Κύπρος: Ποια λύση στο Κυπριακό; Εδώ θα γιορτάζουμε την «Ένωση»!

Την προηγούμενη Παρασκευή, 10/2, ψηφίστηκε στην Κυπριακή Βουλή πρόταση που είχε καταθέσει το νεοναζιστικό μόρφωμα, ΕΛΑΜ, η αντίστοιχη Χρυσή Αυγή της Κύπρου, με βάση την οποία από τώρα και στο εξής θα γιορτάζεται στα σχολεία το «Ενωτικό Δημοψήφισμα» του 1950.
Το δημοψήφισμα αυτό είχε οργανωθεί από την Εκκλησία της Κύπρου, υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στη Βρετανική διοίκηση, καθώς η Κύπρος ήταν ενταγμένη στη Βρετανική Αποικιοκρατία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων συμμετείχε στο δημοψήφισμα ψηφίζοντας υπέρ της Ένωσης. Σ’ αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι όλες ανεξαίρετες οι πολιτικές δυνάμεις των Ελληνοκυπρίων υποστήριξαν το δημοψήφισμα. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται και το ΑΚΕΛ, το παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς και της εργατικής τάξης της Κύπρου, στις γραμμές του οποίου –όπως και στα συνδικάτα του– ήταν οργανωμένοι όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι αλλά και οι Τουρκοκύπριοι!!
Η πρόταση των νεοφασιστών του ΕΛΑΜ καταψηφίστηκε μόνο από το ΑΚΕΛ! Την υπερψήφισαν τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» –που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ονομάζονται «κόμματα του εθνικιστικού χώρου». Ανάμεσα τους η ΕΔΕΚ που δηλώνει… «σοσιαλιστική»!! Η πρόταση των φασιστών πέρασε μόνο και μόνο γιατί το κυβερνών δεξιό κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ) απείχε από την ψηφοφορία!
Ακολουθεί σχόλιο από το site της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς (ΝΕΔΑ) αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο, σχετικά με την απόφαση της Κυπριακής Βουλής.

 

 

enosis4

Την προηγούμενη Παρασκευή 10/2 ψηφίστηκε στην βουλή, η τροποποίηση των κανονισμών των σχολείων, με πρόταση του ΕΛΑΜ, για τον εορτασμό του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία της Κύπρου.

Στους Ελληνοκύπριους σχολιαστές, επικράτησε το ότι ήταν ατυχές το «timing» που πάρθηκε μια τέτοια απόφαση. Για μας ήταν αποκαλυπτικό!

Κατ’ αρχήν υπέρ της τροποποίησης τοποθετήθηκαν, πέρα από το νεοναζιστικό ΕΛΑΜ που ήταν δική του πρόταση, όλα τα κόμματα του Κέντρου: ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι.

Φανέρωσαν έτσι την κατρακύλα που έχουν πάρει προς τον εθνικισμό. Έδειξαν και την υποκρισία τους, όταν μιλούν για υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας! Δεν μπορείς να είσαι και υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να θέλεις να γιορτάζεται το Ενωτικό Δημοψήφισμα!

Αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά και η Αλληλεγγύη, που η πρόεδρός τους –Ελένη Θεοχάρους– είχε δηλώσει και παλιότερα διατεθειμένη να αυτοπυρποληθεί για την Ένωση!!

Το ίδιο και οι Οικολόγοι, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είναι με το ένα πόδι στα δικοινοτικά και με το άλλο με τους εθνικιστές! Πως θα αντικρίσουν τους Τουρκοκύπριους από εδώ και πέρα;

Υπερψήφιση από την ΕΔΕΚ! Τρίζουν τα κόκκαλα του Δώρου Λοϊζου

Η υπερψήφιση από την ΕΔΕΚ αμαυρώνει το όνομα των αγωνιστών του κόμματος, όπως του Δώρου Λοϊζου, που έδωσαν την ζωή τους στην πάλη ενάντια στους φασίστες στις αρχές του 70, κι ενάντια στο πραξικόπημα, που γινόταν με το σύνθημα της Ένωσης!

Η υπερψήφιση της πρότασης των νεοναζί από την ΕΔΕΚ δείχνει την απόλυτη κατρακύλα της στον εθνικισμό! Εδώ και καιρό η ΕΔΕΚ συμπορεύεται με τους νεοναζί, σε κοινές εκδηλώσεις όπως σε αυτή έξω από την Ελληνική Πρεσβεία ενάντια στην παράσταση της Αντιγόνης που ανέβηκε στο θέατρο της αρχαίας Σαλαμίνας στην Αμμόχωστο. Όμως η υπερψήφιση αυτής της τροποποίησης ήταν η πιο αποκαλυπτική!

Είναι καιρός η ΕΔΕΚ να αφαιρέσει από το όνομά της τη λέξη σοσιαλισμός. Η στάση της την τοποθετεί πολύ μακριά από τον σοσιαλισμό. Ίσως και πιο κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό.

Ενθαρρυντική ήταν η άμεση απάντηση της Νεολαίας ΕΔΕΚ

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΕΔΕΚ διαχωρίζει τη θέση της από τη στάση του κόμματος και καταδικάζει την ψήφιση του κανονισμού.

Η νεολαία ΕΔΕΚ είναι καιρός να διαχωρίσει τη θέση του από το κόμμα συνολικά! Πως μπορεί κομμάτι της νεολαίας, που επικαλείται τον Μαρξ, τον Λένιν και τον Τσε Γκεβάρα, να στηρίζει ένα κόμμα, το οποίο έχει υποταχθεί στον εθνικισμό και δεν διστάζει να συνεργαστεί με τον φασισμό;

Δεν μπορείς να θέλεις μια ειρηνική λύση, και να μην αντιτίθεσαι στην Ένωση με όλες σου τις δυνάμεις!

Ο ΔΗΣΥ, το κυβερνών κόμμα, που εδώ και ενάμισι χρόνο παρουσιάζεται ως το κόμμα που θέλει να προωθήσει τη «λύση», τήρησε αποχή, με αποτέλεσμα να περάσει η τροποποίηση!

Αυτή η ενέργεια ξεσκεπάζει την ανικανότητα του κύριου κόμματος της άρχουσας τάξης να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου. Όχι μόνο επειδή έχει «πολιτικοποιήσει» τη σαπίλα των «αγωνιστών»/εθνικιστών/ΕΟΚΑβιτατζίδων, από την οποία δεν μπορεί να απεμπλακεί, αλλά και γιατί η επιδίωξη συμφωνίας στις συνομιλίες έρχεται σε σύγκρουση με αντίρροπες δυνάμεις και συμφέροντα, ενώ δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη στους τουρκοκύπριους.

Η αποχή του ΔΗ.ΣΥ. αποτελει και κόλαφο για όλους εκείνους τους «επαναπροσεγγιστές», ακόμα και «αριστερούς» που αντί να στηρίζουν ένα ανεξάρτητο ταξικό μέτωπο ε/κ και τ/κ εργαζομένων, έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες στο κόμμα του κεφαλαίου – έχοντας καταντήσει «πρόβατα» του Αναστασιάδη.

Δεν αποτελεί μια απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος!

Οι υποστηρικτές της τροποποίησης και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν σημαίνει εορτασμό αλλά απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός. Δεδομένου του εθνικισμού που κυριαρχεί στα σχολεία, όμως, είναι σαφές ότι η επέτειος δεν θα χρησιμοποιείται για κριτική ανάλυση ή εκβάθυνση στη διδασκαλία ενός ιστορικού γεγονότος. Αντίθετα θα αποτελεί ακόμα μια αφορμή , για εξωραϊσμό της προδοσίας του πραξικοπήματος από τους ενωτικούς, συνθήματα, σημαίες, ανύψωση του «εθνικού αισθήματος» κ.λπ.

Αφορμή, επίσης για αναπαραγωγή της στρεβλής κυρίαρχης αφήγησης, η οποία βρίσκεται βέβαια και μέσα στα βιβλία του σχολείου – ότι δήθεν και οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν για την ένωση, ενώ τελικά ήταν μόνο 42 Τουρκοκύπριοι που υπέγραψαν, κι ότι η ένωση ήταν ο παντοτινός πόθος των κυπρίων, χωρίς βέβαια να αναφερθεί ότι αυτός ο «πόθος» οδήγησε σε σφαγές ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και τελικά στο πραξικόπημα που έγινε με στόχο την Ένωση, κι έδωσε αφορμή στην εισβολή και στην κατοχή.

Περί… «ειλικρινών προθέσεων» του προέδρου.

Ναι, αμφισβητούμε τις «ειλικρινές προθέσεις» της ελληνοκυπριακής ηγεσίας για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας «αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης».[1]

Λύση για τους εργαζόμενους, για τους καθημερινούς ανθρώπους, τους Τ/κύπριους στο Βορρά και τους Ε/Κύπριους στο Νότο δεν αποτελεί μια συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας στην ε/κυπριακή και τ/κυπριακή άρχουσα τάξη, για το μοίρασμα των κερδών του φυσικού αερίου σε ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες κ.λπ.

Λύση αποτελεί η ειρηνική συμβίωση. Προσθέτοντας ακόμη μια εθνικιστική γιορτή μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν οδηγεί καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση!

Αμφισβητούμε λοιπόν ότι η πρόθεση είναι να βρεθεί μια λύση. Αυτό που προσπαθούν να βρουν είναι μια συμφωνία συμβιβασμού των ασυμβίβαστων καπιταλιστικών συμφερόντων.

Και παράλληλα να διατηρηθούν οι εθνικισμοί και η ένταση ανάμεσα στις κοινότητες, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά όταν η πιθανή συμφωνία καταρρεύσει.

Αν υπήρχε «ειλικρινής πρόθεση» για λύση τότε θα έπρεπε να καταργούνται όλες οι εθνικιστικές γιορτές και να προστίθενται γιορτές που να θυμίζουν την κοινή ζωή, τους κοινούς εργατικούς αγώνες, τους αγώνες ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό. Όμως καμία από τις δύο άρχουσες τάξεις δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.

Οι αντιδράσεις στο βορρά, έφτασαν και σε ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών

Με αφορμή την ψήφιση της τροποποίησης, προκλήθηκε σάλος στη βόρεια Κύπρο, ενώ ακυρώθηκε η συνάντηση των διαπραγματευτών που ήταν προγραμματισμένη για τις 13/2. Τα πολιτικά κόμματα στη νότια Κύπρο μιλούν για υπερβολική αντίδραση. Έστω, όμως και αν ήταν απλώς μια αφορμή στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για μια πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών, η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση και τη βουλή που την προσέφερε απλόχερα.

Η τροποποίηση που κατατέθηκε στη βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα, με εισήγηση του ΕΛΑΜ, όπως και οι εντεινόμενες επιθέσεις σε αυτοκίνητα Τ/Κυπρίων από Ε/Κύπριους εθνικιστές, κ.α., είναι ότι επιδιώκουν οι Τούρκοι και Τ/Κύπριοι εθνικιστές!

Δίνουν την ιδανική αφορμή για να δικαιολογεί η τουρκική και τ/κυπριακή άρχουσα τάξη την παραμονή του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων για «προστασία» δήθεν των Τ/Κυπρίων από την επιθετικότητα των Ε/κυπρίων και την αποτροπή της Ένωσης!

Θα μπορούσε να ανατραπεί η τροποποίηση…

Το ΑΚΕΛ, το μόνο κόμμα στη βουλή που πήρε καθαρή θέση ενάντια στην τροποποίηση, θα μπορούσε να είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή της τροποποίησης.

Περιορίζεται, όμως, σε επαφές με Τ/κυπριακές πολιτικές δυνάμεις «για να ξεπεραστεί το πρόβλημα». Επιλέγει δηλαδή, στην ουσία, για μια ακόμη φορά να κάνει τον συνήγορο του ΔΗΣΥ (σημ «Ξ»: το κυβερνών κόμμα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη), αντί να δείξει στην πράξη στους Τ/κύπριους την πρόθεσή του να ταχθεί υπέρ της λύσης και ενάντια στον φασισμό χτίζοντας ένα κοινό μέτωπο Ε/Κυπρίων και Τ/Κυπρίων εργαζομένων ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό, που είναι το μόνο που μπορεί να πετύχει την πραγματική επανένωση της Κύπρου.

 

 

 

[1] Σημείωση «Ξ»: Ο φανφαρόνος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε με το γνωστό του στυλ: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». (http://politis.com.cy/article/afstiri-apantisi-anastasiadi-se-akintzi-gia-to-psifisma).

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα