Array

Σισμανόγλειο & Ελπίς: παραποίησαν τις αιτήσεις υποψηφίων

Το παρακάτω κείμενο είναι προκήρυξη που έβγαλε μέσα στο καλοκαίρι στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο το «νέο ξεκίνημα – για μια άλλη υγεία» με αφορμή τις αποκαλύψεις ότι ο ΑΣΕΠ ανακάλυψε ότι υπήρχαν παρεμβάσεις στις αιτήσεις των υποψηφίων σε δύο νοσοκομεία, στο «Σισμανόγλειο» και το «Ελπίς». Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι δύο σχεδόν μήνες μετά τις αποκαλύψεις η ηγεσία του υπουργείου υγείας ακολουθεί τακτική δυο μέτρων και δύο σταθμών για την αντιμετώπιση του γεγονότος. Έτσι ενώ στο «Ελπίς» καθαιρέθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου και τέθηκε σε διαθεσιμότητα η διευθύνουσα της νοσηλευτικής υπηρεσίας (ήταν και οι δύο στην επιτροπή που έλεγχε τις αιτήσεις), στο «Σισμανόγλειο» όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση παραμένουν στην θέση τους άθικτοι. Το γεγονός αυτό εκτός από την εύλογη απορία που προκαλεί αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν ενοχλείται και πολύ από τέτοια περιστατικά.

***

Λίγες μόνο μέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου για 9000 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, το σκάνδαλο που ήρθε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την αλλοίωση στοιχείων στις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για πρόσληψη στις 37 (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) θέσεις νοσηλευτικού τόσο στο νοσοκομείο μας όσο και στο νοσοκομείο «Ελπίς» αποδεικνύει περίτρανα πως εννοεί η κυβέρνηση και οι διορισμένοι από αυτή (διοικητές νοσοκομείων και ΔΥΠΕ) τις προσλήψεις στο χώρο της υγείας.

Η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ σε σχέση με τις παραποιήσεις στις αιτήσεις που έγιναν στο Σισμανόγλειο δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμού στην επιτροπή ελέγχου του νοσοκομείου: «Όπως διαπιστώθηκε, η συσταθείσα τριμελής επιτροπή ελέγχου του νοσοκομείου, έχει επέμβει σε όλες τις αιτήσεις, κυκλώνοντας ή διαγράφοντας με κόκκινο μελάνι τα δηλωθέντα από τους υποψήφιους κριτήρια και ιδιότητες. Στις περισσότερες δε των περιπτώσεων ,είχε διορθώσει το χρόνο εμπειρίας τους, όπου αυτός δεν προέκυπτε απακριβώς από τον έλεγχο που διενεργούσε στα δικαιολογητικά τους, χρησιμοποιώντας μπλε ή κόκκινο μελάνι ή και διορθωτικό υγρό . Με αυτόν τον τρόπο -αναφέρει το ΑΣΕΠ- δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθεί από την υπηρεσία μας ο ακριβής χρόνος εμπειρίας σε πολλούς υποψηφίους, ο οποίος και αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη βαθμολόγηση του κριτηρίου αυτού».

Με στόχο την πρόσληψη των «γαλάζιων παιδιών» αναπτύχθηκε μία βιομηχανία παραποίησης των στοιχείων των αιτούντων. Καθολικά υπεύθυνη για την εν λόγω παραποίηση είναι η τριμελής επιτροπή (Διοικητής νοσοκομείου, ΔΥΠΕάρχης, διευθύνουσα νοσηλευτικής υπηρεσίας). Η στοιχειώδης ευθιξία των εμπλεκομένων στην υπόθεση, μετά από αυτές τις διαπιστώσεις από το ΑΣΕΠ, επιβάλει την απομάκρυνση τους από τις θέσεις τους άμεσα.

Από την άλλη μεγάλη ευθύνη φέρει και η κυβέρνηση της ΝΔ τόσο για την τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει τις προσλήψεις από τα νοσοκομεία με παράκαμψη του ΑΣΕΠ όσο και γιατί επί της ουσίας αποτελεί τον πολιτικό αυτουργό των προσλήψεων των γαλάζιων παιδιών.

Από την πλευρά μας παρά τις υποφαινόμενες «αδυναμίες» (κατά την γνώμη μας συνειδητές) στη διαδικασία προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ θεωρούμε ότι μία διορισμένη, από την εκάστοτε κυβέρνηση, τριμελής επιτροπή μόνο σε αξιοκρατικές προσλήψεις δεν πρόκειται να προβεί .

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συνεχώς επιβαρύνονται από την τεράστια έλλειψη προσωπικού αλλά η λύση δε είναι το βόλεμα των «δικών μας παιδιών».

Απαιτούμε:

·Την άμεση απομάκρυνση των υπευθύνων για τις παραποιήσεις των αιτήσεων.

·Μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Ιούλης 2006

_________________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα