερή stop – πολίτες εν δράσειΣτην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πετρούπολης την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, πρώτο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις σχετικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Το θέμα τέθηκε από την Πρωτοβουλία μας, μετά από αίτημα μας που κατατέθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Σκοπός του αιτήματος ήταν να τοποθετηθεί η Δημοτική Αρχή αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις ως προς τη θέση τους αλλά και τις ενέργειες τους σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, τον κίνδυνο δημιουργίας νέου ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά (κοντά στο θέατρο Πέτρας), αλλά και της απειλής για δημιουργία εργοστασίου καύσης στο παλιό ΚΔΑΥ Ασπρόπυργου από τους Δήμους Αθηναίων και Ασπροπύργου.

* * *

Κατά τη συζήτηση τοποθετήθηκε εκ μέρους της πρωτοβουλίας “ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – Πολίτες εν δράσει” ο Γιώργος Κασαμπαλάκος, τονίζοντας την ανάγκη για:

α) Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ενάντια στα σχέδια για επέκταση της Φυλής και δημιουργία νέων ΧΥΤΥ και εργοστασίων καύσης. Η Πρωτοβουλία μας αποσκοπεί ακριβώς στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.

β) Οργάνωση κινηματικών δράσεων, με ενωτική διάθεση, συμμετοχή των Φορέων της περιοχής που ενδιαφέρονται για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται το συγκεκριμένο τομέα. Χαρακτηριστικό και πετυχημένο παράδειγμα τέτοιου κινήματος αποτελεί η αντίδραση των πολιτών του Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

γ) Ουσιαστική συμβολή του Δήμου Πετρούπολης και των γειτονικών Δήμων στην αντίδραση στα επικίνδυνα σχέδια της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. Οι δυνατότητες των Δήμων -και ιδιαίτερα όσων δημοτικών αρχών μιλούν στο όνομα της Αριστεράς- είναι τεράστιες και θα ‘πρεπε να μπουν μπροστά στην οργάνωση κινηματικών δράσεων που θα αναδείξουν το πρόβλημα.

δ) Διαμόρφωση από τους Δήμους ενός τοπικού μοντέλου εναλλακτικής διαχείρισης, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην επανάχρηση, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση και στον περιορισμό των υπολειμμάτων. Ο Δήμος Πετρούπολης θα όφειλε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την τοπική εναλλακτική διαχείριση, μιμούμενος τα θετικά βήματα άλλων Δήμων. Η Δημοτική Αρχή Β. Σίμου θα μπορούσε αν ήθελε να ακολουθήσει τουλάχιστον τα θετικά βήματα της Δημοτικής Αρχής Κ. Πελετίδη στο Δήμο Πάτρας, ο οποίος προέρχεται επίσης από το ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα με την οργάνωση δημοτικής κομποστοποίησης συγκεντρώνοντας πρώτη ύλη από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τέλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Πρωτοβουλίας μας, δηλαδή:

  • τη συμμετοχή μας, ως ένδειξη αλληλεγγύης, στο Πανβολιώτικο συλλαλητήριο (16 Μαρτίου) κατά της καύσης σκουπιδιών.
  • την οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στις 31 Μαρτίου σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογής ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.
  • την πραγματοποίηση ενός συλλαλητηρίου στην Πετρούπολη στα μέσα Απρίλη για να διατρανώσουμε με έμφαση την αντίθεσή μας στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Δυτική Αθήνα.

Και καλέσαμε ξανά τους Φορείς της πόλης μας και σε αυτές τις δράσεις και σε όποιες όλες καλεστούν, γιατί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή μπορεί να φέρει και καλύτερο αποτέλεσμα.

* * *

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Βαγγέλης Σίμος τόνισε πώς το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα έχει ταχθεί κατά της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, της δημιουργίας ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά και της δημιουργίας εγκαταστάσεων καύσης σκουπιδιών. Και συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους Φορείς, αλλά δεν υπήρξε η επιθυμητή συμμετοχή του κόσμου. Σε έναν άστοχο παραλληλισμό, μάλιστα αντιπαρέβαλε τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε ο Δήμος (ο οποίος διαθέτει οργανωμένο μηχανισμό επικοινωνίας, προπαγάνδας κτλ) με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Χωματερής STOP (που ειρήσθω εν παρόδω σε πολλές περιπτώσεις ήταν μαζικότερη από του Δήμου). Και τέλος δήλωσε πώς υπάρχει σχεδιασμός για τοπική διαχείριση των απορριμμάτων αλλά δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την εφαρμογή του από τον Δήμο.

Το συμπέρασμα που καλλιεργείται από μια τέτοια τοποθέτηση είναι πως «ο Δήμος τα κάνει όλα καλά και πως ο κόσμος φταίει…». Πέρα από άδικο αυτό το συμπέρασμα είναι και λάθος. Στη  Λευκίμμη και κυρίως στο Βόλο, αλλά και στις Σκουριές παλιότερα, όποτε οι τοπικές κοινωνίες καλέστηκαν καθαρά και ενωτικά να αντισταθούν σε μια άμεση απειλή ανταποκρίθηκαν μαζικότατα. Στην περίπτωση της Δημοτικής Αρχής του Β. Σίμου όμως, υπήρξε μια μεγάλη αντίφαση: ενώ υποσχέθηκε στα λόγια (Σύσκεψη Φορέων Νοέμβρης 2017) να κλείσει όλες τις υπηρεσίες και όλα τα σχολεία για να κατέβει ο κόσμος στο δρόμο, ποτέ δεν το έκανε. Κάποιες μικροφωνικές στους δρόμους και το δωρεάν λεωφορείο να πάει ο κόσμος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήταν όχι μια υποδειγματική, αλλά μια υποτυπώδης κινητοποίηση.

Αλλά και στο ζήτημα μιας άλλης τοπικής διαχείρισης των απορριμάτων, η Δημοτική Αρχή Β. Σίμου δεν υστερεί μόνο σε όσα απαιτούν χρηματοδότηση, αλλά και σε όσα απαιτούν ελάχιστη ή και καθόλου… Όπως για παράδειγμα: η οργάνωση δημοτικής κομποστοποίησης με πρώτη ύλη από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις λαϊκές, η εγκατάσταση ξεχωριστών κάδων διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης καταρχήν μέσα σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, το μάζεμα και η αξιοποίηση των κλαδεμάτων κ.λ.π.

* * *

Οι εκπρόσωποι των άλλων δημοτικών παρατάξεων τοποθετήθηκαν κατά της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής και της δημιουργίας νέου ΧΥΤΥ στον Μουσαμά, χωρίς ωστόσο, να τοποθετηθούν ή να προτείνουν άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις για την αποτροπή των σχεδίων της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης. Ας σημειώσουμε όμως ότι η εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Πετρούπολης» δήλωσε την αλληλεγγύη της σε κινηματικές δράσεις που θέτουν αυτό τον στόχο.

* * *

Η πρωτοβουλία μας θα συνεχίσει την προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα τοπικό κίνημα για την αποτροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που κερδοσκοπούν σε βάρος του μέλλοντος μας. Σε συντονισμό με τοπικά κινήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, επιδιώκουμε σταθερά την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα