Στον αέρα πάλι η ΕΛΒΟ! Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί!

 

 

 


Προκήρυξη της οργάνωσης του «Ξ» στη Θεσ/νίκη

Ανοιχτό το παράθυρο της ιδιωτικοποίησης για την ΕΛΒΟ αφήνει το Υπουργείο Οικονομικών, ο εκκαθαριστής προσπαθεί να ολοκληρώσει το ξεπούλημα και οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν πάλι απλήρωτοι!

Αντί αυτή η πολύ σημαντική βιομηχανία να βρίσκεται στην αιχμή των προσπαθειών της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μένει αδρανής!

 

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης 

Ενώ έχουν περάσει πάνω από 4 μήνες με εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία σαφώς έχει δεσμευτεί ότι

  • θα «αποκαταστήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΛΒΟ», ότι 
  • η ΕΛΒΟ θα λειτουργήσει «υπό δημόσιο έλεγχο» και ότι 
  • «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανακτήσει αυτές τις επιχειρήσεις»

η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Ο «ειδικός εκκαθαριστής» της Ernst & Young δεν έχει εκδιωχθεί και δεν έχει οριστεί νέα διοίκηση ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο.

 

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σε πρόσφατη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Δ. Μάρδα, αφέθηκε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση ενός μέρους του μετοχικού κεφαλαίου (30%) και ίσως και του μάνατζμεντ!

 

Αυτό αποτελεί πλήρη ανατροπή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά παίζεται και ένα βρώμικο παιχνίδι με δημοσιεύματα και διαδόσεις και είναι φανερό ότι υπάρχει μια σύγκρουση διαφορετικών συμφερόντων για το ποιος θα βάλει χέρι σε αυτή την πολύ σημαντική βιομηχανία!

Γιατί δεν περνάει η ΕΛΒΟ στα χέρια του δημοσίου;

Γιατί δεν εφαρμόζονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης; Το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά που χρειάζονται για να εξοφληθούν τα χρέη της εταιρίας (υπολογίζονται σε 100 εκατ. €).

 

Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάει άμεσα λογιστικός έλεγχος στις προηγούμενες διοικήσεις για να φανεί ποιος ευθύνεται για αυτά τα χρέη; Να ανοίξουν τα βιβλία και να φανεί τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αν βρεθεί ότι ο Μυτιληναίος είχε ανάμιξη σε κατασπατάληση της περιουσίας της ΕΛΒΟ πρέπει να γίνει άμεσα κατάσχεση της περιουσίας του.

 

Τα 100 εκατομμύρια γιατί δεν μπορούν να βρεθούν για την ΕΛΒΟ και βρίσκονται μέσα σε μια νύχτα για να πληρωθούν οι δόσεις στους δανειστές;

 

Η κυβέρνηση διαρκώς υποχωρεί στις πιέσεις των «Θεσμών» και προκαλεί αιμορραγία στην ελληνική οικονομία, αφαιρώντας ποσά που θα μπορούσαν να βάλουν μπρος τις μηχανές. Αυτό πρέπει να σταματήσει!

 

Εξάλλου, αν ξεκινήσει να λειτουργεί το εργοστάσιο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την οικονομία, αλλά και το κράτος, που μπορεί να φτιάχνει και να επισκευάζει πολλά από τα οχήματα του στην ΕΛΒΟ σε χαμηλές τιμές (λεωφορεία, απορριμματοφόρα, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, βαριά οχήματα, τραμ, κτλ).

 

Το πέρασμα της ΕΛΒΟ σε δημόσια ιδιοκτησία πρέπει να γίνει άμεσα για να σταματήσουν να πετάνε πάνω από το εργοστάσιο διάφορα κοράκια που θέλουν να τραφούν με τις σάρκες της.

 

Και ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει άλλη διαφθορά είναι η αποφασιστική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στη διοίκηση της εταιρίας, στην κατεύθυνση του εργατικού ελέγχου και της εργατικής διαχείρισης.

Χρειάζεται άμεσα λύση!

Όπως και με το ποδήλατο, ότι δεν προχωράει κάποια στιγμή πέφτει. Αν παραμείνει στάσιμη η κατάσταση θα ξεκινήσουν διάφορα παπαγαλάκια να λένε «γιατί τους πληρώνουμε αφού κάθονται», θα αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση, κτλ.

 

Ένα τέτοιο σενάριο περιμένουν προφανώς διάφοροι ιδιώτες για να παρουσιαστούν σαν σωτήρες που θα βάλουν το κεφάλαιο για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρία. Οι εργαζόμενοι όμως και η κοινωνία έχουν ήδη την εμπειρία για το τι σημαίνει «ιδιωτική πρωτοβουλία» στην ΕΛΒΟ από την περίοδο Μυτιληναίου: συρρίκνωση, παρακμή, μπίζνες μόνο για κερδοφορία. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε από αυτή την άθλια ξαναζεσταμένη σούπα!

 

Χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες για να ανοίξει το θέμα στην κοινωνία!

 

Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης για τις δυνατότητες της ΕΛΒΟ και τον ρόλο που μπορεί να παίξει στον παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής!

 

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση: συμφωνεί με τη λογική του ΥΠΟΙΚ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης;

 

Η ηγεσία του Σωματείου Εργαζομένων έχει ευθύνη να οργανώσει τον αγώνα για να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση και να υπάρξει λύση υπέρ των εργαζομένων!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα