Όχι σε νέα επέκταση στο ΧΥΤΑ Φυλής, καύση σκουπιδιών και ΧΥΤΥ στο Μουσαμά!

Διαβάστε παρακάτω προκήρυξη που μοιράζεται αυτό το διάστημα στα σχολεία και τους χώρους νεολαίας της Δυτικής Αττικής, με αφορμή τις καταλήψεις που έχουν ξεκινήσει σε σχολεία των Άνω Λιοσίων και της Φυλής, με κεντρικό αίτημα το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Είναι η ζωή μας μια μικρή χωματερή,
χιλιάδες τόνοι από σκουπίδια και κατάντια,
μα έχουν να λένε μια ιστορία τρομερή,
που άμα σκάψεις έχει μέσα και διαμάντια.
Χωματερή
Από Παράξενες Μέρες (Album Το Σκοτάδι που Λάμπει)

Οι σημερινοί μαθητές, φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε με την μπόχα & τις καρκινογόνες ουσίες που εκλύει η χωματερή της Φυλής (από το 1960). Οι συνέπειες γνωστές –τις διδασκόμαστε στο μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Γενετικές ανωμαλίες & τερατογενέσεις, σοβαρές πνευμονολογικές & δερματικές παθήσεις (πχ αλλεργική πορφύρα), βλάβες του νευρικού συστήματος, διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών κ.λ.π.

Την 1η του Αυγούστου ανακοινώθηκε κι άλλη επέκταση της Χωματερής για να χωρέσει άλλους 4 εκ. τόνους σκουπιδιών!  Και κανείς δεν δεσμεύεται ότι αυτή ήταν η τελευταία επέκταση, αντίθετα όλα δείχνουν ότι ετοιμάζουν την λεγόμενη Γ’ φάση, δηλ. μια ακόμα 10ετία ζωής της Χωματερής! Kαι σαν μην έφτανε αυτό ξαναφέρνουν στην επιφάνεια μελέτη της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ1 για την αξιοποίηση ως ΧΥΤΥ του παλιού λατομείου «Μουσαμά» σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας. Ενώ το νέο μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που ετοιμάζουν είναι η καύση σκουπιδιών (ήδη γίνεται στον Βόλο και ετοιμάζεται και η Θεσσαλονίκη).

Παλιότερες γενιές πάλεψαν για να κλείσει η Χωματερή στην Φυλή. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον πάρει στα χέρια της σήμερα η δική μας η γενιά. Και επιπλέον πρέπει να παλέψει για να σταματήσει στην ρίζα της κάθε σκέψη για καύση σκουπιδιών.

Ας μη βιαστεί κανείς να σκεφτεί ότι δεν μας νοιάζει «τι θα γίνουν τα σκουπίδια;». Ή ότι «θέλουμε να στείλουμε τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα»… Όχι, δεν θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση «για τα σκουπίδια των γειτόνων που χρόνια τώρα βρίσκονται στη δική μας αυλή»…. Πάνω από όλα θέλουμε να κλείσει η Φυλή και να μην υπάρξουν άλλες «Φυλές»!

Γι’ αυτό ως κοινωνία χρειαζόμαστε μια εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση. Κι αυτή είναι η μικρής κλίμακας διαχείριση με έμφαση: 1) στη διαλογή στην πηγή (δηλ. εκεί που παράγουμε τα σκουπίδια κοντά στα σπίτια μας, τη γειτονιά μας, το σχολειό μας) 2) την ανακύκλωση (π.χ. σε κάθε σχολείο μπορούν να λειτουργούν κάδοι ανακύκλωσης) 3) την επανάχρηση  4) και την κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων. Σε πολλές αποκεντρωμένες μικρές μονάδες 100% δημόσιας – δημοτικής ιδιοκτησίας.  Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο το υπόλειμμα των απορριμμάτων που απομένουν προς διάθεση μόλις στο 10-15% του σημερινού όγκου και τα οφέλη να επιστρέφουν στην κοινωνία!

Εμείς οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι άνθρωποι, το χρωστάμε πρώτα και κύρια στον εαυτό μας να βάλουμε δυνάμεις, αριθμούς και μυαλό για να χτιστεί ένα κίνημα που να αποτρέψει την καύση σκουπιδιών, να κλείσει την Φυλή και να επιβάλλει λύσεις. Το χρωστάμε στον εαυτό μας να παλέψουμε ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που διαχειρίζεται τα σκουπίδια επιφυλάσσοντας αφόρητα βάρη για τους πολλούς και το περιβάλλον και υπερκέρδη για τους λίγους.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ:

  • μοίρασε ενημερωτικό υλικό στον χώρο σου και μάζεψε υπογραφές.
  • οργάνωσε μια συζήτηση, μια προβολή, μια δράση.
  • πάρε πρωτοβουλία για να φτιαχτούν ομάδες αγώνα.
  • πάλεψε για μια κοινή μέρα δράσης –σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς- σε όλα τα σχολεία της Δυτικής Αττικής με αίτημα το κλείσιμο της Φυλής.
  • πάλεψε για τοπικές κινητοποιήσεις-πορείες-συναυλίες κ.λ.π. για το θέμα σε όλες τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας

1 Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής – ο φορέας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα