Array

Τμήμα νεογέννητων νοσοκομείου παίδων Π. & Α. Κυριακού:Κινητοποιήσεις ενάντια στην έλλειψη προσωπικού

Εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες οι εργαζόμενοι στο τμήμα νεογέννητων του νοσοκομείου παίδων Α. & Π. Κυριακού βρίσκονται σε κινητοποιήσεις λόγω της μεγάλης έλλειψη του προσωπικού. Οι κινητοποιήσεις έχουν απλωθεί σε όλο το νοσοκομείο με μαζικές συνελεύσεις των εργαζομένων και 2ωρες στάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων.

Ακολουθεί συνέντευξη με τις εργαζόμενες στο τμήμα νεογέννητων Κική Πούλιου και Βίκυ Ραφτογιάννη που πάρθηκε στις 31/1 μετά τη λήξη της συνέλευσης των εργαζομένων που αποφάσισε την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

***

Ποιο είναι το πρόβλημα στο τμήμα σας και από πότε υπάρχει;

Κική: Το πρόβλημα είναι η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού η οποία υπάρχει εδώ και 2 χρόνια αλλά εντάθηκε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΠΟΥ (παγκόσμιος οργανισμός υγείας) και της περιγεννητικής επιτροπής του ΚΕΣΥ (κεντρικό συμβούλιο υγείας), θα έπρεπε να είμαστε 72 νοσηλευτές για τη δύναμη του τμήματος (30 νεογνά) αλλά σήμερα είμαστε 29. Από αυτούς μόνο 26 κάνουμε βάρδιες. Οι αναλογίες σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ είναι 1 νοσηλευτής ανά διασωληνωμένο νεογνό ή κρεβάτι ΜΕΘ και εμείς φτάνουμε να δουλεύουμε στη νυχτερινή βάρδια μέχρι 1 προς 11.

Δουλεύουμε σε συνθήκες εξοντωτικής εντατικοποίησης και παραβιάζονται καθημερινά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Κάνουμε διπλοβάρδιες, από απόγευμα πρωί, και από πρωί νύχτα και με ένα ρεπό την εβδομάδα. Με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και να παρέχουμε ασφαλή φροντίδα στα νεογνά.

Δεν υπάρχουν κίνητρα για να μείνουν άτομα στη μονάδα ούτε για να έρθουν νέα. Στο δημόσιο, το επίδομα ΜΕΘ (μονάδα εντατικής θεραπείας) είναι γύρω στα 15 ευρώ ενώ στα ιδιωτικά νοσοκομεία φτάνει τα 150 ευρώ. Την ίδια στιγμή προσωπικό δεν έρχεται. Όσοι προσλαμβάνονται είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις, και αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιος νέος νοσηλευτής χρειάζεται 6 μήνες για να εκπαιδευτεί στη μονάδα, μόλις ξεκινήσει να δουλεύει κανονικά τελειώνει η σύμβαση του!

Βίκυ: Επίσης αρκετό από το προσωπικό που έρχεται είναι με τα προγράμματα stage που σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με 400 ευρώ και χωρίς ασφάλιση ενώ την ίδια στιγμή δεν κάνουν νύχτες και Σαββατοκύριακα και έτσι δε βοηθιέται το μόνιμο προσωπικό.

Βέβαια το πρόβλημα του προσωπικού δεν είναι μόνο στο τμήμα μας αλλά σε όλο το νοσοκομείο (και σε πανελλαδική κλίμακα). Από όλες τις υποσχέσεις που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα για πρόσληψη προσωπικού από το υπουργείο δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα, ενώ οι 1600 μόνιμοι νοσηλευτές που ανακοίνωσε ο Αβραμόπουλος είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Πως ξεκίνησαν οι τελευταίες κινητοποιήσεις;

Κική: Μετά τα Χριστούγεννα η κατάσταση στο τμήμα δεν πήγαινε άλλο. Αφού κάναμε ένα έγγραφο προς τη διοίκηση του νοσοκομείου στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στο σωματείο των εργαζομένων. Έγιναν συνελεύσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου γιατί όπως είπαμε το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο δικό μας τμήμα. Η 1η συνέλευση ήταν πολύ μαζική με πάνω από 100 εργαζόμενους παρόντες. Αποφασίστηκαν 2ωρες κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τρεις ημέρες την εβδομάδα, οι οποίες είχαν επιτυχία. Επίσης μοιράστηκε προς τους γονείς των παιδιών που βρίσκονται στο νοσοκομείο ανακοίνωση του σωματείου η οποία γράφτηκε από τις εργαζόμενες στο τμήμα μας και εξηγούσε την κατάσταση. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν για δύο εβδομάδες μέχρι σήμερα.

Το θέμα πήρε αρκετή έκταση στα ΜΜΕ και ο Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να αναγνωρίσει δημόσια το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο μας.

Υπήρχε κάποια εξέλιξη με τις κινητοποιήσεις;

Βικυ: Κατ’ αρχήν η διοίκηση του νοσοκομείου πήρε απόφαση να μειώσει τη δύναμη του τμήματος, αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί γιατί έχει παραπεμφθεί στη Ά ΔΥΠΕ () και το ΣΟΤΥ (Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας) για έγκριση. Επί της ουσίας, αυτό το έκαναν για να καθυστερήσουν την εφαρμογή της απόφασης.

Η απόφαση αυτή πέρασε εύκολα από το ΔΣ του νοσοκομείου;

Κική: Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος που καταψήφισε την πρόταση στο ΔΣ ήταν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων με το επιχείρημα ότι έτσι σπρώχνεται ο κόσμος προς την ιδιωτική υγεία. Είναι απαράδεκτο ο εκπρόσωπος μας να καταψηφίζει τις προτάσεις μας στο ΔΣ. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι λύση είναι η πρόσληψη προσωπικού και όχι η μείωση της δύναμης αλλά αν αυτό δε γίνει τώρα σημαίνει να συνεχίσει το τμήμα να δουλεύει με τις απαράδεκτες συνθήκες που περιγράψαμε και να είναι σε κίνδυνο τα παιδιά.

Βίκυ: Επιπλέον ο εν λόγω εκπρόσωπος πριν από 2 χρόνια που το νοσοκομείο έκανε συμβάσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για κρεβάτια ΜΕΘ δεν είχε διαφωνήσει καθόλου στο ΔΣ. Όλα αυτά τα είπαμε στη συνέλευση μπροστά σε όλους τους εργαζόμενους. Περιττό να πούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι συμφώνησαν μ’ αυτά που είπαμε.

Σήμερα είχατε συνέλευση. Πώς προχωράτε από δω και πέρα;

Κική: Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με τη μορφή των δίωρων στάσεων εργασίας Τετάρτη και Παρασκευή που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο. Επίσης θα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου και στη Ά ΔΥΠΕ. Ακόμη αποφασίσαμε να γίνονται δωρεάν οι εξετάσεις των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία τις μέρες των κινητοποιήσεων.

Βίκυ: Είναι ακόμα χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι έκαναν κριτική στην ΠΟΕΔΗΝ για την απουσία της όταν πάρθηκαν μια σειρά μέτρα που χειροτέρευαν τη ζωή μας.

Ένα βασικό ζήτημα που βάλαμε είναι να ανοίξει το θέμα της έλλειψης προσωπικού σε όλο το νοσοκομείο όπου υπάρχουν παρόμοια προβλήματα. Πχ στις πανεπιστημιακές κλινικές υπάρχει επίσης μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι εργαζόμενοι δουλεύουν με 2 και 3 νύχτες τη βδομάδα και με βάρδιες χωρίς τα απαραίτητα διαστήματα μεταξύ τους (12 ώρες ανάμεσα σε 2 βάρδιες) γεγονός που δεν εντατικοποιεί απλά τη δουλειά αλλά είναι και παράνομο.

Κική: Τέλος αποφασίσαμε να γίνουν προσπάθειες συντονισμού με τα διπλανά νοσοκομεία (Αγία Σοφία και Λαϊκό) για κοινές κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση να γίνει κοινή συγκέντρωση σε 10 ημέρες.

Ποια ήταν η στάση του σωματείου σε όλα αυτά;

Κική: Το σωματείο μας έχει 9 μέλη. 6 ΠΑΣΚΕ, 1 ΔΑΚΕ, 1 ΠΑΜΕ – ΚΚΕ και 1 που στηρίζεται από συσπήρωση αριστερών δυνάμεων.

Μπορεί να κινήθηκε σε όλη αυτή την ιστορία αλλά έχει μία σειρά από προβλήματα. Κατ’ αρχήν ο ρόλος ενός σωματείου δεν είναι να κινητοποιείται όταν οι εργαζόμενοι «φτάνουν στο αμήν» και ξεκινούν μόνοι τους κινητοποιήσεις αλλά να μπαίνει μπροστά και να ανοίγει αυτό τα ζητήματα.

Για παράδειγμα στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου που υπάρχει πρόβλημα προσωπικού το σωματείο δεν έχει κάνει τίποτα. Επιπλέον το σωματείο έπρεπε να έχει ανοίξει όλα τα ζητήματα από την 1η μέρα της θητείας του και επίσης να πάρει πρωτοβουλίες για επαφές με τα άλλα γειτονικά νοσοκομεία ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός.

Βίκυ: Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν στο σωματείο πλειοψηφία έχει η ΠΑΣΚΕ που στήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά. Χρειάζεται να κινηθούμε εμείς οι εργαζόμενοι από τα κάτω για να γίνουν πράγματα στο νοσοκομείο.

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα