«Ξ» Θεσ/νίκης: ΕΛΒΟ – Να φύγει τώρα ο εκκαθαριστής!

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί προκήρυξη της οργάνωσης του «Ξ» στην Θεσσαλονίκη, η οποία μοιράστηκε σήμερα (19/3) στα εργοστάσιο της EΛΒΟ.

ΕΛΒΟ: Να φύγει τώρα ο εκκαθαριστής!
Επαναλειτουργία του εργοστασίου για να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας!

Με τις εκλογές της 25ης του Γενάρη έφυγαν από την κυβέρνηση όλοι αυτοί που με κάθε τρόπο είχαν χαντακώσει την ΕΛΒΟ. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα κόμματα που τις στήριζαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κτλ) ευθύνονται για την απαξίωση της ΕΛΒΟ, για το πλιάτσικο που έγινε τόσο καιρό από τον ιδιωτικό τομέα σε βάρος του δημοσίου, και για την κακοδιαχείριση που υπήρχε.

Η νέα κυβέρνηση προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την επαναλειτουργία του εργοστασίου κάτω από νέες συνθήκες. Πρέπει να εφαρμοστεί αυτή η δέσμευση χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η ΕΛΒΟ είναι μια εταιρία που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά αν ενταχτεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Άμεσα βήματα

Για να γίνει αυτό πρέπει άμεσα:

  • Να φύγει ο εκκαθαριστής. Ήταν διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση για να ξεπουλήσει την εταιρία, δεν έχει πια καμιά δουλειά να κάνει!
  • Να δοθεί εντολή σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς να κάνουν συμβάσεις με την ΕΛΒΟ για τα οχήματα τους. Έτσι και το εργοστάσιο θα έχει δουλειά και το δημόσιο θα βγει κερδισμένο. Αυτό αφορά απορριμματοφόρα, ασθενοφόρα, λεωφορεία, κτλ και πρέπει να περιλαμβάνει και την επισκευή τους.
  • Να οριστεί άμεσα νέα διοίκηση για να μπορέσει η εταιρία να λειτουργήσει κανονικά. Για να αποφευχθεί η κακοδιαχείριση και η διαφθορά του παρελθόντος πρέπει να υπάρξει αποφασιστική συμμετοχή άμεσα εκπροσώπων των εργαζομένων που να εκλέγονται από τη βάση στη διοίκηση. Πρέπει να υπάρξει επίσης συμμετοχή των αντίστοιχων κοινωνικών φορέων που θα έχουν σχέση με την παραγωγή της ΕΛΒΟ (εργαζόμενοι ΕΚΑΒ για τα ασθενοφόρα, οδηγοί των Δήμων για τα απορριμματοφόρα, κτλ) ώστε να υπάρχει σύνδεση με αυτούς που χρησιμοποιούν τα οχήματα και να παράγεται το καλύτερο δυνατό προϊόν.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στο εργοστάσιο να παράξει και εμπορικά οχήματα

  • Να ακυρώσει το ελληνικό κράτος τις σκανδαλώδεις και πολυέξοδες συμβάσεις με τα πολυεθνικά λόμπι της στρατιωτικής βιομηχανίας και να αναλάβει η ΕΛΒΟ να καλύψει τις όποιες ανάγκες σε τέτοια οχήματα


Να περιμένουμε;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ότι θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του ελληνικού κεφαλαίου που λυμαίνονται τη βιομηχανία εδώ και χρόνια. Ότι θα αντιστρέψει την καταστροφή που έκαναν τα μνημόνια στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να πάρει στα χέρια της τις μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, δημιουργώντας ένα μοχλό ανάπτυξης και παρέμβασης στην οικονομία (πάντα βέβαια με σεβασμό στο περιβάλλον). Η ΕΛΒΟ μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε μια τέτοια διαδικασία που όχι μόνο μπορεί να θέσει τις βάσεις για την έξοδο από την κρίση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες γενικότερης ανατροπής στον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία και κατά συνέπεια η κοινωνία.

Το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε τέτοια μέτρα δεν είναι δεδομένο. Από την μία υπάρχουν οι προεκλογικές της διακηρύξεις, από την άλλη όμως βλέπουμε ότι υπάρχει μια υποχώρηση προς τις απαιτήσεις της Τρόικα (ή αλλιώς «Θεσμοί»).

Οι εργαζόμενοι πρέπει να κινητοποιηθούμε και να πιέσουμε να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Αν απλά περιμένουμε, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει οπισθοχώρηση. Γιατί; Αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να πιέσουμε για λύση θα υπάρξουν συμφέροντα από την άλλη πλευρά που θα πιέζουν να βρεθεί λύση προς το δικό τους συμφέρον. Και αξιοποιώντας την στενότητα στην οποία είναι η κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας που υπογράφηκε στο Eurogroup θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν έστω για κάποια «ενδιάμεση» λύση που θα επιτρέψει πιθανά σε κάποια αρπακτικά να ξαναμπούν στην ΕΛΒΟ. Ή, φυσικά, μπορεί να πιέσουν να μην επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο κανονικά ώστε κάποια στιγμή λόγω έλλειψης ρευστότητας να ξανατεθεί το θέμα του κλεισίματος στο τραπέζι.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε δυναμικά και να διεκδικήσουμε την κανονική επαναλειτουργία, τον επανεξοπλισμό και την αναβάθμιση του εργοστασίου.

Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τα δικαιώματα μας, πρέπει να παλέψουμε για να τα κατακτήσουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα