ΠΑΣΕ Vodafone: Όχι στις ατομικές συμβάσεις που αφαιρούν την προϋπηρεσία!

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύουν στη διεύθυνση εξυπηρέτησης πελατών της Vodafone έχουν μεταφερθεί σε θυγατρικές, ή σε συνεργαζόμενες εργολαβικές εταιρείες. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Adecco, η οποία απέστειλε τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή από τους εργαζόμενους με σκοπό, όπως ισχυρίζονται, να αποτυπώσουν την αύξηση του βασικού μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση. 
Μόνο που αποδέκτες των συμβάσεων αυτών ήταν αποκλειστικά οι παλαιότεροι εργαζόμενοι και όχι όσοι εργάζονται για λιγότερα από 3 χρόνια. Όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) Vodafone, διαβάζοντας τις νέες ατομικές συμβάσεις οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι ως ημερομηνία αρχικής πρόσληψης δεν αναφέρεται η πραγματική, αλλά η τωρινή. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι να παρακάμπτεται η προϋπηρεσία τους, κάτι που θα έχει και μισθολογικές επιπτώσεις.
Για αυτόν τον λόγο το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone απέστειλε δελτίο τύπου με τη σχετική καταγγελία, πέρα από τις διοικήσεις των εταιρειών, στην Επιθεώρηση Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια.

Πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας χωρίς την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε ενοικιαζόμενο προσωπικό στη Vodafone, που εργάζεται περισσότερο από 3 έτη μέσω της Adecco/Atlas

Καταγγέλλουμε την πρακτική που ακολουθείται σε σημαντικό τμήμα του προσωπικού στη Vodafone προκειμένου να καταπέσει η νόμιμη προϋπηρεσία του και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν.

Συγκεκριμένα, εδώ και περίπου 10 ημέρες εργαζόμενοι που εργάζονται περισσότερο από 3 έτη στη Vodafone ως ενοικιαζόμενο προσωπικό μέσω της εταιρείας Adecco και της Atlas -επίσης προσκείμενη στον όμιλο Adecco- δέχονται πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας χωρίς την αναγνώριση της νόμιμης προϋπηρεσίας τους. Η μόνη χρονική ένδειξη που αναγράφεται είναι πως η ατομική σύμβαση εργασίας ισχύει από 1/1/2022.

Οι σύγχρονοι εκμεταλλευτές της εταιρείας Adecco για να «βγάλουν τα σπασμένα» της κατά τ’ άλλα φουσκωμένης τσέπης τους, απ’ αυτή την πενιχρή αύξηση του βασικού μισθού -13 ευρώ με τις κρατήσεις– καταργούν τις τριετίες, δηλαδή την προϋπηρεσία, σε συναδέλφους μάλιστα που αμείβονται με μισθούς των 650 ευρώ. Θυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια περίπου, το Σωματείο μας, είχε καταγγείλει την εταιρεία Ιnfoassist, όταν διαπίστωσε πως σε δεκάδες εργαζόμενους δεν είχε «κολλήσει» ένσημα αρκετών μηνών. Αυτές οι πρακτικές προφανώς εφαρμόζονται με την ανοχή της Vodafone, που έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Μετά την αρχική καταγγελία μας και την αποκάλυψη της μεθόδευσης στους συναδέλφους, οι υπεύθυνοι της Adecco τους ενημέρωσαν προσχηματικά, πως δεν επιθυμούν να θίξουν τα δικαιώματά τους και την προϋπηρεσία τους και η νέα σύμβαση δόθηκε για την αποτύπωση της αύξησης-κοροϊδίας που έχει δώσει πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, στα αιτήματα των συναδέλφων να αναγράφεται η ημερομηνία πρόσληψης απαντούν αρνητικά.

Σημειώνουμε πως οι κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις έχουν αποσταλεί μόνο σε εργαζόμενους που εργάζονται για περισσότερο από 3 έτη, γεγονός που καταδεικνύει τη στόχευση και την υποκρισία της εργοδοτικής πλευράς.

Αλγεινή εντύπωση και αρκετά ερωτηματικά προκαλεί και η στάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην εταιρεία Vodafone που προχώρησε στις 21/1/22 σε καθησυχαστική ανακοίνωση προς τους εργαζομένους, κάνοντας επίκληση απάντησης της εργοδοσίας, όπου η τελευταία επαναλαμβάνει πως δεν επιθυμεί να θίξει τα δικαιώματα των συναδέλφων, αλλά ταυτόχρονα δεν προχωρά σε καμία αλλαγή στη διατύπωση των συμβάσεων.

Σχετική ενημέρωση αποστείλαμε στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και στο Υπουργείο Εργασίας.

Αυτονόητα καλούμε κάθε συνάδελφο να μην υπογράψει τις συγκεκριμένες ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Η απουσία ελέγχων και η ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη έχει αποθρασύνει τους εργοδότες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Για αυτές τις εξελίξεις και τις πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι καθημερινά ο κρατικός μηχανισμός και η σημερινή κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη. 

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών για να σταματήσουν αυτές οι άθλιες πρακτικές.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον:

[email protected]

Άννα Ασλανίδη (Πρόεδρος) 6951089409

Δημήτριος Χατζηστέλιος (Αντιπρόεδρος) 6941580409

Ζακλίν Γκόρου (Γραμματέας) 6944796105

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα