Κινητοποιήσεις 1.200 εργαζομένων στην τράπεζα Πειραιώς ενάντια στην απειλή της απόλυσης

Πριν λίγες μέρες, στελέχη της τράπεζας Πειραιώς ενημέρωσαν τους εργαζόμενους στο τμήμα διαχείρισης κόκκινων δανείων (Recovery Banking Unit – RBU) ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο συγκεκριμένο τμήμα το οποίο σχεδιάζεται να αποσχιστεί, με πιο πιθανό σενάριο να δοθεί ως εργολαβία σε εισπρακτική εταιρεία. Φυσικά τίποτα ακόμα δεν ανακοινώθηκε «επίσημα», κατά τον προσφιλή τρόπο των διοικήσεων που με αυτό τον τρόπο προλειαίνουν το έδαφος και μετράνε το κλίμα για να ανακοινώσουν στη συνέχεια τις τελικές τους αποφάσεις.

Το συγκεκριμένο τμήμα απασχολεί πανελλαδικά 1.200 εργαζόμενους. Αν όντως προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν κατά πάσα πιθανότητα στην απόλυση, ή, αν ο νέος εργοδότης αποφασίσει να κρατήσει κάποιους από αυτούς, θα απολέσουν την ιδιότητα του τραπεζοϋπαλλήλου, με τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται.

***

Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πολυδιάσπαση με πολλά σωματεία στο χώρο, και παρά το γεγονός ότι η ΟΤΟΕ (η ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων) δεν έχει κάνει τίποτα, διοργανώθηκε στάση εργασίας την Δευτέρα 4/2 με πορεία στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, έγιναν κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Λάρισα. 

Το κλίμα στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τμήματος είναι μαχητικό, στην ανακοίνωση του Συνδικαλιστικού Δικτύου Εργαζομένων στις τράπεζες αναφέρονται τα εξής αιτήματα:

  • Να μην υλοποιηθεί κανένα σχέδιο μεταφοράς του προσωπικού του RBU σε άλλη εταιρεία
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού της Τράπεζας.
  • Να δοθεί τέλος στο κλίμα ανασφάλειας και εκφοβισμού των εργαζομένων.
  • Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για την απαγόρευση εισόδου των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους χώρους εργασίας.

***

Οι σχεδιασμένες «αναδιατάξεις» στην τράπεζα Πειραιώς μόνο τυχαίες δεν είναι. Εντάσσονται στα πλαίσια 10.000 απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του SSM, και στηρίζουν οι «εταίροι» μας στην ΕΕ, η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες.

Γι’ αυτό και ο αγώνας των υπαλλήλων στο συγκεκριμένο τμήμα της τράπεζας Πειραιώς πρέπει να στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα αλλά και όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις από όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις τράπεζες. Ένα μέτωπο που θα μπορέσει να συντονίσει τον αγώνα μια και όπως είναι φανερό εδώ και καιρό, η ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας) δεν μπαίνει μπροστά σε καμιά μάχη και παίζει το παιχνίδι των τραπεζιτών.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία. Οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να βγουν μπροστά με το αίτημα για σταμάτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος στα χέρια της κοινωνίας, κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες, που τις έχουμε πληρώσει και ξαναπληρώσει σαν κοινωνία προκειμένου να τις «σώσουμε», θα δουλεύουν προς το συμφέρον των απλών ανθρώπων και όχι εναντίον τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα