Σισμανόγλειο – συνέντευξη Ν. Μαλίνογλου: καθαιρέσεις, μετακινήσεις και χτίσιμο κομματικού μηχανισμού

Διαβάστε παρακάτω συνέντευξη με το μέλος του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων, επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης «Νέα Πορεία» και πρώην πρόεδρο του Σωματείου σύντροφο Νίκο Μαλίνογλου. Η διοίκηση του νοσοκομείου, έχει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών προχωρήσει σε καθαιρέσεις προϊσταμένων, μετακινήσεις προσωπικού και άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση του χτισίματος ενός κομματικού, πελατειακού μηχανισμού στο νοσοκομείο. Ο ίδιος ο Ν. Μαλίνογλου, μετακινήθηκε πρόσφατα από το πόστο του, σε μια απομονωμένη θέση, άσχετη με το αντικείμενό του.

  • Νίκο, θέλεις κατ’ αρχήν να μας πεις λίγα λόγια για την αλλαγή του εργασιακού σου αντικειμένου;

Την Πέμπτη 9/7/2020 καθαιρέθηκα από την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων και μετακινήθηκα σε άλλο τμήμα, όπου θα εκτελώ καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου, άσχετα με το αντικείμενό μου. Θα βρίσκομαι περιορισμένος σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας μου σε ένα γραφείο. Είναι προφανές, ότι στη νέα μου θέση, η δυνατότητά επικοινωνίας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άρα και η συνδικαλιστική μου δράση, περιορίζεται δραστικά. Δε χωράει αμφιβολία ότι αυτός ήταν ο στόχος της διοίκησης, καθώς είμαι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του σωματείου και επικεφαλής της παράταξης Νέα Πορεία, ενώ έχω υπάρξει επί σειρά ετών πρόεδρος του σωματείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου.

  • Μέσα από ποιες διαδικασίες έγινε αυτή η μετακίνηση;

Ήταν μια μετακίνηση με συνοπτικές, μη σύννομες διαδικασίες όταν ήμουν σε άδεια λόγω covid καθώς ανήκω σε ευπαθή ομάδα και έχω προσληφθεί ως ΑμΕΑ με αναπηρία 80%. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση αποκαλύπτει το πραγματικό σκεπτικό της. Δε διστάζουν πουθενά και δεν τους σταματά τίποτα προκειμένου να πετύχουν τις κομματικές τους επιδιώξεις, να επιβάλουν κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Η δίωξη αυτή καθώς και της γενικής γραμματέως του ΔΣ του Σωματείου –καθαίρεση της από τομεάρχη νοσηλευτικής πριν ένα μήνα– είναι παράνομες συνδικαλιστικές διώξεις ενάντια στη Νέα Πορεία, μια ριζοσπαστική ενωτική παράταξη που μάχεται και θα μάχεται με συνέπεια υπέρ των εργαζομένων με τρόπο ανιδιοτελή, μακριά από κομματικούς μηχανισμούς και ρουσφέτια.
Είναι ταυτόχρονα πολιτικές διώξεις γιατί στοχοποιούν κάθε εργαζόμενο ή συνδικαλιστή που αμφισβητεί την εξουσία τους, τις επιλογές τους και στέκεται εμπόδιο στην άλωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τα ιδιωτικά συμφέροντα και τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.

  • Πες μας δυο λόγια για τις υπόλοιπες καθαιρέσεις και μετακινήσεις προσωπικού που γίνονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πανδημία.

Τους δύο τελευταίους μήνες, ο Διοικητής και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ) ζήλεψαν απ’ ότι φαίνεται τις μπουλντόζες του Άδωνη, γκρεμίζοντας τα πάντα στο Νοσοκομείο. Με μη σύννομες διαδικασίες, χωρίς αιτιολογία, μετακίνησαν δεκάδες νοσηλευτές, καθαίρεσαν προϊστάμενους και διευθυντές.

Ο στόχος τους είναι διττός. Από τη μια θέλουν να χτίσουν έναν κομματικό μηχανισμό που θα βολεύει τα δικά τους «παιδιά» στις διευθύνσεις του νοσοκομείου, από την άλλη το νέο «σχήμα» θα βοηθά να περνά αναίμακτα η πολιτική τους που απαξιώνει την Δημόσια Υγεία και εξοντώνει τους εργαζόμενους.

Δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποκαλυπτική η ΔΑΚΕ, όταν στην τελευταία της ανακοίνωση ωμά, κυνικά και εντελώς απροκάλυπτα ομολογεί πως

«δεν είναι δυνατόν η ΔΑΚΕ να εκφράζει το 40% των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα στελέχη της να κατέχουν λιγότερο από 10% των θέσεων ευθύνης».

Θέλουν δηλαδή να μετατρέψουν και επίσημα το συνδικαλιστικό κίνημα σε μηχανισμό ρουσφετιού, καριέρας και προνομίων των ημετέρων, ενώ εξ ορισμού ο συνδικαλιστικός αγώνας θα έπρεπε να είναι ακριβώς το αντίθετο.

  • Ποιες είναι οι αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων; Πως αντιδρά σε αυτές τις επιθέσεις η «Νέα Πορεία»;

Μπροστά σε αυτή την επίθεση η ΔΑΕΣ/ΠΑΣΚΕ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ) τους στηρίζει απροκάλυπτα, η ΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ) κάνει τα στραβά μάτια, ενώ η ΑΝΑΓΚΙ (ΚΚΕ) λάμπει δια της απουσία της και δεν παίρνει δυστυχώς θέση.
Έτσι, αντί το Σωματείο να σταθεί εμπόδιο στις απροκάλυπτες επιθέσεις Διοικητή και ΔΑΚΕ, κάτι που αποτελεί ευθύνη του, με την πλειοψηφία που διαθέτουν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, βάζει πλάτες για να υλοποιηθούν τα αντεργατικά και αντικοινωνικά τους σχέδια.

Πρέπει να ξέρουν ωστόσο, πως όσες μετακινήσεις και να κάνουν για να μας τρομοκρατήσουν, δε θα κάμψουν τις αγωνιστικές μας συνειδήσεις. Όσους χουντονόμους και να ψηφίσουν για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους στο δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με ολόκληρη την κοινωνία.

  • Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους εργαζόμενους;

Πλέον κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Η προσωπική στάση του καθενός θα είναι καθοριστική για τις μάχες που θα δώσουμε τους μήνες που έρχονται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τη «Νέα Πορεία», να ενισχύσουν τις φωνές και τις πράξεις αντίστασης ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές, την ανιδιοτελή στάση υπεράσπισης όλων των εργαζόμενων κόντρα στον διαχωρισμό σε «δικά μας παιδιά» και στους «άλλους».

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δίνουν καθημερινά τη δική τους απάντηση στην υποκρισία της κυβέρνησης, αλλά και των παρατάξεων της ΔΑΚΕ στους εργασιακούς χώρους.

Όλους αυτούς δηλαδή, που ενώ μιλούν για «ήρωες της Υγείας», μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν την Υγεία στον βωμό των κερδών των ιδιωτικών συμφερόντων, των μεγάλων απόντων από την αντιμετώπιση της κρίσης του covid-19.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα