Bόρεια Κύπρος: 5.000 αψήφισαν τη βροχή και διαδήλωσαν ενάντια στον φασισμό!

Αθηνά Καρυάτη
Λευκωσία

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/1 η διαδήλωση που κάλεσε η «Συνδικαλιστική Πλατφόρμα» στη βόρεια Κύπρο, για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, ως απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε η εφημερίδα Αφρίκα και η Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα από ακροδεξιούς και φασίστες.

Η πορεία παρόλο που πολεμήθηκε πολύ από τους φασίστες μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε παρόλα αυτά πολύ μεγάλη επιτυχία! 5.000 άτομα, από όλες τις πόλεις, ανάμεσά τους και αρκετοί Ελληνοκύπριοι από το νότο, 21 συνδικάτα, πέρα από αυτά που συμμετέχουν στην Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τοπικές κινήσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι συμμετείχαν στην πορεία.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα (εκτός φυσικά τους ακροδεξιούς) καταδίκασαν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στην Βουλή και στα γραφεία της εφημερίδας Αφρίκα, παρόλα αυτά δεν κάλεσαν ούτε στήριξαν την κινητοποίηση της Παρασκευής, εκτός από το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΤDP).

Η πολεμική από τους ακροδεξιούς δεν είχε αποτέλεσμα

Καταρχήν ανακοίνωση ενάντια στην πορεία έβγαλε ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε… να μην υπάρξει ένταση στην πορεία(!) ενώ απείλησε ότι

«εάν ακουστούν συνθήματα κατά της μητέρας πατρίδας, του τουρκικού στρατού, της επιχείρησης στις 20 Ιουλίου (εισβολή), τότε θα υπάρξει ένταση».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και στην σελίδα της πορείας, οι φασίστες κατηγορούσαν ότι η πορεία υποκινείται από τους Ελληνοκύπριους προκειμένου να στρέψουν τους Τουρκοκύπριους ενάντια στην Τουρκία, ότι στην πορεία θα συμμετέχει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, διαδίδονταν ότι μπορεί να γίνει προβοκάτσια, κάποια ίσως τρομοκρατική επίθεση, ότι οι φασίστες θα επιτεθούν, ή ότι η αστυνομία θα επιτεθεί, και άλλα.

Η τρομοκρατία επεκτάθηκε και στη νότια Κύπρο, προκειμένου να σταματήσουν όσους Ελληνοκύπριους ήθελαν να συμμετέχουν!

Το πρωί της Παρασκευής Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί εμπόδισαν τον δημοσιογράφο Νικόλα Στέλγια, ο οποίος έχει και τουρκική υπηκοότητα, από το να περάσει από το νότο στο βορρά όπου και ήταν καλεσμένος στο κανάλι Κιμπρίς για να μιλήσει για τις εξελίξεις.

Όλη τη μέρα κυκλοφορούσαν φήμες ότι δεν αφήνουν Ελληνοκύπριους να περάσουν τα οδοφράγματα, ότι τους «φωτογραφίζουν» προκειμένου να τους συλλάβουν όταν θα περάσουν ξανά στο νότο (από την αστυνομία του βορρά) ή ότι θα τους συλλάβουν κατά την διάρκεια της πορείας. Ακόμη και μέλη της τουρκοκυπριακής Αριστεράς έστελναν μηνύματα σε Ελληνοκύπριους για να τους ζητήσουν να μην πάνε στην πορεία.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν έγιναν και η τρομοκρατία δεν κατάφερε να σταματήσει την πορεία.

Ούτε η τρομοκρατία, ούτε η βροχή σταμάτησε τον κόσμο από το να συμμετέχει στην πορεία!

Κόσμος από όλες τις πόλεις ξεκίνησε να συγκεντρώνεται από τις 5:00μμ. Το πλήθος ήταν πυκνό, και κανείς δεν μπορούσε να δεί από που ξεκινά και που τελειώνει!

Η «Συνδικαλιστική Πλατφόρμα» αποφάσισε να ορίσει από πριν τα συνθήματα που θα αναγράφονται στα πανό, και τα συνθήματα που θα φωνάζονταν στην πορεία. Αυτό, υποστήριξαν πως το έκαναν, επειδή υπήρχαν μέσα στην πλατφόρμα οργανώσεις που δεν συμφωνούσαν με πιο προχωρημένα αντιφασιστικά ή αντιτουρκικά συνθήματα.

Η συνείδηση του κόσμου όμως που κατέβηκε στην πορεία ήταν πιο προχωρημένη από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Δεν ήταν απλά ενάντια στην καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης, ούτε για την υπεράσπιση των θεσμών. Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου κατέβηκε στο δρόμο για να δείξει στον Ερντογάν και στους φασίστες, ότι είναι εδώ, ενωμένοι Τουρκοκύπριοι, ενάντια στην επιβολή τους. Έτσι τα κυρίαρχα συνθήματα ήταν «Ώμο Ώμο ενάντια στο φασισμό» και «Ενότητα, Αγώνας, Αλληλεγγύη».

Η πορεία ήταν πολύ δυναμική. Τα συνθήματα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό! Κόσμος από τα μαγαζιά και τα σπίτια έβγαινε στο δρόμο και χειροκροτούσε!

Όταν τελείωσε η πορεία, και παρόλο που οι διαδηλωτές ήταν ήδη πάνω από 2 ώρες κατά από τη βροχή, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της πορείας στάθηκε κάτω από τα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, φωνάζοντάς αντιφασιστικά συνθήματα.

Η συμμετοχή και η ζωντάνια του κόσμου, δείχνει ότι υπάρχει διάθεση στην οποία συνδικάτα και Αριστερά, και στο βορρά και στο νότο, πρέπει να δώσουν σημασία και συνέχεια για να μπορέσουν να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και στην επιβολή της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα