Το σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ. Συνέντευξη με τον Κώστα Σιτέλα

Ο Κώστας Σιτέλας, εργαζομένος της ΕΛΒΟ, μέλος του Διοικ. Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων και μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα των εργαζομένων», μιλά στο «Ξ» για το ξεπούλημα της πάλαι ποτέ κραταιάς αμυντικής –και όχι μόνο– βιομηχανίας που είναι σε εξέλιξη, τον αγώνα των εργαζομένων για επιβίωση και την προσπάθεια προβολής των δίκαιων αιτημάτων τους στην κοινωνία.
Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Γιώργος Κασαμπαλάκος

 

363elvo-jpg

  • Καλησπέρα Κώστα, σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΕΛΒΟ; Θα μας πεις και δυο λόγια για το τι παράγει, για τους αναγνώστες που μπορεί να μην το γνωρίζουν;

Καλησπέρα, η ΕΛΒΟ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μια πρώην δημόσια επιχείρηση παραγωγής αμυντικών οχημάτων και όχι μόνο. Από τον Ιανουάριο του 2014 βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Στο πρόσφατο παρελθόν φτιάχναμε από φορτηγά μέχρι πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά διαφόρων τύπων, ασθενοφώρα, κινητές βιβλιοθήκες, τρόλεϊ, τουριστικά και αστικά λεωφορεία ενώ οι δυνατότητές της είναι απεριόριστες. Μαζί με την ΕΑΒ και την ΕΑΣ, αποτελούσαν για χρόνια τον κορυφαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα.

Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων (2ο μνημόνιο, καλοκαίρι 2013) είχε προβλεφθεί το ξεπούλημα και των 3 επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εξαιρέθηκε η ΕΑΒ, ίσως γιατί φτιάχνεται εκεί σημαντικό κομμάτι των αμερικάνικών μαχητικών F35 και στη θέση της μπήκε η ΛΑΡΚΟ. Τώρα η επιχείρηση βρίσκεται σε φάση διαγωνιστική. Έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση προσφορών για το ξεπούλημα του συνόλου του εργοστασίου, τώρα ανοίγονται οι φάκελοι των επίδοξων αγοραστών.

  • Ποιοι είναι αυτοί;

Δύο είναι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι. Η νοτιοαφρικάνικη PARAMOUNT και η γερμανική KMW. Τη δεύτερη τη γνωρίζουμε από παλιά, πρόκειται για την εταιρία που έφτιαξε τα άρματα LEOPARD. Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για το ξεπούλημα 11 μεγάλων δεξιοτίμονων φορτηγών, των οικοπέδων και των ανταλλακτικών.

Τιμή εκκίνησης για το εργοστάσιο ορίστηκε στα 10 εκ. ευρώ, πρόκειται για εξευτελιστικό ποσό, τιμή εξευτελιστική αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος, τις εγκαταστάσεις και τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρίας. Η τιμή εκκίνησης για τα ανταλλακτικά αναμένεται να είναι 5 εκ., τιμή πολύ κατώτερη από τα κοστολογημένα αποθέματα της ΕΛΒΟ.

Την ίδια στιγμή, και οι δύο επίδοξοι αγοραστές θέλουν το δημόσιο να είναι μέτοχος, όχι βέβαια πλειοψηφικός, ώστε να το κρατήσουν ως πελάτη στις μελλοντικές παραγγελίες που θα είναι μεγάλες. Αρκεί να πούμε ότι ο στόλος των λεωφορείων, τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Αθήνας, που σε μεγάλο βαθμό κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιό μας, θα έπρεπε να είχε ανανεωθεί εδώ και χρόνια και δεν γίνεται για λόγους οικονομίας. Ο αγοραστής δηλαδή θα έχει άμεσα παραγγελίες αξίας πολλαπλάσιας του τιμήματος εξαγοράς της ΕΛΒΟ.

  • Η κυβέρνηση τι κάνει; Θυμόμαστε τις προεκλογικές υποσχέσεις για φρένο στο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ λόγω εθνικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι κάνει παντού, ξεπουλάει έχοντας ενδώσει στις ορέξεις των τοκογλύφων και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, ξεπουλάει την ΕΛΒΟ δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοροϊδία που έχουμε εισπράξει από κυβέρνηση. Η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα μέχρι το 2008, έγινε ελλειμματική με τεχνητό τρόπο, ώστε να δοθεί τζάμπα.

Αυτή την καταστροφική πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έρχεται η σημερινή συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει με την παράδοση του εργοστασίου στα ιδιωτικά συμφέροντα…

  • Υπάρχει ή υπήρξε ποτέ αυτοδιαχείριση στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ, στη Θεσσαλονίκη;

Όχι, ποτέ. Η διοίκηση ασκείται από τον εκκαθαριστή, την γνωστή πολυεθνική ERNST & YOUNG. Απλά, ο εκκαθαριστής δεν ασχολείται ιδιαίτερα μαζί μας, μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία. Έτσι εμείς συνεχίζουμε την παραγωγή, στο βαθμό που μπορούμε, ώστε να κρατήσουμε την ΕΛΒΟ ανοιχτή.

  • Πώς επιβιώνετε;

Είχαμε την τύχη να δοθούν στην επιχείρηση 7,2 εκ. ευρώ που χρωστούσε το ελληνικό δημόσιο από την περίοδο 2005-2006. Με αυτά τα χρήματα επιβιώνουμε, όμως η ρευστότητα στα ταμεία της ΕΛΒΟ θα εξαντληθεί στους επόμενους δύο μήνες.

  • Θα μας πεις δυο λόγια για την συνδικαλιστική παράταξη της οποίας είσαι μέλος; Ποιοι είναι οι συσχετισμοί στο σωματείο; Υπάρχει συντονισμός με τους εργαζομένους των ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ;

Είμαι μέλος της «Πρωτοβουλίας για την Ενότητα των εργαζομένων» στην ΕΛΒΟ. Είμαστε μια παράταξη η οποία προέκυψε από τους αντιμνημονιακούς αγώνες των πλατειών το 2011, στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι με διαφορετική πολιτική καταγωγή, που όμως μας έχει ενώσει η πεποίθηση πως το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ θα είναι έγκλημα απέναντι στον ελληνικό λαό.

Στο σωματείο μας συμμετέχουν 310 περίπου εργαζόμενοι, σε σύνολο 336. Το 7μελές μας διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από 3 μέλη της ΠΑΣΚΕ, 1 της ΔΑΚΕ, 1 του ΠΑΜΕ και 2 δικούς μας. Ιδιαίτερος συντονισμός με τις άλλες επιχειρήσεις δεν υπάρχει, μόνο με εργαζόμενους και κάποιες παρατάξεις από το εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο και της ΕΑΒ υπάρχει συναντίληψη.

Έχουμε πετύχει βέβαια να κυριαρχήσει το αίτημά μας για ενιαίο δημόσιο φορέα της αμυντικής βιομηχανίας, που να μπορεί, όπως και στο παρελθόν, να παράγει τα πάντα, πρέπει να πούμε όμως ότι ο στόχος αυτός δεν παλεύεται από το κοινό προεδρείο ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

  • Ποιο είναι το κλίμα στους εργαζόμενους;

Είναι λογικό να υπάρχει κλίμα απογοήτευσης. Όλοι μας έχουμε επείγουσες βιοποριστικές ανάγκες. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, μας θλίβει η εικόνα της επιχείρησης. Θυμόμαστε πως το όχι και τόσο μακρινό 2000, στο εργοστάσιο δούλευαν 1.200 εργαζόμενοι με διπλοβάρδιες. Όμως δεν το βάζουμε κάτω.

  • Στα μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε η είδηση πως προχωρήσατε σε κατάληψη του εργοστασίου στις 9 Ιουνίου προκειμένου να ακυρωθεί η συνέλευση των μετόχων και να μην προχωρήσει το ξεπούλημα. Τι ακριβώς συνέβη;

Δεν έγινε καμία κατάληψη, απλά αποκλεισμός της πύλης ώστε ακριβώς να παρεμποδιστεί η είσοδος των μετόχων και να μην πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνέλευσή τους που θα επικύρωνε το ξεπούλημα μέσω της αλλαγής της έδρας της επιχείρησης.

Όμως, μιας και το θέτετε, αυτή ακριβώς είναι η πρόταση της δικής μας παράταξης: ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Πρέπει να σας πως η θέση μας αυτή είχε απήχηση και σε συναδέλφους άλλων παρατάξεων, δυστυχώς όμως δεν πέρασε.

Ως παράταξη έχουμε προχωρήσει και σε άλλες δράσεις προκειμένου να ενημερώσουμε την κοινωνία για το έγκλημα που πάει να συμβεί. Ανάμεσα στα άλλα, οι συνάδελφοι της παράταξης κάναμε συμβολική κατάληψη στο Λευκό Πύργο αναρτώντας πανό 40 τ.μ., μοιράσαμε αρκετές φορές ενημερωτικό υλικό στα διόδια Μαλγάρων και πραγματοποιήσαμε δράσεις ενημέρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους.

Συμμετέχουμε σε όλες τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, στο συντονισμό πρωτοβάθμιων Σωματείων και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας, το παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε.

  • Έχετε κάποια στήριξη από τα κόμματα της αριστεράς;

Η ΛΑ.Ε. και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας στηρίζουν, επικοινωνούν τακτικά μαζί μας. Τους ευχαριστούμε, όπως επίσης και το ΞΕΚΙΝΗΜΑ για τη στήριξη. Είναι πολύτιμο για μας να έχουμε ένα βήμα παρέμβασης στην κοινωνία.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα