Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύουν στη διεύθυνση εξυπηρέτησης πελατών της Vodafone έχουν μεταφερθεί σε θυγατρικές, ή σε συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Adecco/Atlas, η οποία απέστειλε τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή από τους εργαζόμενους με σκοπό, όπως ισχυρίζονται, να αποτυπώσουν την αύξηση του βασικού μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Μόνο που αποδέκτες των συμβάσεων αυτών ήταν αποκλειστικά οι παλαιότεροι εργαζόμενοι και όχι όσοι εργάζονται για λιγότερα από 3 χρόνια. Όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) Vodafone, διαβάζοντας τις νέες ατομικές συμβάσεις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι ως ημερομηνία αρχικής πρόσληψης δεν αναφέρεται η πραγματική, αλλά η τωρινή. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι να παρακάμπτεται η προϋπηρεσία τους, κάτι που θα έχει και μισθολογικές επιπτώσεις.
Διαβάστε στη συνέχεια συνέντευξη με τον σ. Βαγγέλη Κολτσίδη, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα στο Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Panafon.
- Βαγγέλη, τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν στη δημοσιότητα οι προσπάθειες των εργολαβικών εταιρειών Adecco και Atlas για ατομικές συμβάσεις εργασίας στη Vodafone. Θέλεις να μας περιγράψεις τι συνέβη;
Αυτό που συνέβη είναι ότι οι δύο εταιρείες, οι οποίες ενοικιάζουν εργαζόμενο προσωπικό στην Vodafone, έστειλαν ατομικές συμβάσεις προς τους εργαζόμενους. Στις συμβάσεις όμως δεν αναγραφόταν ότι αποτελούν συνέχεια της αρχικής σύμβασης, αλλά είχαν ως ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Οι τροποποιητικές συμβάσεις πρέπει να αναφέρουν ότι αποτελούν συνέχεια της προηγούμενης σύμβασης ώστε να κατοχυρώνεται η προϋπηρεσία των εργαζόμενων και να αποτυπώνεται εγγράφως όλο το ιστορικό της εργασιακής σχέσης εργοδότη-εργαζόμενου από το οποίο πηγάζουν και οι αποδοχές τους.
- Η εταιρεία λέει ότι οι νέες συμβάσεις γίνονται για να συμπεριληφθεί η –πενιχρή– αύξηση 2% στον βασικό μισθό, που ισχύει από τις αρχές του 2022. Τι ισχύει;
Αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία της εταιρείας, η οποία είναι εντελώς προσχηματική.
Στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων που δουλεύουν περισσότερο από 3 χρόνια στην ίδια εταιρεία. Ο λόγος προφανώς που το κάνει είναι για να ισοσταθμίσει τις μισθολογικές αυξήσεις στις οποίες υποχρεούται να προχωρήσει μετά την αύξηση του βασικού μισθού από την κυβέρνηση.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι νέες συμβάσεις εστάλησαν μόνο στους παλαιότερους εργαζόμενους και όχι σε αυτούς που εργάζονται για λιγότερα από 3 χρόνια.
- Ποιες ήταν οι κινήσεις των εργαζομένων και των σωματείων που υπάρχουν στον χώρο;
Οι εργαζόμενοι επικοινώνησαν με τα σωματεία τους προκειμένου να εξετάσουν μαζί τις νέες συμβάσεις και να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώμες. Εκεί διαπίστωσαν όλες τις παραπάνω παρατυπίες των διοικήσεων και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των συναδέλφων τους.
Παρότι οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ήρθαν σε επικοινωνία τόσο με την διοίκηση της Vodafone όσο και με την εταιρεία Adecco και τους ενημέρωσαν ότι πρέπει να αλλάξουν τις συμβάσεις (διαφορετικά θα προσφύγουν με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Υπουργείο Εργασίας) οι διοικήσεις, ενώ αρχικά είπαν ότι θα το εξετάσουν, τελικά δεν έκαναν καμία απολύτως ενέργεια.
Το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone – Panafon ενημέρωσε εξαρχής τους εργαζόμενους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι και δεν πρέπει να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις. Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελία και εξέδωσε δελτίο τύπου ώστε να γνωστοποιήσει σε όλους τις απαράδεκτες και αντεργατικές ενέργειες των εταιρειών αυτών, στις οποίες καταφεύγουν, προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα που δικαιούνται εργαζόμενοι των 650 ευρώ.
Μετά την δημοσιοποίηση του δελτίου τύπου ήρθε σε επαφή με το σωματείο η βουλεύτρια στην Α’ Αθηνών του ΜΕΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου ώστε να πληροφορηθεί καλύτερα για το γεγονός. Στις 25 Ιανουαρίου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη με θέμα: «Καταγγελία ότι ασκούνται πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας χωρίς την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε ενοικιαζόμενο προσωπικό στη Vodafone, που εργάζεται περισσότερο από 3 έτη μέσω της Adecco/Atlas.». Αναμένουνε ακόμη να ακούσουμε την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού.
- Δεν είναι μεμονωμένο το παραπάνω γεγονός στη Vodafone. Εργοδότες σε μια σειρά χώρους έχουν προχωρήσει σε ανάλογες επιθέσεις. Από που θεωρείς ότι πηγάζει αυτό και τι πρέπει να κάνει το εργατικό κίνημα;
Δυστυχώς για όλους εμάς τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, οι μεγαλοεργοδότες και οι μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι έχουν την εύνοια της κυβέρνησης, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον τελευταίο εργασιακό νόμο Χατζηδάκη.
Ο νόμος Χατζηδάκη νομιμοποίησε όλες τις παράνομες πρακτικές των εργοδοτών τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος των εργαζόμενων, υποβάθμισε τις ελεγκτικές αρχές (όπως την Επιθεώρηση Εργασίας) και έδωσε το δικαίωμα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να αυξήσουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους ώστε να διασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τους ίδιους.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους και να συνεργαστούν μεταξύ τους, βγαίνοντας από την κοινωνική απομόνωση στην οποία τους περιορίζει το καθεστώς τηλεργασίας.
Να δημιουργήσουν επιτροπές και σωματεία στους χώρους εργασίας (στους οποίους δεν υπάρχουν). Αλλά και να προσπαθήσουν να πάρουν τα υπάρχοντα σωματεία από τα χέρια των γραφειοκρατών συνδικαλιστών, που αποτελούν την πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς αυτοί υπονομεύουν τον ρόλο τους και απαξιώνουν τους συλλογικούς αγώνες.
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία έναν πιο ισχυρό αντίπαλο είναι να ενώσουμε ως εργαζόμενοι τις δυνάμεις μας. Να δημιουργήσουμε δηλαδή συλλογικούς φορείς, μαχητικά σωματεία βάσης, τα οποία θα λειτουργούν δημοκρατικά και θα ολοκληρώνουν τις διεκδικήσεις τους μόνο όταν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων.
Για να έχουν αποτέλεσμα τα παραπάνω, το εργατικό κίνημα χρειάζεται να είναι ενωτικό, αγωνιστικό με προωθημένα αιτήματα και να διευρύνει συνεχώς τα μέτωπα συνεργασίας του προκειμένου να συνεχίσει να σημειώνει (μικρές αλλά πολύ σημαντικές) νίκες, όπως τη μεγάλη επιτυχία του αγώνα στην efood, αλλά και της απεργίας στην Cosco.