Συνέντευξη με την Ελ. Κουμάντου: Το επιχείρημα της «μονταζιέρας» καταρρέει στη δίκη της ΧΑ

Εν όψει της επανέναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής το Σεπτέμβρη, το «Ξ» μίλησε με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, που παρακολουθεί τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή. Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος στον 98,4 και μέλος του Golden Dawn Watch. Μας μίλησε για τις τελευταίες αποκαλύψεις στη δικαστική αίθουσα, για τη φάση στην οποία βρίσκεται η δίκη αυτή τη στιγμή, αλλά και για την πρόσφατη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.  

 

  • Ελευθερία, παρακολουθείς συστηματικά τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σε ποια φάση βρίσκεται η δίκη αυτή τη στιγμή;

Η έδρα τους τελευταίους μήνες παρακολούθησε την παρουσίαση ενός μέρους των αναγνωστέων. Των στοιχείων δηλαδή, βίντεο, φωτογραφίες μηνύματα, έγγραφα, που πάνω τους στηρίχτηκαν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί, οι κατηγορίες εναντίον των 69 κατηγορουμένων της δίκης.  

Στο παρελθόν, οι δικηγόροι αλλά και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, όταν αναφέρονταν σε στοιχεία της δικογραφίας που είχαν διαρρεύσει, έκαναν λόγο για «μονταζιέρα», δηλαδή για φωτομοντάζ. Τώρα όμως, δεν είχαν πολλά περιθώρια, καθώς η προέλευση των βίντεο, των μηνυμάτων, κλπ,  ήταν από τα κινητά ή τους σκληρούς δίσκους των ίδιων των κατηγορούμενων. Οι οποίοι προφανώς νιώθοντας σίγουροι ότι δεν κινδυνεύουν, καθώς όλοι ξέρουμε πια ότι απολάμβαναν ασυλίας από τις αρχές, δεν είχαν μπει στον κόπο να τα σβήσουν. Πχ ο Πατέλης είχε αρχείο στο σκληρό δίσκο του, που το ονόμαζε «τρομοκρατία στη Νίκαια». Με την επανέναρξη της δίκης τον Σεπτέμβριο, θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και μετά θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων και οι απολογίες τους. 

  • Είχαμε το τελευταίο διάστημα την ανάγνωση των τηλεφωνικών συνομιλιών των χρυσαυγιτών. Τι προκύπτει από αυτές;

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο ήταν των επόμενων ωρών και ημερών μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Αποδεικνύεται ότι ήξεραν τον Π. Φύσσα και τη δράση του. Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα η προσπάθεια της συγκάλυψης μετά τη δολοφονία. Είναι εμφανές ότι έχουν ενημέρωση από την αστυνομία των στοιχειών και των καταθέσεων που προκύπτουν μέρα με τη μέρα.  

Για παράδειγμα, μόλις στις 19/9/2013, μια μέρα μετά τη δολοφονία, ο Γ. Λαγός τηλεφωνεί στον Γ. Πατέλη και τον ρωτά για τον αριθμό των ατόμων που κυνηγούσαν οι χρυσαυγίτες το βράδυ τις δολοφονίας, αναφερόμενος ξεκάθαρα στη δικογραφία. Πληροφορία την οποία είχε καταθέσει και στο δικαστήριο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων. Την ώρα που προσπαθούν να καλύψουν ό,τι μπορούν για την πράξη της δολοφονίας, φαίνεται ότι στήνουν την επιχειρηματολογία ότι δεν ξέρουν τον Γ. Ρουπακιά. Ενώ επικοινωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία με τους γονείς τους ή δικούς τους ανθρώπους, ζητώντας να περάσουν από τα σπίτια τους και να τα «καθαρίσουν» από μαχαίρια, πτυσσόμενα, ό,τι  τέλος πάντων είχε ο καθένας στην κατοχή του. Και έχουμε βέβαια και τη διαβόητη πια συνομιλία του Σωτήρη Δεβελέκου με τη μητέρα του, η οποία τον βρίζει για την εμπλοκή του με τη ΧΑ. 

  • Πολλά από τα έγγραφα που αναγνώστηκαν αποδεικνύουν το ναζιστικό χαρακτήρα και την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της ΧΑ. Ποια είναι η υπερασπιστική γραμμή τους για αυτό το θέμα;

Στην αρχική του κατάθεση ο Ν. Μιχαλολιάκος, κατά την προδικασία, εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι πρόκειται για νεανικές απόψεις τις οποίες δεν έχει πια, και πως η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Ισχυρίστηκε ότι οι χρυσαυγίτες είναι απλά έλληνες εθνικιστές. Όμως τα βίντεο που προβλήθηκαν εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, που δεν είναι από τη νιότη του αρχηγού της ΧΑ αλλά αρκετά πρόσφατα, αποδεικνύουν ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τις ίδιες απόψεις. Εμφανίζεται ως υποστηρικτής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και αυτού που ακλούθησε, διακωμωδεί τα τρένα με τους Εβραίους και το Ολοκαύτωμα, δηλώνει ανοιχτά ότι δεν είναι δημοκράτης. Υπό το βάρος των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα, οι δικηγόροι της ΧΑ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έκαναν μισή παραδοχή ότι είναι εθνικοσοσιαλιστές, λέγοντας πως ακόμη και αν είναι ναζί, η ιδεολογία δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί, ακόμη και αν είναι από τις πιο απεχθείς. 

  • Για το θέμα του πραγματικού καταστατικού της Χρυσής Αυγής που συζητιέται πολύ τελευταία, ποιες είναι οι εξελίξεις στο δικαστήριο;

Σχετικά με το καταστατικό της ΧΑ που κατέθεσε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς, μόνο οι συνήγοροι του Ν. Μιχαλολιάκου έκαναν ένσταση στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πλαστό έγγραφο και ζήτησαν να μη διαβαστεί. Η έδρα απέρριψε το αίτημα και το καταστατικό αναγνώστηκε κανονικά στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

  • Πριν από λίγο καιρό έκλεισαν και τα τελευταία γραφεία της ΧΑ στα Βόρεια Προάστια. Ποια είναι η εικόνα για την «επιχειρησιακή» δράση της οργάνωσης; 

Υπάρχει μια τάση τον τελευταίο καιρό να κλείνουν τα γραφεία της οργάνωσης, με τελευταία αυτά τον Β. Προαστίων. Φαίνεται πως δεν απολαμβάνουν πια της στήριξης που απολάμβαναν στο παρελθόν. Πρέπει να συνυπολογίσουμε βέβαια ότι δεν υπάρχει πια και η οικονομική δυνατότητα στήριξης τόσων γραφείων. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΧΑ δε λαμβάνει την οικονομική αποζημίωση που λαμβάνουν τα υπόλοιπα κόμματα, με απόφαση του Κοινοβουλίου.  

Σε επίπεδο επιχειρησιακής δράσης, η περιοχή που φαίνεται να συντηρεί τις δυνάμεις της είναι ο Πειραιάς. Εκεί έχει κάνει και τις τελευταίες της εξορμήσεις με έδρα την τοπική του Πειραιά. Τελευταία επίθεση ήταν αυτή στη «Φαβελα», με τα γνωστά αποτελέσματα σε όλους μας. Εξαπολύει βίαιες επιθέσεις, άλλωστε η βία είναι ο τρόπος που ξέρει να εκφράζεται η ΧΑ. Την περίοδο αυτή μάλιστα, με τον τρόπο αυτό σίγουρα προσπαθεί να στείλει ένα εσωτερικό μήνυμα στον κόσμο της, ότι συνεχίζει να υπάρχει και να δρα παρά τις διώξεις και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. 

 


Μπορείτε να ακούσετε κάποιες από της τηλεφωνικές συνομιλίες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο και που έχουν δημοσιευτεί από το Omnia TV:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα