Βόλος: Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου καλεί σε διοργάνωση 24ωρης Τοπικής Γενικής Απεργίας

Δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή – κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου για διοργάνωση 24ωρης Τοπικής Γενικής Απεργίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και την παύση της καύσης σκουπιδιών


Ανοιχτή επιστολή – κάλεσμα έστειλε η Επιτροπή Αγώνα σε επαγγελματικούς φορείς της πόλης, στο Εργατικό Κέντρο, καθώς και σε φορείς της Εκπαίδευσης, προκειμένου να συνεργαστούν για τη διοργάνωση 24ωρης Τοπικής Γενικής Απεργίας την Τετάρτη 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος). Σκοπός της Επιτροπής είναι εκείνη την ημέρα να σταματήσει κάθε εμπορική/οικονομική δραστηριότητα, ως μέσο άσκησης πίεσης προς κάθε αρμόδιο για το έγκλημα που συντελείται στο Βόλο, αλλά και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων να μεταβούν στην Αθήνα, όπου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών διοργανώνει διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Υγείας, με αιτήματα:

  • Την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
  • Την άμεση ανάκληση της άδειας καύσης σκουπιδιών που έχει δοθεί στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ – LafargeHolcim.
  • Την ξεκάθαρη και οριστική απόφαση να μην κατασκευαστεί μονάδα παραγωγής SRF αλλά ολοκληρωμένο σύστημα οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Την υπεράσπιση της τοπικής οικονομίας, που θα καταρρεύσει αν πληγεί η δημόσια υγεία, το περιβάλλον της περιοχής, τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και ο τουρισμός.

Η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών μέσα στην πόλη μας, κυριολεκτικά έξω από τις αυλές μας, θα επιβαρύνει δραματικά την ήδη ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε, ως συνέπεια της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από πλειάδα παραγόντων. Η πρόσφατη μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και τον Ιατρικό Σύλλογο, πρέπει να σημάνει συναγερμό. Συγκεκριμένα είδη καρκίνου και άλλων παθήσεων εμφανίζονται σε δραματικά ποσοστά πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο!

Αν σε αυτή την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση προστεθεί η παραγωγή διοξινών, φουρανίων και υδραργύρου από την καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από τη Φυλή και την Ιταλία (κάτι που ήδη γίνεται «πειραματικά»), τότε οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία – ειδικά των παιδιών – και στην τοπική οικονομία – στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα – θα είναι πάρα πολύ σοβαρές. Στην περιοχή μας δηλαδή συντελείται ένα έγκλημα σε ένα ήδη νοσηρό περιβάλλον με εν δυνάμει θύματα όλους μας!

Η κοινή γνώμη έχει εκφραστεί με την κινητοποίηση χιλιάδων Βολιωτών σε δύο συλλαλητήρια, αλλά τοπικά δεν «ιδρώνει το αυτί» κανενός αρμοδίου, ενώ η εταιρεία ξεφορτώνει προκλητικά ακόμα και την ημέρα του Πάσχα περίπου 3.000 τόνους RDF. Η φωνή μας, λοιπόν, θα φτάσει και στην Αθήνα! Η Επιτροπή θα περιμένει την απάντηση των φορέων ως τις 15 Μαΐου 2019, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη διοργάνωση της δράσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα