Οι κυβερνητικές πολιτικές βλάπτουν σοβαρά τους εργαζόμενους

Συμβασιούχες καθαρίστριες σε ομηρεία διαρκείας

Μετά από 18 χρόνια δουλειάς σε εφορίες, τελωνεία και υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών 115 γυναίκες απειλούνται να βρεθούν στην ανεργία.

Πρόκειται για συμβασιούχες καθαρίστριες οι οποίες δηλώνουν «απελπισμένες και αγανακτισμένες» καθώς μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου το κράτος αρνείται την ανανέωσή τους και την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Το φαινόμενο των συνεχόμενων προσωρινών συμβάσεων, ακολουθούμενο από ένα υποχρεωτικό διάστημα ανεργίας και (στην καλύτερη περίπτωση) επαναπρόσληψη για μερικούς ακόμη μήνες είναι διαχρονικό στο ελληνικό δημόσιο.

Τα τελευταία χρόνια η εργασιακή ανασφάλεια έχει γίνει κανόνας με τις κυβερνήσεις να κρύβονται πίσω από τη νομοθεσία, όπως την συνταγματική απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Πριν από δύο μήνες 60 συμβασιούχες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ζουν στα όρια της φτώχειας,[1] δικαιώθηκαν από το δικαστήριο παραμένοντας με προσωρινή διαταγή στον χώρο εργασίας τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα και σε άλλες επισφαλούς εργαζόμενες ή άνεργες συμβασιούχες. 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το σωματείο εργαζομένων στο Ε.Μ.Σ.Τ. καταγγέλλει την διοίκηση του μουσείου ότι αντί να καλύψει τα οργανικά κενά στα εκδοτήρια εισιτηρίων και στο πωλητήριο του μουσείου με προλήψεις μόνιμου προσωπικού (ή έστω μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ) αναθέτει σε ιδιωτική εταιρεία να βρει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Η διαδικασία που επιλέχτηκε ήταν για άλλη μια φορά αυτή της απευθείας ανάθεσης. Η ιδιωτική εταιρεία θα εισπράξει για 4 μήνες 29.950 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι η διασπάθιση δημοσίου χρήματος συνεχίζεται την ώρα που «προλειαίνεται το έδαφος για νέα οικονομική ασφυξία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».[2]

Το μεγαλύτερο μέρος της φύλαξης του μουσείου έχει ανατεθεί επίσης σε ιδιωτική εργολαβική εταιρεία με συμβασιούχους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και όχι με έμπειρο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό.

Για την ορθή λειτουργία του μουσείου οι εργαζόμενοι ζητούν:

Την κάλυψη όλων των οργανικών κενών με προσωπικό αορίστου χρόνου.

Την αύξηση των οργανικών θέσεων από τις 88, που προβλέπει ο υπάρχων Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, στις 154 ώστε να μπορεί το Μουσείο να λειτουργήσει πλήρως και βασισμένο στο δικό του προσωπικό.

Την υπεράσπιση απέναντι σε κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας που εργάζονται σε καθεστώς ενοικίασης.

Δηλώνουν παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων μέσα στο Ε.Μ.Σ.Τ. και τις ποικίλες μορφές έμμεσης ιδιωτικοποίησης του.

Απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ – ΕΛΤΑ COURIER

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων προχώρησαν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση η οποία συνδυάστηκε με μοτοπορεία προς τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης των ΕΛΤΑ και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.

Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων είναι η κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας και μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου, με κατοχυρωμένα όλα τα νόμιμα εργασιακά δικαιώματα.[3]

Οι διοικήσεις των εταιρειών ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER κρύβονται πίσω από το νομικό οπλοστάσιο που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνοντας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, στον οποίον προσέφυγαν μέσω του σωματείου τους, ότι δεν γνωρίζουν τους εργαζόμενους καθώς έχουν άλλο εργοδότη![4]

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στην τελευταία γενική συνέλευση να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Αττική, σε όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER.[5]

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν την παλαιότερη εταιρεία της χώρας καθώς λειτουργούν κάτω από τον έλεγχο τους κράτους 193 χρόνια.[6]

Τα τελευταία δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία «εξυγίανσης» των ΕΛΤΑ με 2000 εργαζόμενους να βλέπουν την πόρτα της εξόδου μέσω «εθελούσιας» αποχώρησης.

Το ελληνικό δημόσιο χρωστούσε από το 2013 180 εκατομμύρια ευρώ στα ΕΛΤΑ βοηθώντας το νεοφιλελεύθερο αφήγημα των ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων τις οποίες έρχονται να σώσουν στη συνέχεια ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μετά την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, λιμανιών, της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ σειρά φαίνεται να παίρνουν η ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο), τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ (νερό).

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση με τις συνθήκες εργασίας να γίνονται δυσμενέστερες, τα ωράρια εξαντλητικά και τους μισθούς να συρρικνώνονται. Ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρεται προς τους καταναλωτές φθίνει συνεχώς μιας και προτεραιότητα πλέον έχει το μέγιστο κέρδος.

Για να καταφέρουν να προβάλουν ισχυρή αντίσταση οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο τρόπο από την συνεργασία μεταξύ τους δημιουργώντας επιτροπές αγώνα και σωματεία στους χώρους εργασίας τους.

Σωματεία που θα ανήκουν στους ίδιους τους εργαζόμενους, θα ελέγχονται από τη βάση, θα λειτουργούν δημοκρατικά και όχι σωματεία που τα ελέγχουν γραφειοκράτες συνδικαλιστές οι οποίοι ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα και τους αγώνες των εργαζομένων.

Η ευρύτερη δυνατή απήχηση στην κοινωνία και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων όλων των κλάδων, όπως έχουν δείξει και πρόσφατοι αγώνες (κάποιοι από τους οποίους σημείωσαν και νίκες) όπως για παράδειγμα αυτοί σε efood[7] και Cosco,[8] είναι στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να σημειώσουν νίκες οι αγώνες των εργαζομένων.

Η στήριξη στους απεργούς των ΕΛΤΑ από τους εργαζόμενους των εταιρειών ACS, SPEEDEX και DHL αλλά και από σωματεία εργαζομένων σε άλλους κλάδους είναι θετικά σημάδια που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

________________________

[1] efsyn.gr: Αγωνία και ευκαιρία για τις συμβασιούχες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

[2] pandiera.gr: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Υπεργολαβίες αντί για προσλήψεις

[3] 902.gr: 24ωρη απεργία σήμερα για την ενοικιαζόμενη εργασία – Νέα 48ωρη απεργία τον Δεκέμβρη (VIDEO – ΦΩΤΟ)

[4] rizospastis.gr: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ – ΕΛΤΑ COURIER – Απεργούν ενάντια στην «ενοικιαζόμενη» εργασία και την εντατικοποίηση

[5] aftodioikisi.gr: Νέα 48ωρη απεργία στο δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier

[6] businessdaily.gr: ΕΛΤΑ: Φέρνουν ρομπότ, συνεργάζονται με την Amazon και… βλέπουν κέρδη

[7] xekinima.org: Νίκη των εργαζομένων της efood – συμπεράσματα και παρακαταθήκες για όλο το κίνημα

[8] xekinima.org: Cosco: Η εργατική τάξη θρηνεί άλλον έναν νεκρό της και απαντά με απεργίες

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα