Σήμερα, 22/8: Νέα συγκέντρωση κατά της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 8:00 μ.μ. στον πεζόδρομο της Ερμού μπροστά στον Άγιο Νικόλαο.

Απόφαση της Επιτροπής είναι η πραγματοποίηση εβδομαδιαίων συγκεντρώσεων, κάθε Πέμπτη, καθώς η Lafarge συνεχίζει την καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, αυξάνοντας μάλιστα το ρυθμό εισαγωγής σκουπιδιών από το εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2019 έχουν καεί περίπου 40.000 τόνοι σκουπιδιών στο εν λόγω εργοστάσιο που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Βόλου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, μέσα στο κατακαλόκαιρο, δυο ακόμη πλοία φορτωμένα με σκουπίδια από την Ιταλία κατέπλευσαν στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Μέλη της Επιτροπής αποκάλυψαν ότι τα στοιχεία για την πορεία του πλοίου «Fiona» είχαν αλλοιωθεί και η πορεία του ήταν άκρως ύποπτη και ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Βόλου και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας πριν το Βόλο το «Fiona» είχε πιάσει στα ισπανικά λιμάνια Ουέλβα και Θέουτα (Ισπανική πόλη στη Β. Αφρική, Γιβραλτάρ) και στη συνέχεια στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Το άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η πόλη Θέουτα είναι γνωστή ως μια ανεξέλεγκτη χωματερή ραδιενεργών αποβλήτων!

Εν τω μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί ακόμη πιο γοργά και επιθετικά την καύση σκουπιδιών, δηλαδή την ίδια πολιτική που ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη η κυβέρνηση θα προωθήσει την ανάκτηση ενέργειας  από τα απόβλητα (βλέπε καύση σκουπιδιών) μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μια πολιτική που υπόσχεται μεγάλα κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται στη διαχείριση και την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και στις εταιρείες που θα καίνε το παραγόμενο RDF-SRF όπως είναι η ΑΓΕΤ.

Επίσης, αναμενόμενη και πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση είναι και η στάση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού και του δήμαρχου Βόλου Α. Μπέου. Αμφότεροι, αν και προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, στην πράξη ουσιαστικά στηρίζουν τη Lafarge. Για παράδειγμα δεν υπάρχει σύστημα μόνιμης καταγραφής της αέριας ρύπανσης, ούτε έχουν προχωρήσει τακτικές μετρήσεις στο έδαφος, τα νερά αλλά και τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα. Η Περιφέρεια δε, κάνει μόνο τυπικούς ελέγχους στην τσιμεντοβιομηχανία και πάντα κάτω από την πίεση της Επιτροπής. Όσο για τον Μπέο δε χάνει ευκαιρία να επιτεθεί με λάσπη και απειλές στην Επιτροπή πολιτών. Για παράδειγμα σε ανακοίνωσή του την Τρίτη 20/8 η δημοτική αρχή Μπέου λοιδορεί, στοχοποιεί και απειλεί μέλη της Επιτροπής με μηνύσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες μπορούν να στηριχτούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις και στις διαρκείς και μαζικές κινητοποιήσεις για να μπει τέλος στην καύση των σκουπιδιών στο Βόλο. Εκτός από τις πορείες της Πέμπτης, η Επιτροπή Πολιτών προγραμματίζει και άλλες δράσεις και κινητοποιήσεις. Μια από τις επόμενες θα είναι η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Βόλου την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία θα εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της ΑΓΕΤ δεκάδες πολίτες για μια σειρά από παραβάσεις της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Ο αγώνας όμως, δε θα κριθεί στα δικαστήρια αλλά στο δρόμο.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής