Σχολικοί καθαριστές/στριες: Οι δεσμεύσεις για συμβάσεις αορίστου χρόνου να γίνουν πράξη

Δημοσιεύουμε επιστολή του συλλόγου εργαζόμενων στον καθαρισμό Βορείου Ελλάδος «Τα καθαρά γάντια» προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Παιδείας, σχετικά με τις δεσμεύσεις τους για συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Προς στους Υπουργούς των Εσωτερικών κ. Χαρίτση, Εργασίας κα. Αχτσιόγλου, Παιδείας κ. Γαβρόγλου

Κυρίες και κύριοι

Εμείς της γης οι κολασμένοι/ες θέλουμε με την παρούσα να σας υπενθυμίσουμε πως εξακολουθούμε και υπάρχουμε. Να σας υπενθυμίσουμε πως παρόλες τις υποσχέσεις σας των τελευταίων χρόνων δεν τηρήσατε σχεδόν τίποτε από αυτές. 

Βλέποντας την γενική ευφορία που υπάρχει όσον αφορά την αποκατάσταση εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων παρατηρούμε με έκπληξη ότι παραμένουμε πάλι στο ίδιο έργο θεατές.

Η ανάγκη να μετατραπούν οι συμβάσεις μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου έγινε και από την πλευρά σας αποδεκτή. Δύσκολα όμως μας είπατε διότι πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε κανενός είδους πρωτοβουλία να συμβαίνει. Χώρια το γεγονός ότι πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες ΑΣΕΠ που με ή χωρίς μοριοδότηση μας βγάζει έξω από την διεκδίκηση των ήδη υπαρχόντων θέσεων εργασίας μας. Δεν σας ζητούμε να φτιάξετε καινούργιες θέσεις εργασίας ώστε να υπάρχει η ανάγκη διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Να επαναπροσδιορίσετε και να διορθώσετε την στάση του κράτους απέναντι στις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας ζητάμε , οι οποίες εδώ και δεκαετίες καταλαμβάνονται από συναδέλφισσες/ους οι οποίοι εργάζονται με τελείως αντίξοες συνθήκες που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Πέραν του αιτήματος της αλλαγής της επισφάλειάς μας, δεσμευτήκατε και για την αποκατάσταση πολλών άλλων αιτημάτων μας, όπου παρά την έλευση πέντε μηνών από την τελευταία συνάντηση εργαζομένων υπουργείων δεν είδαμε να γένεται τίποτε. Και σ αυτά τα αιτήματά μας, μας είχατε δώσει δίκιο.

  • Δεσμευτήκατε ότι θα εκδοθεί πρότυπη ενιαία σύμβαση σε όλο τον κλάδο, ενώ θα ελεγχθούν οι σχολικές επιτροπές για την εφαρμογή ή μη του νόμου για τη διετή ανανέωση των συμβάσεων, όπως προβλέπεται.
  • Δεσμευτήκατε ότι θα υπάρξει συντονισμός του Υπ. Εσωτερικών με το Υπουργείο Εργασίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσο Πετρόπουλο για την ένταξη στα ΒΑΕ των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα. Σας εξηγήσαμε τις ειδικές συνθήκες εργασίας, τα μη πιστοποιημένα και καρκινογόνα χημικά που χρησιμοποιούνται στον καθαρισμό.
  • Δεσμευτήκατε να εξετάσετε το αίτημα χορήγησης έως τριάντα (30) ημερών αναρρωτικής άδειας χωρίς περικοπή αποδοχών, ανά σχολικό έτος, και χορήγησης επιπλέον ημερών άδειας τοκετού και λοχείας στις εγκυμονούσες, με προσωρινή αναπλήρωση από άλλο άτομο με ευθύνη του Δήμου.
  • Δεσμευτήκατε για κυρώσεις σε όλους όσοι δεν έχουν χορηγήσει ΜΑΠ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Δεσμευτήκατε να εξετάσετε την αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης ανά αίθουσα και ανά κοινόχρηστο χώρο, τουλάχιστον 10% (επιβάλλεται λόγω και της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού).

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κανονικά μέλημα των υπουργείων σας θα έπρεπε να είναι η εναρμόνιση της ελληνικής πραγματικότητας με την απόφαση C- 596/16 του Σεπτέμβρη του 2016,του ευρωπαϊκού δικαστηρίου οπού υποχρεούται η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου – να μας εξισώσουν μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά με αυτές τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κι εδώ πάλι σιγή ιχθύος.

  • Δεσμευτήκατε να παρέμβετε ώστε η μισθοδοσία να καταβάλλεται μηνιαία και να μην παραμένουν επί 4 μήνες απλήρωτες οι εργαζόμενες του κλάδου. 

Κι εδώ περιμένουμε ακόμη.

Κύριες και κύριοι υπουργοί

Όπως κι εσείς αναγνωρίσατε στις παρελθούσες συναντήσεις μας τα αιτήματά μας είναι καθ’ όλα δίκαια.

Ας γίνουν λοιπόν πράξη.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση

Για τον σύλλογο εργαζόμενων στον καθαρισμό Βορείου Ελλάδος «Τα καθαρά γάντια»

Γιάννης Παπαδόπουλος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα